Analog Speedometer and Tachometer not working - 2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums
 8Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 13 (permalink) Old 06-08-2017, 09:46 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 4
Analog Speedometer and Tachometer not working

I saw that the analog speedometer and tachometer on my Pacifica wasn't working while I was on road. Interestingly, the digital display between the two showed the accurate speed. I took it to the dealer and had my engine running to show what I had observed. 20 mins later the technician comes back and says that he ran some tests and everything looks fine. He did not had any plausible answer for the observation, but said in case this happens again I need to bring the van for replacement of instrument cluster. The instrument cluster will be sent from Chrysler with pre-programmed mileage as on my vehicle. See image attached, wondering if anyone had similar observation and the offered answer/resolution.
Attached Images
File Type: jpg IMG_0914.jpg (157.6 KB, 105 views)
Wanted is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 06-09-2017, 09:48 AM
Member
 
Mike E's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: New Jersey
Posts: 71
Quote:
Originally Posted by Wanted View Post
I saw that the analog speedometer and tachometer on my Pacifica wasn't working while I was on road. Interestingly, the digital display between the two showed the accurate speed. I took it to the dealer and had my engine running to show what I had observed. 20 mins later the technician comes back and says that he ran some tests and everything looks fine. He did not had any plausible answer for the observation, but said in case this happens again I need to bring the van for replacement of instrument cluster. The instrument cluster will be sent from Chrysler with pre-programmed mileage as on my vehicle. See image attached, wondering if anyone had similar observation and the offered answer/resolution.
Probably happened because you were driving upside down.

Current vehicles:
2017 Chrysler Pacifica Limited - Granite/Mocha 20" wheels, UConnect Theater & Sound w/ 20 speaker Harmon Kardon, Safety Tec, Vac, Keysense
2010 Ford Mustang GT
2005 Subaru Legacy GT
Mike E is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 06-09-2017, 12:44 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: Auburn Hills, MI
Posts: 1,949
Quote:
Originally Posted by Wanted View Post
I saw that the analog speedometer and tachometer on my Pacifica wasn't working while I was on road. Interestingly, the digital display between the two showed the accurate speed. I took it to the dealer and had my engine running to show what I had observed. 20 mins later the technician comes back and says that he ran some tests and everything looks fine. He did not had any plausible answer for the observation, but said in case this happens again I need to bring the van for replacement of instrument cluster. The instrument cluster will be sent from Chrysler with pre-programmed mileage as on my vehicle. See image attached, wondering if anyone had similar observation and the offered answer/resolution.
Hi Wanted,

It sounds like your dealership is taking care of you but if you have any questions or concerns please PM our page and let me know. I'm happy to assist if needed!

Andrea
Chrysler Social Care Specialist
ChryslerCares is online now  
 
post #4 of 13 (permalink) Old 08-23-2017, 10:11 PM
Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 73
Had seen this problem once before, had the instrument cluster display update about every 4 seconds. The settings, vehicle information, gas mileage would delay about 5 seconds when you use the up/down arrows. The redraw of the screen was sluggish at best. The car has been off for 4 hours and now it seems to be updating in real time. Any ideas ......... Chrysler Cares are you there? The electrical problems are Legendary (3) HID units, on the 3rd radio, now the LCD in the dashboard has a quarter sized black spot in the top center of the screen. We love the van but we are wondering if we can trust it. Thank the Lord the dealer service department is nice (and we didn't even buy it there).
Knucklehead is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 08-24-2017, 08:24 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: Auburn Hills, MI
Posts: 1,949
Quote:
Originally Posted by Knucklehead View Post
Had seen this problem once before, had the instrument cluster display update about every 4 seconds. The settings, vehicle information, gas mileage would delay about 5 seconds when you use the up/down arrows. The redraw of the screen was sluggish at best. The car has been off for 4 hours and now it seems to be updating in real time. Any ideas ......... Chrysler Cares are you there? The electrical problems are Legendary (3) HID units, on the 3rd radio, now the LCD in the dashboard has a quarter sized black spot in the top center of the screen. We love the van but we are wondering if we can trust it. Thank the Lord the dealer service department is nice (and we didn't even buy it there).
Hi Knucklehead,

If you decide to visit your local dealership for further diagnosis don't hesitate to send us a PM with your VIN for further assistance if needed!

Andrea
Chrysler Social Care Specialist
ChryslerCares is online now  
post #6 of 13 (permalink) Old 08-24-2017, 09:29 AM
Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 73
Quote:
Originally Posted by ChryslerCares View Post
Hi Knucklehead,

If you decide to visit your local dealership for further diagnosis don't hesitate to send us a PM with your VIN for further assistance if needed!

Andrea
Chrysler Social Care Specialist
Yes, we are on liniment terms with them right now. I will have to put them on my Christmas card list.
I talked to him this am, as we just picked up the van from our latest HID issue, sliding passenger door issue et al. He said, we didn't do anything that would affect that.
I told him I understood, was not angry. Just told him to remind me about it when they get the parts in for the 8.4NAV screen to fix that issue.
Knucklehead is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 08-27-2018, 08:51 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Took to dealer mine stopped working so I took photos now it works will see what dealer says
Cachinge is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 08-27-2018, 10:42 AM
Member
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by Mike E View Post
Probably happened because you were driving upside down.

My first thought when I saw the picture was, "Holy crap, they installed your cluster upside down. No wonder it's faulty.


Great minds?

2017 Pacifica Limited Velvet Red, Black/Diesel
CheapSk8 is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 08-28-2018, 10:42 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: Auburn Hills, MI
Posts: 1,949
Quote:
Originally Posted by Cachinge View Post
Took to dealer mine stopped working so I took photos now it works will see what dealer says
Hi Cachinge,

Let us know if you are in need of additional assistance while your Pacifica is in service. You can send us a private message at any time.

Darlene
Chrysler Social Care Specialist
ChryslerCares is online now  
post #10 of 13 (permalink) Old 05-10-2019, 05:02 PM
Member
 
vinnyf's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 41
I know this is an old thread, but...
My analogue gauges stopped working one day last year. When I restarted the car, they were back in proper operation, so I chalked it up as a computer glitch. Yesterday they just stopped again, and restarting the car didn't fix it, so I took a pic of the digital speedo showing the speed while both analog gauges were dead. Glad I did, cuz today everything is working again. I'm past 2 years of the factory warranty and I've never been tempted by any other car's extended warranty, but I'm seriously considering one for this car. Dealer has been good, always providing a loaner, but I've been in their oaners for several weeks in the past 2 years; it does not augur well...

Everyone is entitled to his own opinion, but not his own facts. - Daniel Patrick Moynihan
vinnyf is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome