2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner

Carplay przestał działać

42K views 23 replies 19 participants last post by  Beefboi  
#1 · (Edited)
Nagle mój Carplay przestaje się łączyć. Kabel został podłączony do portu USB w desce rozdzielczej, zawsze podłączam i odłączam końcówkę telefonu. Próbowałem różnych telefonów i różnych kabli, wszystkie zawodzą. Ładowanie nie działa już z tego portu, ale działa z portu na poziomie podłogi.

Po przeczytaniu podobnych wątków tutaj, spróbowałem wyciągnąć niektóre bezpieczniki, które wspominały USB lub Uconnect, i sprawdziłem, czy nie są spalone, ale może coś przeoczyłem. Czy ktoś zna sekwencję, która u niego zadziałała?

[Edycja: usunięto kolejne pytanie dotyczące strumieniowania przez Bluetooth, które, jak się spodziewano, okazało się błędem użytkownika z mojej strony.]

Dziękuję

#3 · (Edited)
W moim 2019 nie ma bezprzewodowego Carplay. Muszę podłączyć.

Mam dwa telefony, dwa samochody, dwa kable. Wszystko działało wszędzie, dopóki nagle przestało działać w Pacifica. Oba telefony i oba kable nadal działają dobrze w samochodzie żony (Carplay i ładowanie), żaden z nich nie działa już w mojej Pacifica, więc jestem prawie pewien, że Pacifica ma problem. Pytanie brzmi, czy mogę to uruchomić za pomocą jakiegoś resetu, czy też musi to trafić do dealera.

#4 ·
Czy próbowałeś miękkiego resetu systemu Uconnect?
  1. Upewnij się, że Twój pojazd jest zaparkowany i w trybie „Run”.
  2. Naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przyciski głośności i pokrętła tunera.
  3. Przytrzymaj pokrętła przez 10–20 sekund.
  4. Po przytrzymaniu pokręteł na ekranie powinien pojawić się migający napis z nazwą marki Twojego pojazdu, a następnie zgasnąć.
  5. Po chwili nazwa marki powróci, system uruchomi się ponownie i powróci do głównego ekranu UConnect.

#5 ·
Czy próbowałeś miękkiego resetu systemu Uconnect?
  1. Upewnij się, że Twój pojazd jest zaparkowany i w trybie „Run”.
  2. Naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przyciski głośności i pokrętła tunera.
  3. Przytrzymaj pokrętła przez 10–20 sekund.
  4. Po przytrzymaniu pokręteł na ekranie powinien pojawić się znak marki Twojego pojazdu, a następnie zgasnąć.
  5. Po chwili nazwa marki powróci, system zainicjalizuje się ponownie i powróci do głównego ekranu UConnect.
Nie próbowałem tego. Spróbuję i dam znać. Dzięki.

#6 ·
Nie udało mi się zresetować tą metodą. Naciśnięcie i przytrzymanie przycisków nie przyniosło żadnego efektu. Próbowałem trybu "run" z włączonym silnikiem i trybu "run" z wyłączonym silnikiem. Próbowałem uruchomić z włączonym Uconnect i naciśnięcie obu przycisków tylko je wyłączało. Próbowałem uruchomić z wyłączonym Uconnect i po prostu się włączało, ale nigdy nie wyświetlało logo marki samochodu ani nic innego niż zwykle.

#7 ·
Nie udało mi się zresetować tą metodą. Wciskanie i przytrzymywanie przycisków nie przyniosło żadnego efektu. Próbowałem trybu "run" z włączonym silnikiem i trybu "run" z wyłączonym silnikiem. Próbowałem uruchomić z włączonym Uconnect, a wciśnięcie obu przycisków tylko je wyłączyło. Próbowałem uruchomić z wyłączonym Uconnect i po prostu się włączyło, ale nigdy nie wyświetliło logo marki samochodu ani nic innego niż normalnie.
Twój Uconnect może być inną wersją, te kroki są poprawne zgodnie z tym. Jak zresetować UConnect | Key Chrysler Jeep Dodge Ram FIAT

#8 ·
Przytrafiło mi się to KILKA razy i za każdym razem rozwiązanie było inne, ALE telefon zawsze działa w naszym drugim pojeździe. Najlepszym rozwiązaniem jest ponowne uruchomienie telefonu ORAZ samochodu. Wydaje się, że połączenie bezprzewodowe z UConnect zawiesza się - szczególnie w przypadku 2 aktywnych telefonów. Mam ten samochód dopiero od kilku miesięcy i jest bardziej wadliwy niż jakikolwiek inny samochód, który mieliśmy. Rozczarowujące.

#9 ·
Cóż, musiałem to przegapić podczas moich poprzednich przygód w skrzynce bezpieczników, ale wyjęcie bezpiecznika 76 i jego wymiana wystarczyło, aby na razie znów zadziałało. Znalazłem posty, w których napisano, że to jedyny sposób na zresetowanie systemu Uconnect w dzisiejszych czasach; wszystkie poprzednie kombinacje magicznego wciskania przycisków lub otwierania i zamykania drzwi nie działają w nowszych systemach.

• Like
Reactions: Bond007
#10 ·
Mieliśmy ten sam problem po wymianie radia (po tym, jak zostało uszkodzone w aktualizacji przypomnienia). Nasz dealer powiedział, że port USB był uszkodzony i go wymienił. Zastanawiam się, czy naprawdę był uszkodzony, czy też odcięcie zasilania spowodowało jego zresetowanie.

#11 ·
Nagle mój Carplay przestaje się łączyć. Kabel został podłączony do portu USB w desce rozdzielczej, zawsze podłączam i odłączam końcówkę telefonu. Próbowałem różnych telefonów i różnych kabli, wszystkie zawodzą. Ładowanie nie działa już z tego portu, ale działa z portu na poziomie podłogi.

Po przeczytaniu podobnych wątków tutaj, spróbowałem wyciągnąć niektóre bezpieczniki, które wspominały USB lub Uconnect i sprawdziłem, czy nie są spalone, ale może coś przeoczyłem. Czy ktoś zna sekwencję, która u niego zadziałała?

Dziękuję
Miałem podobny problem z Android Auto, a moje ostateczne rozwiązanie może również u Ciebie zadziałać. Prawdziwy problem wydaje się polegać na interoperacyjności między dwiema aplikacjami, takimi jak UConnect i Android Auto. Próbowałem wszystkich rodzajów sugestii, takich jak wyciąganie bezpiecznika, resetowanie radia, liczne ulepszenia kabli itp., ale oto co działa za każdym razem - z wyjątkiem sytuacji, gdy samochód już jeździ i jest połączony przez Bluetooth z iPhonem mojej żony:
1) Wyłącz samochód.
2) Przejdź do Ustawień w menu telefonu.
3) W ustawieniach telefonu wyszukaj Preferencje USB (może nazywać się inaczej na iPhonach).
4) Podłącz telefon do samochodu za pomocą dowolnego dobrego kabla USB.
5) W sekcji "USB kontrolowane przez" wybierz "To urządzenie".
6) W sekcji "Użyj USB do" wybierz "Transfer plików / Android Auto".
7) Naciśnij przycisk Start w samochodzie.

Po przejściu przez ten proces kombinacja samochód/telefon zwykle pamięta, aby uruchomić Android Auto, o ile podłączę telefon przed uruchomieniem samochodu.

#20 ·
Miałem podobny problem z Android Auto i moje ostateczne rozwiązanie może również zadziałać dla Ciebie. Prawdziwy problem wydaje się polegać na interoperacyjności między dwiema aplikacjami, takimi jak UConnect i Android Auto. Próbowałem różnych sugestii, takich jak wyciąganie bezpiecznika, resetowanie radia, liczne ulepszenia kabli itp., ale oto co działa za każdym razem - z wyjątkiem sytuacji, gdy samochód jest już uruchomiony i połączony przez Bluetooth z iPhonem mojej żony: 1) Wyłącz samochód. 2) Przejdź do Ustawień w menu telefonu. 3) W ustawieniach telefonu wyszukaj Preferencje USB (może nazywać się inaczej na iPhone'ach). 4) Podłącz telefon do samochodu za pomocą dowolnego dobrego kabla USB. 5) W sekcji „USB kontrolowane przez” wybierz „To urządzenie”. 6) W sekcji „Użyj USB do” wybierz „Transfer plików / Android Auto” 7) Naciśnij przycisk Start w samochodzie. Po przejściu przez ten proces kombinacja samochód/telefon zwykle pamięta, aby uruchomić Android Auto, o ile podłączę telefon przed uruchomieniem samochodu.
To zadziałało w moim przypadku. Dzięki.

#12 ·
Oprócz bezpiecznika 76, który twardo resetuje system UConnect, bezpiecznik 28 resetuje zły hub USB, który znajduje się między UConnect a portem USB w desce rozdzielczej. Reset bezpiecznika 28 jest mniej dramatyczny i dobrze sprawdza się w przywracaniu brakującego połączenia Android Auto.

Problem ten ma charakter powszechnie przerywany, zaczynam mocno podejrzewać, że czynność podłączania i odłączania złącza USB telefonu, gdy kabel jest zasilany przez USB-5V, powoduje, że transjenty w liniach 5V lub sygnałowych powodują wyłączenie złego huba USB.

Można argumentować, że nie jest to problem Chryslera/UConnect ani problem producenta telefonu, ale właściciel samochodu jest uwięziony w tej grze o obwinianie. Powszechnie sugerowanym rozwiązaniem, aby wymienić kabel, jest ponowne przerzucenie winy z Chryslera/UConnect lub producenta telefonu na biednego producenta kabli, który tak naprawdę również nie jest winny.

Obejście dla mnie:

Po wejściu do pojazdu najpierw podłączam kabel USB do telefonu, a następnie złącze kabla do złącza USB w desce rozdzielczej. Przypuszczalnie większe złącze USB ma bardziej solidne złącza, które generują mniej transjentów zasilania/sygnału.

Przed opuszczeniem pojazdu odłączam złącze USB pojazdu, a następnie złącze telefonu.

Sztuczka polega na unikaniu podłączania lub odłączania małego złącza telefonu, gdy kabel USB jest zasilany przez USB w desce rozdzielczej.

#13 · (Edited)
Oprócz bezpiecznika 76, który twardo resetuje system UConnect, bezpiecznik 28 resetuje zły hub USB, który znajduje się między UConnect a portem USB w desce rozdzielczej. Reset bezpiecznika 28 jest mniej dramatyczny i dobrze działa, aby przywrócić brakujące połączenie Android Auto.
Wyciągnięcie tylko bezpiecznika 28 zadziałało, aby naprawić problem z CarPlay, który nie działał z 2 różnymi telefonami w moim Pacifica Hybrid 2021. Dziękuję! Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał tego robić zbyt często.

Edycja: ktoś na Reddicie zasugerował również po prostu przytrzymanie przycisku zasilania radia przez 10-20 sekund, aby twardo zrestartować system informacyjno-rozrywkowy. To również zadziałało w moim przypadku.

#22 ·
Żadna z tych metod u mnie nie zadziałała. Zauważ, że gniazdo USB również nie ładuje iPhone'a. Film na Youtube pokazał łatwą wymianę koncentratora multimediów USB. Wow, świetnie! Znaleziono u dealera za 90 $. Werble... nadal brak rozpoznawania ładowania lub CarPlay. Facet od części powiedział, że czasami to problem z okablowaniem. Jestem pewien, że rozwiązanie będzie kosztować wiele dolarów. 2020 ltd.