2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner
81 - 100 of 285 Posts
Czy ten problem dotyczy tylko hybrydowych Pacificas? Czy tylko benzynowe Pacificas nie mają tych objawów?
Mam Pacificę 2WD z 2023 roku i również ma ona hałas poluzowanej nakrętki osi. Więc nie ogranicza się to tylko do hybryd.
Mam zarówno wideo, jak i nagranie dźwiękowe tego klikającego dźwięku, które trwa około 30 sekund, ale nie mogę wymyślić, jak je tu opublikować, aby inni wiedzieli, jak to brzmi.

Mam Pacificę 2WD z 2023 roku i ona również ma hałas poluzowanej nakrętki osi. Więc nie ogranicza się to tylko do hybryd.
Mam zarówno wideo, jak i nagranie dźwiękowe odgłosu klikania, które trwa około 30 sekund, ale nie mogę wymyślić, jak je tu opublikować, aby inni wiedzieli, jak to brzmi.
Żeby dołożyć do tego, wierzę, że dotyczy to wszystkich Pacific, ponieważ pierwotnie zgłaszano to w wersjach AWD, dla których istnieje TSB (gdzieś).

Mam zarówno nagranie wideo, jak i audio dźwięku klikania, które trwa około 30 sekund, ale nie mogę wymyślić, jak je tu opublikować, aby inni wiedzieli, jak to brzmi.
Możesz przesłać go na YouTube, kliknąć udostępnij i skopiować link tutaj, aby inni mogli go zobaczyć.

• Like
Reactions: SitKneelBend
Więc, mój zbudowany w 2016 roku 2017 również mógł mieć ten problem, czy tylko późniejsze modele?
Tego nie jestem pewien. Ale jeśli słyszysz klikanie lub stuknięcie z przodu vana podczas naciskania pedału gazu, to może być to. Można to łatwo sprawdzić, zdejmując kołpak i sprawdzając, czy nakrętkę osi można łatwo dokręcić. Moją bardzo łatwo było dokręcić po stronie pasażera i gdy tylko ją dokręciłem, hałas zniknął. Użyłem nasadki 34 mm do nakrętki.

Dobry pomysł!
Oto film z YouTube z dźwiękiem klikania w moim Pacifica 2WD z 2023 roku.
Słuchawki lub wkładki douszne ułatwią usłyszenie dźwięku klikania z poluzowanej nakrętki osi. Klikanie pojawia się za każdym razem, gdy pedał gazu jest lekko wciśnięty lub puszczany.

Dobry pomysł!

Słuchawki lub wkładki douszne ułatwią usłyszenie dźwięku klikania z poluzowanej nakrętki osi. Klikanie następuje za każdym razem, gdy pedał gazu jest lekko wciśnięty lub puszczony.
Tak, nakrętka osi...

Sprawdziłem dziś rano obie nakrętki przedniej osi i byłem bardzo zadowolony, że obie były na swoim miejscu i dokręcone prawidłowo.
Na wszelki wypadek zweryfikowałem je i ponownie dokręciłem do określonych specyfikacji FSM: 120 ft/lb.
Nawiasem mówiąc, nakrętki osi mojego samochodu używają nasadki 32 mm, a nie 34 mm, jak wspomnieli inni w swoich. Mój jest z 2019 roku, więc nie jestem pewien, czy Chrysler zastosował większe osie w nowocześniejszych modelach.
Gwinty osi były trochę zardzewiałe, ponieważ ten samochód był wcześniej w NY, rdza wydaje się w tym przypadku trochę pomogła, zapobiegając wykręcaniu się nakrętek.. lol
Zastanawiam się więc teraz, czy klikający dźwięk/odczucie na pedale gazu jest rzeczywiście spowodowane tym problemem z wykręcaniem się nakrętek osi.

Attachments

Dobry pomysł!

Słuchawki lub wkładki douszne ułatwią usłyszenie dźwięku klikania z poluzowanej nakrętki osi. Klikanie następuje za każdym razem, gdy pedał gazu jest lekko wciśnięty lub puszczony.
Czy to hybryda? Miałem ten problem w mojej hybrydzie, dopóki nie dostałem nowej skrzyni biegów.

Czy to hybryda? Miałem ten problem w mojej hybrydzie, dopóki nie dostałem nowej skrzyni biegów.
To prawda, ale najwyraźniej zdarza się we wszystkich Pacificach. Mój też zniknął, gdy wymieniono mi skrzynię biegów, ale pojawił się ponownie około miesiąc później.

Wideo z dźwiękiem klikania nie jest hybrydą. To napęd na 2 koła 2023 Pacifica Touring L, który został zakupiony jako fabrycznie nowy. Szczegóły są zamieszczone w opisie filmu na YouTube.

Mój jest hybrydowy i z tego powodu w zeszły piątek musiałem dokonać ponownego dokręcenia po obu stronach. 38 000 mil. Znowu jest cicho. Nie ma już klikania przy wciskaniu lub zwalnianiu pedału przyspieszenia przy niskich prędkościach. (Miało to sam dźwięk co silnik spalinowy na filmie.)

Zdecydowanie słyszę ten dźwięk klunk/klik podczas lekkiego dodawania lub odejmowania gazu przy prędkościach około 30 mil na godzinę.
Dotyczy to mojego Pacifica 2021 z napędem na wszystkie koła (AWD) z silnikiem benzynowym.

Pytanie: czy ktoś wie, czy jest to niebezpieczne (ryzykowne w prowadzeniu lub może spowodować poważniejsze problemy), więc należy to natychmiast rozwiązać, czy też może poczekać do następnej wymiany oleju?

Zdecydowanie mam ten hałas/kliknięcie podczas lekkiego dodawania lub odejmowania gazu przy prędkościach około 30 mil na godzinę.
Dotyczy to mojego benzynowego AWD Pacifica z 2021 roku.

Pytanie: czy ktoś wie, czy jest to niebezpieczne (ryzykowne w prowadzeniu lub może powodować gorsze problemy), więc należy to natychmiast rozwiązać, czy może poczekać do następnej wymiany oleju?
Zrób to teraz lub zrób to sam, jeśli nie masz czasu na wizytę u dealera. Uważam, że utrata mocy napędowej zgłoszona gdzie indziej z całkowicie pękającymi osiami może być wynikiem tych poluzowanych nakrętek...

Zauważyłem to kilka miesięcy temu i nie miałem pojęcia, co to było, ale te posty to wyjaśniły.
Zabiorę to do dealera, jak tylko mnie przyjmą (2 tygodnie) - co jest tylko kilkaset mil od teraz (nie jeżdżę dużo i zaryzykuję).

Dzięki za szybkie odpowiedzi, davemcddd i SitkneelBend!

Nasz 2023 AWD zaczął wydawać dźwięk klikania/stukania podczas przyspieszania/zwalniania przy zaledwie 11 tys. mil. Po przeprowadzeniu kilku badań sprawdziłem nakrętki osi i rzeczywiście obie były luźne. Strona pasażera była gorsza niż strona kierowcy. Zdarzyło nam się być w podróży kilkaset mil od domu w czasie, gdy naprawdę zacząłem zauważać ten hałas, więc musiałem wypożyczyć klucz dynamometryczny i nasadkę 32 mm ze sklepu z częściami samochodowymi, aby to sprawdzić. Dokręcone do 120 ft-lb i hałas natychmiast ustał. Niestety, w ciągu około 100 mil poluzowały się ponownie (strona pasażera była jak poprzednio najgorszym sprawcą).

Spotkałem się z podobnymi problemami w przeszłości (GM miało problem z C6 Corvettes i luzującymi się nakrętkami osi kilka lat temu i przeszli przez kilka TSB – nadmierne dokręcanie, Loctite itp.), a jednym z rozwiązań, które dobrze zadziałało, było użycie podkładki Nord-Lock pod nakrętką. Kiedy wróciliśmy do domu, zamówiłem i zainstalowałem Nord-Locks, dokręciłem je do 120 ft-lb i przeprowadzałem okresowe kontrole. Podobnie jak w przypadku nakrętek kół, wymagane jest początkowe ponowne dokręcenie (po około 50 milach lub więcej). Jestem teraz po przejechaniu ponad 500 mil z Nord-Locks, przeprowadzając okresowe kontrole, a nakrętki nie drgnęły po tym początkowym ponownym dokręceniu. Jestem przekonany, że rozwiązało to mój problem i kołpaki są z powrotem na kołach :).

Dla wszystkich zainteresowanych, zamówiłem bezpośrednio z Nord-Lock, ale można je również dostać z Fastenal i prawdopodobnie z innych miejsc. Prawidłowy numer części to NL22sp, czyli ich powiększony OD (należy użyć wersji „sp” z powiększonym OD pod tą nakrętką osi kołnierzowej), stalowa konstrukcja dla średnicy wału M22 (ID podkładki jest podany na 23,4 mm, co moim zdaniem zapewniło wystarczająco ścisłą tolerancję podczas instalacji) i jest dostarczany w parach. Dodaje to grubości do stosu, ale po dokręceniu nakrętek nadal będzie widać dużo gwintów.

W każdym razie mam nadzieję, że te informacje komuś pomogą.

^^Fantastyczny pierwszy post! Zastanawiałem się, czy istnieje coś takiego jak Nord-Locks, aby zablokować nakrętkę osi na miejscu. Bardzo dziękuję za zamieszczenie tych informacji, naprawdę pomaga! Zamówię dwa zestawy na wszelki wypadek dla mojego i zabiorę ze sobą klucz dynamometryczny oraz nasadki 18,5 mm i 32 mm na długie podróże.

Rozmiar śruby: M22/ 7/8"
Średnica wewnętrzna: 0,920"

Edycja: Właśnie złożyłem zamówienie na dwa zestawy, kosztuje około 50 $ po opodatkowaniu i opłacie za dostawę.

^^Fantastyczny pierwszy post! Zastanawiałem się, czy istnieje coś takiego jak Nord-Locks, aby zablokować nakrętkę osi na miejscu. Bardzo dziękuję za zamieszczenie tych informacji, naprawdę pomaga!
Zamówię dwa zestawy na wszelki wypadek dla mojego i zabiorę ze sobą klucz dynamometryczny oraz nasadki 18,5 mm i 32 mm w długie podróże.

Rozmiar śruby: M22/ 7/8"
Średnica wewnętrzna: 0,920"

Edycja: Właśnie złożyłem zamówienie na dwa zestawy, kosztuje około 50 $ po opodatkowaniu i opłacie za dostawę.

To dokładnie ten zestaw, którego użyłem. Dziękuję za zamieszczenie linku. Ponieważ jestem nowicjuszem, nie pozwolono mi zamieszczać żadnych linków.

To dokładnie ten zestaw, którego użyłem. Dziękuję za zamieszczenie linku. Ponieważ jestem nowicjuszem, nie mogłem zamieszczać żadnych linków.
Miło mi to słyszeć. Szukałem ich również na stronie internetowej Fastenal, ale wydawały się trudniejsze do znalezienia. Lepiej po prostu wziąć je ze źródła.

Jeszcze raz dziękuję za te informacje. Pozwoliłoby to wielu osobom uniknąć dużego bólu głowy.
Przy okazji, czy podkładki można ponownie wykorzystać po dokręceniu, jeśli na przykład trzeba wymienić oś?
Szczerze mówiąc, wszystkie te amerykańskie samochody, które nie mają zabezpieczonych podkładek osi, powinny mieć te Nord-Locki fabrycznie.

81 - 100 of 285 Posts