2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner
41 - 60 of 62 Posts
@M0Par
Udało mi się w końcu sprawdzić powierzchnie uszczelniające w fabrycznym urządzeniu, które jeździ ze mną od czasu jego wymiany.

Wszystkie głębokości wynoszą 0,1875-0,188" głębokości, jednolite.
Jest płaska w granicach 0,005 na wszystkich powierzchniach przylegania.

Nie było żadnych oznak wycieku z niego w żadnym miejscu, do tego stopnia, że myślę, że "chłodnica oleju" była błędną diagnozą i tak naprawdę to tylna głowica wtłaczała płyn chłodniczy do doliny.
Rozważam również wymianę chłodnicy oleju w moim Town and Country. Czy na podstawie tego, co widziałeś z częścią Chryslera, uważasz, że ma to więcej wspólnego z końcem żywotności oringów niż z chłodnicą oleju?

Rozważam również wymianę chłodnicy oleju w moim Town and Country. Na podstawie tego, co widziałeś z częścią Chryslera, czy uważasz, że ma to więcej wspólnego z końcem żywotności oringów niż z chłodnicą oleju?
Szczerze mówiąc, moje O-ringi były wciąż w idealnym stanie, do tego stopnia, że prawdopodobnie użyłbym ich ponownie, gdybym ponownie zainstalował oryginalną chłodnicę.
Sama chłodnica jest idealna, brak oznak pęknięć, brak oznak wycieków, brak oznak wyciekających O-ringów. Gdybym przyjrzał się jej bliżej przed zainstalowaniem urządzenia Dorman, po prostu wrzuciłbym ją z powrotem i zwrócił urządzenie Dorman.

Szczerze mówiąc, nie widzę sensu wymiany chłodnicy oleju, która w przeciwnym razie nie powoduje problemów. Jednostki OEM są w porządku, gdy są używane prawidłowo i z łatwością pokonują 4-500 tys. mil bez awarii. Te, które ulegają awarii, są zwykle spowodowane przez niekompetentnych mechaników, którzy je nadmiernie dokręcają, co powoduje ich pękanie lub uszkodzenie uszczelnienia.

Widziałem, że na Amazonie pojawiło się kilka tańszych opcji, które najwyraźniej nie są marki Dorman, więc zakładam, że są to podróbki. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z nich? Chociaż Dorman nie jest taki drogi, biorąc wszystko pod uwagę, jeśli tańsze są równoważne, cena jest z pewnością lepsza.
Kupiłem tę aluminiową chłodnicę marki "Somusen" w grudniu 2022 roku, aby wymienić cieknącą fabryczną chłodnicę w naszym Limited 2017 przy przebiegu około 90 000 mil:

Kosztowała około 150 dolarów, kiedy ją kupiłem, ale i tak była tańsza niż Dorman... w tej chwili kosztuje tylko 67,99 dolarów (!)

Nasza oryginalna chłodnica zaczęła przeciekać krótko po wymianie oleju w miejscu szybkiej wymiany. Nowa jednostka została zainstalowana bez problemu i jak dotąd nie wykazuje żadnych oznak wycieku. Z tego, co pamiętam, jeden z czujników (temperatura oleju?) był nieprawidłowy. Mógłbym przenieść stary, ale nie był zbyt drogi, więc po prostu zamówiłem nowy czujnik OEM.

EDIT: Link do Amazonu, który zamieściłem, nie wyświetla się u mnie (może z powodu mojego blokera reklam?), ale chłodnicę, którą zamówiłem, można znaleźć, wyszukując "B09ZDW88R6" na Amazonie.

Strona Amazon nie wspomina o Pacifica 2017+ na swojej liście kompatybilności. I stwierdza, że zainstalowane są 2 czujniki, czy Pacifica potrzebuje 2 czujników czy 1 czujnika combo? Który czujnik OEM zamówiłeś?
Różne silniki Pentastar 3.6L wszystkie mają taką samą chłodnicę. Jedyne, co musiałem zrobić, to wymienić jeden z czujników. Jak już mówiłem, myślę, że był to czujnik temperatury oleju. Nie ma powodu, dla którego nie możesz po prostu wziąć czujnika ze starej chłodnicy, ponieważ nie jest to część, która często ulega awarii. Pomyślałem tylko, że skoro już go mam, to od razu go wymienię.

Nie wiem, jak długo ta chłodnica będzie kosztować 67,99 $, ale wskoczyłbym na nią, jeśli potrzebujesz jednej. Ma darmowe zwroty, więc zawsze możesz ją zwrócić, jeśli zmienisz zdanie. Możesz również zabrać ją do sklepu z częściami i poprosić o porównanie czujnika z czujnikiem do Twojego vana.

Różne silniki Pentastar 3.6L wszystkie używają tej samej chłodnicy. Jedyną rzeczą, którą musiałem zrobić, było wymienienie jednego z czujników. Jak powiedziałem powyżej, myślę, że był to czujnik temperatury oleju. Nie ma powodu, dla którego nie możesz po prostu wziąć czujnika ze starej chłodnicy, ponieważ nie jest to część, która często ulega awarii. Pomyślałem tylko, że skoro już ją mam wyjętą, to od razu ją wymienię.

Nie wiem, jak długo ta chłodnica będzie kosztować 67,99 $, ale wskoczyłbym na nią, jeśli potrzebujesz takiej. Ma darmowe zwroty, więc zawsze możesz ją zwrócić, jeśli zmienisz zdanie. Możesz również zabrać ją do sklepu z częściami i poprosić o porównanie czujnika z tym do Twojego vana.
OK, ale czy użyłeś tej chłodnicy do Pacifici?
Jeśli tak, to ile miała czujników?
Chciałbym kupić wszystkie potrzebne rzeczy i zanieść je mojemu przyjacielowi, który dokona instalacji.
Muszę być dobrze przygotowany, ponieważ mieszkam w Europie i tak naprawdę nie chcę niczego odsyłać do USA.
Rozbieranie samochodu, a następnie stwierdzanie, że coś jest inne niż przewidywano, nie działa w naszym przypadku, ponieważ musimy czekać tygodniami na części w tym przypadku z rozebranym samochodem.

OK, ale czy użyłeś tego chłodnicy do Pacifica?
Jeśli tak, ile miał czujników?
Chciałbym kupić wszystkie potrzebne rzeczy i zanieść je mojemu przyjacielowi, który wykona instalację.
Muszę być dobrze przygotowany, ponieważ mieszkam w Europie i tak naprawdę nie chcę niczego odsyłać do USA.
Więc rozebranie samochodu, a następnie stwierdzenie, że coś jest inne niż przewidywano, nie działa w naszym przypadku, ponieważ w takim przypadku musimy czekać tygodniami na części z rozebranym samochodem.
Instalujesz jeden czujnik, którego potrzebuje Pacifica, i instalujesz zaślepkę w drugim porcie czujnika.
Zazwyczaj chłodnice są dostarczane z zaślepką do nieużywanego portu.

Instalujesz jeden czujnik, którego potrzebuje Pacifica, i instalujesz zaślepkę w drugim porcie czujnika.
Zazwyczaj chłodnice są dostarczane z zaślepką do nieużywanego portu.
Doskonale. W przypadku, gdy chłodnica jest dostarczana bez nieużywanego portu, czy można przygotować się wcześniej i kupić zaślepkę? Czy ma numer części?

Doskonale. W przypadku, gdy chłodnica jest dostarczana bez nieużywanego portu, czy można przygotować się wcześniej i kupić wtyczkę? Czy ma numer części?
Z tym nie mogę pomóc.
Sugerowałbym jednak zdobycie nowego czujnika, ponieważ generalnie nie wychodzą one z starej jednostki w jednym kawałku. MOPAR 68334877AA

OK, ale czy użyłeś tego chłodnicy do Pacifica?
Tak, już mówiłem, że użyłem, ale jeśli potrzebujesz dowodu, oto zrzut ekranu:

Image

Jeśli tak, ile miał czujników?
Chciałbym kupić wszystkie potrzebne rzeczy i przynieść je mojemu przyjacielowi, który wykona instalację.
Więc rozebranie samochodu, a następnie stwierdzenie, że coś jest inne niż oczekiwano, nie działa u nas, ponieważ w takim przypadku musimy czekać tygodniami na części z rozebranym samochodem.
Minęło prawie rok, odkąd wymieniłem swój, więc jestem trochę niepewny co do szczegółów, ale wydaje mi się, że miał dwa czujniki. Jeśli jednak przeczytasz ten wątek, powinieneś być w stanie uzyskać wszystkie potrzebne informacje. Nie pamiętam, żebym musiał kupować wtyczkę, ale jeśli tak, szczegóły znajdują się w poście nr 3 na wątku:

freddief73 powiedział:

Jeszcze nie, ale myślę, że mogę to zrobić w najbliższej przyszłości. Możesz zaoszczędzić kilka dolarów i zamiast tego zainstalować Dorman 926-876, jeśli chcesz. Ich przewodnik po zastosowaniach nie mówi, że pasuje, ale tak naprawdę pasuje. Zestaw 926-959 jest dokładnie tym samym, z wyjątkiem tego, że zawiera również chłodnicę oleju, pomarańczową nasadkę i filtr (dla silników 3.6L 2011-2013 gen 1 ze starszą konstrukcją filtra) oraz zaślepkę rury, która zajmuje górny otwór czujnika temperatury oleju (potrzebny do silników gen 3, które ma Pacifica). Czujnik temperatury oleju jest instalowany w innym miejscu w silnikach Gen 3.

Możesz znaleźć odpowiednią zaślepkę rury, która nie jest dołączona do zestawu Dorman 926-876, w każdym dobrym sklepie z narzędziami. Rozmiar, którego potrzebujesz, to 3/8” NPT. Polecam stal nierdzewną lub mosiądz, jeśli masz wybór. Zwykła stal sprawdzi się dobrze, ale zardzewieje, chyba że po instalacji zostanie pokryta smarem.

Zdecydowanie zalecam również wymianę czujnika ciśnienia oleju zamiast przenoszenia go, ponieważ często ulega awarii (olej zwykle przecieka przez zaciski elektryczne), a większość silników prawdopodobnie będzie miała wiele mil, gdy ta obudowa chłodnicy oleju zostanie zainstalowana. Numer części czujnika to Mopar 68295556AA lub Dorman 926-337. Część Mopar jest prawdopodobnie lepszej jakości niż Dorman, ale Dorman jest tańszy.

Attachments

Tak, już mówiłem, że to zrobiłem, ale jeśli potrzebujesz dowodu, oto zrzut ekranu:

View attachment 55170

Minęło prawie rok, odkąd wymieniłem swój, więc trochę słabo pamiętam szczegóły, ale wydaje mi się, że miał dwa czujniki. Jeśli jednak przeczytasz ten wątek, powinieneś być w stanie uzyskać wszystkie potrzebne informacje. Nie pamiętam, żebym musiał kupować wtyczkę, ale jeśli tak, szczegóły znajdują się w poście nr 3 na wątku:

freddief73 powiedział:

Jeszcze nie, ale myślę, że mogę to zrobić w najbliższej przyszłości. Możesz zaoszczędzić kilka dolarów i zamiast tego zainstalować Dorman 926-876, jeśli chcesz. Ich przewodnik po zastosowaniach nie mówi, że pasuje, ale tak naprawdę pasuje. Zestaw 926-959 jest dokładnie tym samym, z wyjątkiem tego, że zawiera również chłodnicę oleju, pomarańczową nasadkę i filtr (dla silników 3.6L gen 1 z lat 2011-2013 ze starszą konstrukcją filtra) oraz zaślepkę rury, która zajmuje górny otwór czujnika temperatury oleju (potrzebny do silników gen 3, które ma Pacifica). Czujnik temperatury oleju jest instalowany w innym miejscu w silnikach Gen 3.

Odpowiednią zaślepkę rury, która nie jest dołączona do zestawu Dorman 926-876, można znaleźć w każdym dobrym sklepie z narzędziami. Potrzebny rozmiar to 3/8” NPT. Polecam stal nierdzewną lub mosiądz, jeśli masz wybór. Zwykła stal sprawdzi się dobrze, ale zardzewieje, chyba że po instalacji zostanie pokryta smarem.

Zdecydowanie zalecam również wymianę czujnika ciśnienia oleju zamiast jego przenoszenia, ponieważ często ulega awarii (olej zwykle przecieka przez zaciski elektryczne), a większość silników prawdopodobnie będzie miała wiele mil przebiegu, gdy ta obudowa chłodnicy oleju zostanie zainstalowana. Numer części czujnika to Mopar 68295556AA lub Dorman 926-337. Część Mopar jest prawdopodobnie lepszej jakości niż Dorman, ale Dorman jest tańszy.
Dzięki! Kupiłem Dorman, który będzie tu za około tydzień. Jak mówisz, wtyczka nie jest dołączona do tego typu obudowy. Czy masz numer części do wtyczki 3/8 NPT? Jestem bardzo początkujący i słaby w tym zakresie, chciałbym zamówić ją online na przykład z Rockauto.com, dostarczają do nas, a rzeczy Dorman, które zamówiłem, również są od nich.

Dzięki! Kupiłem Dorman, który będzie tu za około tydzień. Jak Pan/Pani mówi, tego typu obudowa nie zawiera wtyczki. Czy ma Pan/Pani numer części do wtyczki 3/8 NPT? Jestem bardzo początkujący i słaby w tej kwestii, chciałbym zamówić ją online na przykład z Rockauto.com, dostarczają do nas, a rzeczy Dorman, które zamówiłem, również pochodzą od nich.
Zestaw Dorman jest dostarczany z wtyczkami, ale należy uważać, ponieważ samo urządzenie jest słabej jakości, jak widać, wskazałem to wcześniej w tym poście.

Czy obudowa filtra oleju Dorman używa innego filtra oleju niż obudowa filtra OEM?
Zestaw Dorman był dostarczany z jednym filtrem, a mechanik użył tego filtra podczas wymiany obudowy.
Ale nie mam ulotki, która była w pudełku i skąd jestem, strona internetowa Dorman jest zablokowana, nie mogę uzyskać żadnych informacji na ich stronach, ponieważ nie mogę uzyskać do nich dostępu,

Więc kupując następny filtr oleju, czy mogę kupić ten sam, który miała obudowa fabryczna, czy muszę kupić inny?

Czy obudowa filtra oleju Dorman używa innego filtra oleju niż obudowa filtra OEM?
Zestaw Dorman był dostarczany z jednym filtrem, a mechanik użył tego filtra podczas wymiany obudowy.
Ale nie mam ulotki, która była w pudełku i z miejsca, w którym jestem, strona internetowa Dorman jest zablokowana, nie mogę uzyskać żadnych informacji na ich stronach, ponieważ nie mam do nich dostępu,

Zatem kupując następny filtr oleju, czy mogę kupić taki sam, jaki miała obudowa o specyfikacji fabrycznej, czy muszę kupić inny?
Jest taki sam jak poprzedni filtr.

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
Ale nie mam ulotki, która była w pudełku i skąd jestem strona internetowa Dorman jest zablokowana, nie mogę uzyskać żadnych informacji na ich stronach, ponieważ nie mogę uzyskać do nich dostępu,

Więc kupując następny filtr oleju, czy mogę kupić ten sam, który miała obudowa fabryczna, czy muszę kupić inny?
Wszystkie silniki Pentastar 3.6L z 2014 roku i nowsze używają tego samego filtra oleju, który jest dołączony do obudowy Dorman.

Kolejna opinia w krótkim filmie na YouTube (kliknij tutaj).

• Like
Reactions: SitKneelBend
41 - 60 of 62 Posts