Myślę, że typowy cykl podróży właściciela ma wiele wspólnego z częstotliwością występowania FROM; . Zatem jeśli rzadko schodzisz poniżej <1 poziomu naładowania akumulatora, gdzie system przełącza się w tryb hybrydowy i silnik pracuje krótko, aby naładować akumulator i utrzymać go na poziomie co najmniej <1 powyżej absolutnego rozładowania, to FORM będzie występował znacznie częściej w ciągu miesięcy. Jest to więc połączenie użytkowania w podróży, cyklicznego wyczerpywania akumulatora i czasu.
Jedyne pytanie, które wciąż mnie nurtuje w przypadku tego projektu silnika i jego zastosowania w tych hybrydach, to to, że dla porównania, pozwalałem mojemu staremu Toyota Avalon z '95 roku (fantastyczna jakość wykonania i trwałość!) stać przez miesiąc lub dłużej, nie robiłem zbyt częstych wymian oleju i nigdy nie używałem dodatków do paliwa, nawet tutaj w południowej Kanadzie, w umiarkowanie zimnym klimacie zimowym, i nigdy nie miałem żadnych problemów z silnikiem przez 22 lata, poza dwoma czujnikami tlenu, które sam wymieniłem, i wymianą pompy wodnej. Mój Odyssey, który był modelem '99 EX, również miał okresy bez użytkowania i poza słynnym zatkaniem portu EGR również nigdy nie miał żadnych problemów z silnikiem.
Jak wspomniano w tym opisie przez Allpar w
Deep inside the Chrysler Pacifica hybrid system, który opisuje ogólny projekt techniczny systemu hybrydowego Chryslera:
"Silnik benzynowy jest również inny; wykorzystuje cykl Atkinsona (jak hybrydy Toyoty), który jest bardziej wydajny, ale wytwarza mniejszą moc szczytową. Nie ma recyrkulacji spalin (EGR) ani alternatora; a klimatyzacja nie jest napędzana bezpośrednio przez silnik (więc może być zasilana podczas pracy w trybie w pełni elektrycznym). Wewnętrznie zmiany obejmują różne wałki rozrządu, tłoki i świece zapłonowe; miska olejowa i wlot powietrza również różnią się od wersji niehybrydowej."
-Czy zatem różne wałki rozrządu, tłoki, świece zapłonowe, miska olejowa i układ dolotu powietrza mogą być znacznie bardziej wrażliwe na zabójcze dla silnika skutki zestarzałego paliwa, zestarzałego oleju i wewnętrznej kondensacji niż zwykły silnik spalinowy?
Moja teoria jest taka, że Chrysler tak uważa (na podstawie modelowania komputerowego, testów destrukcyjnych lub rzeczywistych lub ??) i stąd zaprogramowane FROM, aby uruchamiać silnik tylko w trybie benzynowym.