2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner

Tryb pracy odświeżania oleju opałowego

46K views 65 replies 21 participants last post by  PacPDX  
#1 ·
2019 Touring L Hybrid - wersja kanadyjska
Czy ktoś wie, co monitoruje system pojazdu, aby uruchomić tryb odświeżania oleju silnikowego (tryb ciągłej pracy na gazie)? Jeżdżę po mieście na dość krótkich dystansach i staram się jeździć jak najwięcej na prądzie. Czy to przejechane mile/km w trybie elektrycznym, czy liczba pełnych ładowań to uruchamia? Kiedy przechodzi w ten tryb, muszę spalić około 1/4 baku, a następnie zatankować, aby przełączyć go z powrotem na napęd elektryczny.
-Hybriddy w Vancouver BC Canada

#2 ·
Czas i minimum cztery galony napełniające zbiornik, aby zresetować timer przed aktywacją FORM. Informacje znajdują się w instrukcji obsługi.

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
#3 ·
Rozumiem, że będzie używać przebiegu jako barometru do zainicjowania odświeżania oleju napędowego. Im dłużej jedziesz na prądzie i z zerowym lub mniejszym silnikiem, tym bardziej zaangażuje się odświeżanie oleju. Konkretnej liczby kilometrów nie jestem pewien. Myślę, że dlatego, jeśli używasz w przeważającej mierze prądu, aby nie utrzymywać zbiornika pełnego powyżej 1/4 do połowy. Ale opróżni zbiornik i jednocześnie nasmaruje silnik.

#6 ·
Rozumiem, że będzie używać przebiegu jako barometru do zainicjowania odświeżania oleju napędowego. Im dłużej jedziesz na prądzie i z zerowym lub mniejszym silnikiem, tym bardziej zaangażuje się odświeżanie oleju. Nie jestem pewien co do konkretnej liczby kilometrów. Myślę, że dlatego, jeśli używasz zdecydowanej większości prądu, aby nie trzymać zbiornika pełnego powyżej 1/4 do połowy. Ale opróżni zbiornik i jednocześnie nasmaruje silnik.
Dzięki za te odpowiedzi. Moje dwa zbędne posty były przedwczesne. Nowicjusz na tym forum i nie zrobiłem dokładnego wyszukiwania ani nie przeczytałem RTFM! Niestety zrezygnowałem z polegania na znajdowaniu istotnych szczegółów w dużej, ale moim zdaniem źle napisanej instrukcji. Całe strony w ważnych tematach operacyjnych wracają do sekcji „Jeśli wyposażone”. Arkusz budowy od mojego dealera nie wspomina nawet o niektórych bardziej ezoterycznych „funkcjach” komfortu i bezpieczeństwa.

#4 ·
Informacje znajdują się w instrukcji obsługi. Nigdy nie miałem aktywacji FORM w moim hybrydowym samochodzie od czasu, gdy go posiadam. Zawsze tankuję, gdy zbiornik jest w jednej czwartej poniżej pełnego. Chyba że w długiej podróży, pozwalam mu jeździć prawie do pustego.

Tryb odświeżania paliwa i oleju
Ponieważ możliwe jest eksploatowanie tego pojazdu przez dłuższy czas
bez uruchamiania silnika benzynowego, paliwo
w zbiorniku paliwa pojazdu może się zestarzeć. Aby zapobiec
uszkodzeniu silnika i/lub układu paliwowego z powodu
zestarzałego paliwa, a także utrzymania wewnętrznego
smarowania silnika, pojazd ten
jest wyposażony w „Tryb odświeżania paliwa i oleju”.
Pojazd automatycznie przejdzie w tryb odświeżania paliwa i oleju, aby zminimalizować potencjał zestarzałego paliwa i zapewnić smarowanie wewnętrznych elementów silnika. Kiedy
pracuje w tym trybie, silnik benzynowy będzie pracował, aby zapewnić
napęd pojazdu (tylko praca elektryczna jest
zahamowana). A
komunikat zostanie wyświetlony na zestawie wskaźników, gdy
Tryb odświeżania paliwa i oleju jest aktywny.
Pojazd automatycznie opuści tryb odświeżania paliwa i oleju, gdy warunki zostaną spełnione. Jeśli pojazd
przejdzie w tryb odświeżania paliwa i oleju z powodu paliwa, które znajdowało się w zbiorniku paliwa przez długi czas (stając się
zestarzałym paliwem), silnik będzie pracował zawsze, gdy pojazd
jest sprawny (tylko praca elektryczna nie) do momentu aktywacji ostrzeżenia o niskim poziomie paliwa. Możliwe jest wcześniejsze opuszczenie trybu odświeżania paliwa i oleju, dodając cztery galony lub więcej nowego paliwa do
zbiornika paliwa pojazdu.

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
#5 ·
Mam tylko puszkę i dodaję około 3 galonów amerykańskich, aby zatrzymać FORM. Stwierdzam, że zużywam paliwo, zanim FORM znów się pojawi. Chciałbym, żeby istniała opcja wstrzymania tego na około tydzień.

#8 ·
Myślę, że typowy cykl podróży właściciela ma wiele wspólnego z częstotliwością występowania FROM; . Zatem jeśli rzadko schodzisz poniżej <1 poziomu naładowania akumulatora, gdzie system przełącza się w tryb hybrydowy i silnik pracuje krótko, aby naładować akumulator i utrzymać go na poziomie co najmniej <1 powyżej absolutnego rozładowania, to FORM będzie występował znacznie częściej w ciągu miesięcy. Jest to więc połączenie użytkowania w podróży, cyklicznego wyczerpywania akumulatora i czasu.
Jedyne pytanie, które wciąż mnie nurtuje w przypadku tego projektu silnika i jego zastosowania w tych hybrydach, to to, że dla porównania, pozwalałem mojemu staremu Toyota Avalon z '95 roku (fantastyczna jakość wykonania i trwałość!) stać przez miesiąc lub dłużej, nie robiłem zbyt częstych wymian oleju i nigdy nie używałem dodatków do paliwa, nawet tutaj w południowej Kanadzie, w umiarkowanie zimnym klimacie zimowym, i nigdy nie miałem żadnych problemów z silnikiem przez 22 lata, poza dwoma czujnikami tlenu, które sam wymieniłem, i wymianą pompy wodnej. Mój Odyssey, który był modelem '99 EX, również miał okresy bez użytkowania i poza słynnym zatkaniem portu EGR również nigdy nie miał żadnych problemów z silnikiem.
Jak wspomniano w tym opisie przez Allpar w Deep inside the Chrysler Pacifica hybrid system, który opisuje ogólny projekt techniczny systemu hybrydowego Chryslera:
"Silnik benzynowy jest również inny; wykorzystuje cykl Atkinsona (jak hybrydy Toyoty), który jest bardziej wydajny, ale wytwarza mniejszą moc szczytową. Nie ma recyrkulacji spalin (EGR) ani alternatora; a klimatyzacja nie jest napędzana bezpośrednio przez silnik (więc może być zasilana podczas pracy w trybie w pełni elektrycznym). Wewnętrznie zmiany obejmują różne wałki rozrządu, tłoki i świece zapłonowe; miska olejowa i wlot powietrza również różnią się od wersji niehybrydowej."
-Czy zatem różne wałki rozrządu, tłoki, świece zapłonowe, miska olejowa i układ dolotu powietrza mogą być znacznie bardziej wrażliwe na zabójcze dla silnika skutki zestarzałego paliwa, zestarzałego oleju i wewnętrznej kondensacji niż zwykły silnik spalinowy?
Moja teoria jest taka, że Chrysler tak uważa (na podstawie modelowania komputerowego, testów destrukcyjnych lub rzeczywistych lub ??) i stąd zaprogramowane FROM, aby uruchamiać silnik tylko w trybie benzynowym.

#9 ·
Właśnie kupiłem zupełnie nowy model z 2021 roku i stał w centrum handlowym do ekspozycji przez 3 miesiące. Dealer przyjechał dostarczyć go 3 godziny drogi dalej, a silnik nigdy się nie wyłączył (ehybrid, wszyscy mówili, że to tylko silnik). Wlali około 7 galonów. FORM jest nadal na miejscu. Czy to może być teraz olej? Żywotność oleju wynosi 67%. Samochód przejechał zaledwie 236 mil.

Bardzo frustrujące.

Wysłane z mojego SM-A716U używając Tapatalk

#10 ·
Właśnie kupiłem zupełnie nowy model 2021 i stał w centrum handlowym na wystawie przez 3 miesiące. Dealer przyjechał dostarczyć go 3 godziny drogi stąd, a silnik nigdy się nie wyłączył (ehybrid, wszyscy mówili, że to cały czas silnik). Wlali około 7 galonów. FORM jest nadal włączony. Czy to może być teraz olej? Żywotność oleju wynosi 67%. Samochód przejechał zaledwie 236 mil

Bardzo frustrujące

Wysłane z mojego SM-A716U za pomocą Tapatalk
Wlałbym 3 lub 4 galony paliwa i zobaczył, czy się wyłączy

#12 ·
To mnie frustruje, ponieważ posiadam również model Volt z 2012 roku, który ma podobną funkcję ochronną do FORM, ale włącza się ona tylko wtedy, gdy nie używałeś silnika spalinowego przez kilka miesięcy i działa tylko przez około pięć minut, podczas gdy na ekranie wyświetlany jest pasek postępu w %. Nie wymaga w ogóle dodawania świeżego paliwa. Zastanawiam się, czy zbiornik paliwa pod ciśnieniem pomaga dłużej zachować świeżość paliwa? Prawie nigdy nie tankuję tego pojazdu i nie miałem poważnych problemów z silnikiem. W naszym przypadku oba pojazdy są prawie wyłącznie elektryczne, z wyjątkiem podróży, więc ten tryb FORM jest trochę irytujący.

#13 ·
Szczegółowa dyskusja na ten temat znajduje się tutaj: Tryb odświeżania oleju - analiza i rozwiązania

TL;DR: Jeśli dodanie paliwa nie pomaga, jedź przez 10 minut, aby rozgrzać silnik i trochę rozładować akumulator, a następnie pozostaw go na biegu jałowym na podjeździe przez kolejne 5-15 minut, co pozwoli olejowi rozgrzać się do temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza. To powinno wyłączyć tryb. Istnieją dwie rzeczy, które mogą wywołać FORM: zestarzałe paliwo lub komputer, który uważa, że w oleju może znajdować się kondensacja (którą chce następnie odparować). Samo jeżdżenie zazwyczaj nie pozwala na wystarczające rozgrzanie oleju z powodu powietrza przechodzącego przez chłodnicę, więc kluczowe jest pozostawienie na biegu jałowym.

#14 ·
Szczegółowa dyskusja na ten temat znajduje się tutaj: Tryb odświeżania oleju - analiza i rozwiązania

TL;DR: Jeśli dodanie paliwa nie pomaga, jedź przez 10 minut, aby rozgrzać silnik i trochę rozładować akumulator, a następnie pozostaw go na biegu jałowym na podjeździe przez kolejne 5-15 minut, co pozwoli olejowi rozgrzać się do temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza. To powinno wyłączyć tryb. Istnieją dwie rzeczy, które mogą wywołać FORM: stare paliwo lub komputer, który uważa, że w oleju może być kondensacja (którą chce następnie odparować). Samo jeżdżenie zwykle nie pozwala olejowi wystarczająco się rozgrzać z powodu powietrza przechodzącego przez chłodnicę, więc kluczowe jest pozostawienie na biegu jałowym.
Tryb oleju śledzi również rozcieńczanie oleju z powodu przedmuchu z pracującego silnika, ale olej nie osiąga normalnej temperatury. Właśnie po raz pierwszy miałem formę w moim Hybrid 2021. Zbiornik był napełniony około miesiąc temu, więc pomyślałem, że musi to być związane z olejem. Więc wsadziłem rodzinę do vana, załadowałem przekąski i pojechałem na 30-minutową przejażdżkę. To naprawiło problem.

#17 ·
Jestem prawie pewien, że instrukcja serwisowa stwierdza, że zatankowanie pojazdu nie zmieni statusu FORM. Zresetowanie kontrolki wymiany oleju zmieni, ale jest wyraźnie stwierdzone, żeby tego nie robić. Chodzi o to, żeby uruchomić silnik i spalić paliwo ze zbiornika, aby zapobiec starzeniu się paliwa. Naprawdę powinieneś po prostu pozwolić mu się skończyć. Próba obejścia tego naprawdę nie ma sensu.

#18 ·
Jestem prawie pewien, że instrukcja serwisowa stwierdza, że zatankowanie pojazdu nie zmieni statusu FORM. Zresetowanie kontrolki wymiany oleju tak, ale wyraźnie stwierdzono, żeby tego -nie- robić. Chodzi o to, żeby uruchomić silnik i spalić paliwo ze zbiornika, aby zapobiec przestarzałemu paliwu. Naprawdę powinno się po prostu pozwolić mu działać, aż sam się zakończy. Próba obejścia tego naprawdę nie ma sensu.
2021 Hybrid Supplement strona 37:

„Jeśli pojazd przejdzie w tryb odświeżania paliwa i oleju, z powodu paliwa, które znajdowało się w zbiorniku paliwa przez długi okres czasu (stając się przestarzałym paliwem), silnik będzie pracował zawsze, gdy pojazd jest w ruchu (bez trybu elektrycznego), aż do aktywacji ostrzeżenia o niskim poziomie paliwa. Możliwe jest również wcześniejsze wyjście z trybu odświeżania paliwa i oleju, dodając co najmniej cztery galony nowego paliwa do zbiornika paliwa pojazdu.”

#23 ·
Założę się, że olej jest częścią FORM, aby chronić silnik, jeśli zdecydujesz się wcisnąć pedał gazu do dechy. Mój silnik spalinowy od razu wchodzi na wysokie obroty! Kilka miesięcy bez ciśnienia oleju może pozostawić wałki rozrządu suche.

#27 ·
Założę się, że olej w FORM jest po to, aby chronić silnik, jeśli zdecydujesz się wcisnąć gaz do dechy. Mój silnik spalinowy od razu wchodzi na wysokie obroty! Kilka miesięcy bez ciśnienia oleju może pozostawić wałki rozrządu suche.
Nie bezpośrednio. Olej, jak określono dla tego silnika, utrzymuje części cienko pokryte przez długi czas. A ten silnik ma pompę oleju o zmiennym ciśnieniu. Kiedy uruchamia się na zimno, dostarcza olej pod wyższym ciśnieniem (75 psi), aby szybko pokryć elementy silnika. Po kilku sekundach ciśnienie oleju powraca do 30 psi.

Ale FORM chroni silnik, zapobiegając zestarzeniu się paliwa i zapobiegając nadmiernemu rozcieńczaniu oleju przez wilgoć i przedmuchane węglowodory. Istnieje również oparta na czasie metryka świec zapłonowych, którą komputer śledzi, ale nie wiem dokładnie, jakie są szczegóły.

#35 ·
Hybryda Pinnacle 2022, jeździłem nią w trybie FORM przez tydzień, zatankowałem ją w zeszłym tygodniu 9 galonami paliwa i zniknęła. Teraz przejechałem tylko 100 mil (wszystko elektryczne) i wróciła ponownie w ciągu zaledwie 4-5 dni. To denerwujące.

#36 ·
2022 Pinnacle hybrid, uruchomiłem go w trybie FORM przez tydzień, w zeszłym tygodniu zatankowałem 9 galonów paliwa i zniknął. Teraz przejechałem tylko 100 mil (wszystko elektryczne) i wrócił ponownie w ciągu zaledwie 4-5 dni. To irytujące.
To może być różnica między FORM dla paliwa a FORM dla oleju. Czy w ciągu tego tygodnia FORM jeździłeś kiedykolwiek wystarczająco długo, aby go w pełni rozgrzać (temperatura oleju co najmniej 80C), a następnie jeździłeś kolejne 20 minut w tej temperaturze oleju?

#50 ·
Mój zachowuje się tak, jakby był w trybie FORM, ale nie ma wyświetlanego komunikatu, jak mówi instrukcja. Chyba spróbuję jeździć do pustego baku i zobaczyć, czy się zresetuje. Czy jest funkcja resetowania jak w moim starym Tesli? Można było odłączyć akumulator 12 V i wszystko się resetowało.

#52 ·
Dodać kilka galonów benzyny
Tak, próbowaliśmy tego i silnik benzynowy wciąż uruchamia się za każdym razem, gdy używamy samochodu. Kiedyś można było jeździć na prądzie podczas większości podróży po mieście. Znam instrukcję, ale dziwne jest dla mnie to, że samochód nie wyświetla żadnego komunikatu mówiącego, że jest w trybie FORM, po prostu tak się zachowuje. Zamierzam spróbować tego, co polecili inni, czyli pozwolić mu pracować na biegu jałowym i podnieść temperaturę oleju, aby sprawdzić, czy wróci do normalnego trybu elektrycznego i zresetuje tryb odświeżania oleju.

#54 ·
Jedną z opcji może być przytrzymanie przycisku start przez 15 sekund
Próbowałem tego, ale tak naprawdę nic się nie wydarzyło. Próbowano zarówno włączać, jak i wyłączać.

Wczoraj pozwoliłem samochodowi postać i pracować na biegu jałowym, aż temperatura oleju wzrosła. Silnik się zatrzymał i pracował na akumulatorze do około 80%....wtedy silnik się włącza i ponownie zaczyna ładować akumulator. Nie wyświetla żadnych komunikatów, ale teraz działa jako czysty hybryd...bardzo denerwujące.

#56 ·
Próbowałem wszystkiego, oprócz dodania benzyny, ale przez wiele dni utknąłem w FORM. Zjechałem z benzyną poniżej poziomu, przy którym zapala się kontrolka niskiego poziomu paliwa. Podniosłem temperaturę oleju powyżej 205 stopni. Nadal pozostawałem w FORM. W końcu uległem i kupiłem trochę benzyny, ale tylko 1,3 galona - warte 4,13 $. Presto! Wyjechałem ze stacji benzynowej w trybie elektrycznym i pozostałem w nim przez resztę dnia.

#59 ·
Chciałbym, żebyśmy mówili w języku keczua zamiast po angielsku. W języku keczua, kiedy stwierdzasz fakt, musisz w zdaniu zawrzeć jedno z czterech krótkich słów (enklityki ewidencyjne), które kategoryzują dla słuchaczy źródło informacji: dane zmysłowe, wnioskowanie, relacja z drugiej ręki lub założenie. W niektórych dialektach keczua istnieje piąta opcja enklityczna wskazująca na społecznie podzieloną wiarę. Aby uzyskać szczegółowe informacje, wyszukaj w Google "The evidential category of mutual knowledge in Quechua". W języku keczua twierdzenie bez wskazania źródła rzekomej wiedzy byłoby niegramatyczne, brzmiące tak samo niestosownie i trudne do zrozumienia jak zły szyk wyrazów w języku angielskim, jak "Days few come back in on it will a. Plus Gallons takes it four."

#60 ·
Minęło już 11 dni i mój Pacifica nie powrócił do FORM.

Wygląda na to, że w moim przypadku wystarczyło 1,3 galona i nie musiałem wlewać 4 lub 5, prawdopodobnie dlatego, że opróżniłem zbiornik prawie do zera przed dodaniem świeżej benzyny.

#62 ·
Argh...Mam vana dopiero od 3 miesięcy i ma przejechane 600 mil, a FORM włączył się wczoraj i mam około 90% pełnego baku. :cautious:
(tzn. za mało miejsca w baku, żeby go wyłączyć)
Słyszałem, że wystarczy pojechać autostradą na 15-30 minut, żeby FORM się wyłączył. Niektórzy mówią, że chodzi o doprowadzenie temperatury oleju do określonego poziomu i kontynuowanie jazdy przez chwilę.