2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner

Czy Twój Pacifica przejechał ponad 100 000 mil bez wymiany płynu w skrzyni biegów?

11K views 104 replies 34 participants last post by  BriPac  
#1 ·
Jeśli masz takiego Pacifica z dużym przebiegiem, daj nam znać, jak sprawdza się u Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn? A może częściowo? Czy nadal jest to oryginalny płyn fabryczny?

#3 ·
Zmieniliśmy płyn w skrzyni biegów przy 100 000 km lub w okolicach. Działało wtedy dobrze i nadal działa przy 112 000 km.
Dziękuję, @CampinMike. Czy wymieniłeś cały płyn, czy było to częściowe spuszczenie i napełnienie? Kto wykonał pracę? Skontaktowałem się z dwoma dealerami i żaden z nich nie chciał tego zrobić.

#7 · (Edited)
Nie jestem z tego dumny, ale nasz właśnie przekroczył 121 000 mil na oryginalnym płynie. Nadal zmienia biegi gładko jak masło po wykonaniu szybkiego uczenia adaptacji sprzęgła jakiś czas temu. Nie dokumentowałem przebiegu, ale prawdopodobnie było to blisko 10 000 mil. Wcześniej robił kopnięcie w tyłek przy zmianie z 4 na 5 bieg przy około 55 milach na godzinę. Planuję wkrótce wymienić płyn, wymieniając jednocześnie wszystkie mocowania silnika i skrzyni biegów. Zrobiłbym to już wcześniej, gdybym nie musiał zdejmować osłony podwozia. To straszna udręka, żeby to zdjąć.

• Like
Reactions: SitKneelBend
#8 · (Edited)
Jak mówi tytuł, szukam osób, które mają co najmniej 100 000 mil na swoich Pacificach i którym nigdy nie wymieniono płynu w skrzyni biegów. Instrukcja mówi, że płyn jest "dożywotni" i nigdy nie wymaga rutynowego serwisowania.

Tak, to forum jest pełne opinii na temat tak zwanego "dożywotniego płynu do skrzyni biegów". Nie sądzę, żebyśmy musieli obciążać ten wątek kolejnymi z nich. Zastanawiam się tylko, jakich doświadczeń osoby z wysokimi przebiegami na swoich Pacificach miały ze swoimi skrzyniami biegów.

Jeśli masz takiego Pacifica z dużym przebiegiem, daj nam znać, jak działa dla Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn? A może częściowo? A może to wciąż oryginalny płyn fabryczny?
Nie jestem twoim facetem od 100 tysięcy, ale zrobiłem to sam przy
50k, 8 przejazdów i opróżnień wszystko wyjdzie, w przeciwnym razie tylko 3-1/2 kwarty wyjdzie, a nie pełne 12. Brak filtra do wymiany, jest wewnętrzny i trzeba rozdzielić obudowę, po prostu to pomiń. Używaj tylko specyficznego płynu Mopar Green 8-9 speed, a nie uniwersalnej wycieczki do Autozone. Dożywotni to żart, powinieneś to robić co 40-50k, to potrwa dłużej.

• Like
Reactions: tictawk
#9 ·
Nie jestem twoim facetem od 100 tys., ale zrobiłem to sam przy
50 tys., 8 napędów i napełnień spustowych usunie WSZYSTKO, w przeciwnym razie wyjdzie tylko 3-1/2 kwarty, a nie pełne 12 i z konwertera momentu obrotowego. Żadnego filtra do wymiany, jest wewnętrzny i trzeba rozdzielić obudowę, po prostu to pomiń. Używaj tylko specyficznego płynu Mopar Green 8-9 speed, a nie uniwersalnej wycieczki do Autozone. Dożywotnia to żart, powinieneś to robić co 40-50 tys., to potrwa dłużej.
To 12 kwart w skrzyni biegów ICE!!??

#11 ·
Zrobiłem wymianę oleju w naszym samochodzie przy przebiegu 109 tys. mil, korzystając z procedury zamieszczonej gdzie indziej na YouTube. Stary płyn był dość brudny w porównaniu do nowego, ale poza tym nie mogę powiedzieć, żebym zauważył dużą różnicę. Nadal ma szarpanie przy średnim otwarciu przepustnicy i średniej prędkości.

#88 ·
Zrobiłem spuszczenie i zalanie u nas przy 109 tysiącach mil, używając procedury opublikowanej gdzie indziej z YouTube. Stary płyn był dość brudny w porównaniu do nowego płynu, ale poza tym nie mogę powiedzieć, żebym zauważył jakąś większą różnicę. Nadal ma szarpnięcie przy średnim przyspieszeniu i średniej prędkości.
Masz link do filmu? Jak trudno jest to zrobić samemu w skali od 1 do 5?

#14 ·
2017 Pac miał 100 000 km bez zmian, bez problemów poza resetowaniem skrzyni biegów w razie potrzeby przy gwałtownych zmianach biegów. Wymieniony.
2022 Pac przy 87 000 km, bez problemów ze skrzynią biegów. Kalibracja i/lub sprzęt są znacznie ulepszone w stosunku do 2017.
Jestem w obozie tych, którzy po prostu robią to, co mówi instrukcja. Chrysler nie jest czarnym charakterem, który próbuje doprowadzić do wczesnej awarii skrzyń biegów.
Uszczelniony system lepiej pozostawić uszczelnionym niż otwierać go na zanieczyszczenia lub inne nieznane wariacje. Jeśli będziemy mieć 2022 przy 150 000 km, rozważę wymianę, JEŚLI furgon będzie w dobrym stanie i tylko wtedy, gdy 2 kierowników serwisu CDJR, których znam, to zalecą.

#19 ·
2017 Pac miał 100 tys. bez zmian, bez problemów innych niż resetowanie skrzyni biegów w razie potrzeby przy gwałtownych zmianach biegów. Wymieniłem go.
2022 Pac przy 87 tys., bez problemów ze skrzynią biegów. Kalibracja i/lub sprzęt są znacznie ulepszone w stosunku do 2017.
Jestem w obozie tych, którzy po prostu robią to, co mówi instrukcja. Chrysler nie jest straszydłem, które próbuje doprowadzić do wczesnej awarii skrzyń biegów.
Uszczelniony system lepiej pozostawić uszczelnionym niż otwierać go na zanieczyszczenia lub inne nieznane wariacje. Jeśli będziemy mieli 2022 przy 150, rozważyłbym wymianę, JEŚLI furgon jest w innym przypadku solidny i tylko wtedy, gdy 2 kierowników serwisu CDJR, których znam, to zalecają.
Możesz trzymać się instrukcji obsługi tak bardzo, jak lubisz, jako religii dla słów na całe życie, jak robią to niektórzy ludzie, ale płyn do skrzyni biegów nie jest cudownym płynem z Jowisza, który trwa wiecznie, ponieważ wchodzi w kontakt z metalami i aluminium wytworzonymi przez człowieka. Niezależnie od tego, co mówi jakikolwiek kierownik serwisu, każdy płyn do skrzyni biegów powinien być wymieniany co 30 do 40 tys. mil. Może to i będzie powodować, że Twoja skrzynia biegów będzie działać dłużej i jest to matematyczna pewność. Stary, niewymieniony płyn jest zanieczyszczony i zawiera cząstki, które wytwarzają jeszcze więcej ciepła niż w przeciwnym razie, co jeszcze bardziej skraca żywotność. Otwieranie systemu na zanieczyszczenia jest pomijalne i nawet nie warte wzmianki, jeśli spust zostanie usunięty, a płyn fabryczny OEM zostanie uzupełniony, nie byłoby takich zanieczyszczeń.

• Like
Reactions: tictawk
#16 ·
Jak mówi tytuł, szukam osób, które mają co najmniej 100 000 mil na swoich Pacificach i którym nigdy nie wymieniano płynu w skrzyni biegów. Instrukcja mówi, że płyn jest "dożywotni" i nigdy nie wymaga rutynowego serwisowania.

Tak, to forum jest pełne opinii na temat tak zwanego "dożywotniego płynu do skrzyni biegów". Nie sądzę, żebyśmy musieli obciążać ten wątek kolejnymi z nich. Zastanawiam się tylko, jakich doświadczeń osoby z wysokimi odczytami przebiegu na swoich Pacificach miały ze swoimi skrzyniami biegów.

Jeśli masz takiego Pacifica z dużym przebiegiem, daj nam znać, jak działa dla Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn? A może częściowo? A może to wciąż oryginalny płyn fabryczny?
Mój ma 155 000 na oryginalnym, jeszcze bez problemów.

#18 ·
Zrobiłem to u siebie przy 97 tys., około 2 tys. temu. Stary płyn był brudny i odbarwiony. Dealer powiedział, że zalecają wymianę płynu pomimo dożywotniej rekomendacji. Zauważyłem jednak, że teraz biegi zmieniają się nieco gorzej. Czy ktoś może mi powiedzieć, jak zrobić ponowną naukę?

#57 ·
#20 ·
Jak mówi tytuł, szukam osób, które mają co najmniej 100 000 mil na swoich Pacificach i którym nigdy nie wymieniano płynu w skrzyni biegów. Instrukcja mówi, że płyn jest "dożywotni" i nigdy nie wymaga rutynowego serwisowania.

Tak, to forum jest pełne opinii na temat tak zwanego "dożywotniego płynu do skrzyni biegów". Nie sądzę, żebyśmy musieli obciążać ten wątek kolejnymi z nich. Zastanawiam się tylko, jakich doświadczeń osoby z wysokimi przebiegami na swoich Pacificach miały ze swoimi skrzyniami biegów.

Jeśli masz takiego Pacifica z dużym przebiegiem, poinformuj nas, jak sprawdza się u Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn? A może częściowo? A może to wciąż oryginalny płyn fabryczny?
154 000 nigdy nie miało wymiany płynu w skrzyni biegów ani żadnych problemów ze skrzynią biegów
Zazwyczaj robię reset skrzyni biegów raz w miesiącu.

#21 ·

103 000 mil, ponad 8 lat, skrzynia biegów nienaruszona. Mam nadzieję, że nie zapeszam...

#22 ·
Jak mówi tytuł, szukam osób, które mają co najmniej 100 000 mil na swoich Pacificach i którym nigdy nie wymieniono płynu w skrzyni biegów. Instrukcja mówi, że płyn jest "dożywotni" i nigdy nie wymaga rutynowego serwisowania.

Jeśli masz takiego Pacifica z dużym przebiegiem, daj nam znać, jak działa u Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn? A może częściowo? A może to wciąż oryginalny płyn fabryczny?
Mam 89 tys. i nigdy nie wymieniłem płynu w skrzyni biegów... jak na razie wszystko dobrze z tej strony. 2018 Pacifica Hybrid Limited

#27 ·
Mam 2017 rok. Nasza Pacifica była ospała przy zmianie biegów przy przebiegu 57 000 mil. Kiedy była zimna, trzymała pierwszy bieg zbyt długo i wpadała na drugi. Kiedy się rozgrzała, nie było to tak zauważalne. Zabrałem ją do lokalnego warsztatu i zleciłem płukanie i napełnianie skrzyni biegów. Było drogo, ale najpierw użyli środka czyszczącego, a następnie przepłukali nowym syntetycznym płynem. Zapłaciłem 529 $.

Zarówno moja żona, jak i ja zauważyliśmy natychmiastową poprawę. Od tego czasu płynna zmiana biegów. Serwis ten został wykonany w kwietniu 2024 roku. Nie jeździmy nim tak dużo. Ma teraz 61 000 mil i jeździ dobrze. Płyn był dość ciemny, ale nie spalony. Kupiłem ten samochód używany. Był to samochód do wynajmu. Miał 25 000 mil, kiedy go dostaliśmy. Odbył kilka podróży po kraju. Mogliśmy to stwierdzić po historii w GPS. Mamy nadzieję, że będziemy mieli z nim jeszcze wiele lat.

#28 ·
Mam 2017. Nasz Pacifica był powolny w zmianie biegów przy 57 000 milach. Kiedy był zimny, trzymał pierwszy bieg zbyt długo i wpadał na drugi. Kiedy się rozgrzał, nie było to tak zauważalne. Zabrałem go do lokalnego warsztatu i zleciłem płukanie i napełnianie skrzyni biegów. Było drogo, ale najpierw użyli środka czyszczącego, a następnie przepłukali nowym syntetycznym płynem. Zapłaciłem 529 $.

Zarówno moja żona, jak i ja zauważyliśmy natychmiastową poprawę. Od tego czasu płynna zmiana biegów. Serwis ten został wykonany w kwietniu 2024 roku. Nie jeździmy nim tak dużo. Ma teraz 61 000 mil i jeździ dobrze. Płyn był dość ciemny, ale nie spalony. Kupiłem ten samochód używany. Był to samochód do wynajęcia. Miał 25 000 mil, kiedy go dostaliśmy. Zrobił kilka podróży po kraju. Mogliśmy to stwierdzić po historii w GPS. Mamy nadzieję, że będziemy mieli z nim jeszcze wiele lat.
Dobrze, że wymieniłeś ten płyn, ale to tylko kolejny dowód na właściwą konserwację i na to, co zły płyn może zrobić, aby wpłynąć na wydajność. W twojej sytuacji, gdybyś tego nie wymienił, zjadłby się sam znacznie wcześniej niż później

#30 ·

Tak, to forum jest pełne opinii na temat tak zwanego "dożywotniego płynu do skrzyni biegów". Nie sądzę, żebyśmy musieli obciążać ten wątek kolejnymi z nich. Zastanawiam się tylko, jakich doświadczeń osoby z wysokimi przebiegami w swoich Pacificach miały ze swoimi skrzyniami biegów.

Jeśli masz taką Pacificę z dużym przebiegiem, daj nam znać, jak sprawdza się u Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniałeś płyn? A może częściowo? A może to wciąż oryginalny płyn fabryczny?
Mam ponad 137 000 mil na moim Pacifica z 2017 roku. Uzyskuję świetne zużycie paliwa w podróży na Florydę: od 31 do 33 MPG. Nie wymieniłem płynu "T". Tylko rutynowa konserwacja.

#32 ·
Mam ponad 137 000 mil na moim Pacifica 2017. Uzyskuję świetne zużycie paliwa podczas podróży na Florydę: od 31 do 33 MPG. Nie wymieniłem płynu „T”. Tylko rutynowa konserwacja.
Zastanawiam się, czy przy przebiegu ponad 100 tys. km na skrzyni biegów używaliście również oleju 0w20 z przodu...

• Like
Reactions: whitneyumr
#31 ·
Jak mówi tytuł, szukam osób, które przejechały co najmniej 100 000 mil swoimi Pacificami i którym nigdy nie wymieniono płynu w skrzyni biegów. Instrukcja mówi, że płyn jest "dożywotni" i nigdy nie wymaga rutynowego serwisowania.

Tak, to forum jest pełne opinii na temat tak zwanego "dożywotniego płynu do skrzyni biegów". Nie sądzę, żebyśmy musieli obciążać ten wątek kolejnymi z nich. Zastanawiam się tylko, jakich doświadczeń osoby z wysokimi przebiegami w swoich Pacificach miały ze swoimi skrzyniami biegów.

Jeśli masz Pacificę z tak dużym przebiegiem, daj nam znać, jak działa u Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn? A może częściowo? A może to wciąż oryginalny płyn fabryczny?
Mam około 115 000 i nigdy go nie wymieniłem. Żadnych problemów.

#33 ·
Jak mówi tytuł, szukam osób, które mają co najmniej 100 000 mil na swoich Pacificach i którym nigdy nie wymieniano płynu w skrzyni biegów. Instrukcja mówi, że płyn jest "dożywotni" i nie wymaga rutynowego serwisowania.

Tak, to forum jest pełne opinii na temat tak zwanego "dożywotniego płynu do skrzyni biegów". Nie sądzę, żebyśmy musieli obciążać ten wątek kolejnymi z nich. Zastanawiam się tylko, jakich doświadczeń osoby z wysokimi odczytami przebiegu na swoich Pacificach miały ze swoimi skrzyniami biegów.

Jeśli masz Pacificę z tak dużym przebiegiem, poinformuj nas, jak działa dla Ciebie dożywotni płyn do skrzyni biegów. Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn? A może częściowo? A może to wciąż oryginalny płyn fabryczny?
Mam 113 tys. mil na moim 2021 i zero problemów. Kierownik serwisu dealera Chryslera powiedział, żeby nie wymieniać płynu.
Nie sprawdzałem kosztu specjalnego płynu, ale powiedział, że to około 1400 dolarów.

#35 ·
Okej, oto kolejne pytanie:

Jeśli mam przedłużoną gwarancję Mopar MaxCare na moim Pacifica, która jest wciąż ważna, i zleciłem wymianę płynu w skrzyni biegów, czy Chrysler mógłby skutecznie odrzucić roszczenia dotyczące wszelkich późniejszych napraw skrzyni biegów? Ponieważ mój dealer nie chciał wymienić płynu, zleciłbym wykonanie tej pracy niezależnemu warsztatowi.

#36 ·
Ok, oto kolejne pytanie:

Jeśli mam przedłużoną gwarancję Mopar MaxCare na moim Pacifica, która jest nadal w mocy, i zleciłem wymianę płynu w skrzyni biegów, czy Chrysler mógłby skutecznie odrzucić roszczenia dotyczące wszelkich późniejszych napraw skrzyni biegów? Ponieważ mój dealer nie chciał wymienić płynu, zleciłbym wykonanie tej pracy niezależnemu warsztatowi.
Jedynym sposobem, w jaki widzę, że może to być czynnikiem, jest sytuacja, w której nie wróciłeś z płynem ZF/Mopar 9-Speed. Kiedy wygasa Twoja gwarancja? Tak naprawdę nie ma sposobu, aby mogli stwierdzić, czy płyn został spuszczony i napełniony.

#41 ·
Wszystkie płyny ulegają degradacji i zanieczyszczeniu z upływem czasu i dużym przebiegiem. Jeśli przejechałeś ponad 160 000 kilometrów bez wymiany, czas to zrobić i przejedziesz kolejne 160 000 kilometrów. Pomoże to tylko w dłuższej żywotności skrzyni biegów... nigdy nie zaszkodzi świeży, czysty płyn, który lepiej radzi sobie z temperaturą.

#45 ·
Kiedy mój Pacifica Platinum z 2018 roku osiągnął 100 tys. km, poszedłem do dealera i powiedziałem: "Zróbmy wszystkie zalecane przeglądy po 100 tys. km". Założyłem, że płyn do skrzyni biegów będzie tego częścią, ale oni (dealer Chryslera) powiedzieli nie, stwierdzając, że polityka polega na pozostawieniu go w spokoju, chyba że wystąpi problem. Byłem zszokowany, ale mój portfel był zadowolony. Wykonali płukanie układu chłodzenia, wymianę świec zapłonowych i tym podobne, ale płynu do skrzyni biegów nie było. W tej chwili "ona" ma 139 500 km i wciąż dobrze się trzyma. I co warte uwagi, to najlepszy i najładniejszy samochód, jaki kiedykolwiek posiadałem przez 55 lat. Mam nadzieję, że będzie żyła wiecznie!;)

#49 · (Edited)
Kiedy mój Pacifica Platinum z 2018 roku osiągnął 100 000 km, poszedłem do dealera mówiąc, zróbmy wszystkie zalecane przeglądy po 100 000 km. Założyłem, że płyn do skrzyni biegów będzie tego częścią, ale oni (dealer Chryslera) powiedzieli nie, stwierdzając, że polityka polega na pozostawieniu go w spokoju, chyba że wystąpi problem. Byłem zszokowany, ale mój portfel był zadowolony. Zrobili płukanie układu chłodzenia, świece zapłonowe i tym podobne, ale płynu do skrzyni biegów nie było. W tej chwili "ona" ma 139500 km i wciąż dobrze się trzyma. I co ważne, to najlepszy i najładniejszy samochód, jaki kiedykolwiek posiadałem przez 55 lat. Mam nadzieję, że będzie żyła wiecznie! ;)
Hmmmm stare "zostaw to w spokoju, aż pojawi się problem", podczas gdy teraz jest za późno, podczas gdy gdybyś spuścił i konserwował, być może nigdy nie byłoby problemu🤔... Niemniej jednak powodzenia 👍

#47 ·
2019 z 275 tys. tutaj. Właściciel od 8 tys. Nigdy nie napełniany ani opróżniany. Jest to sprzeczne ze wszystkim, co wiem, ale jestem tutaj. Jeździłem tym samochodem tak ciężko, jak tylko ktoś mógł przez lata i wciąż jest mocny jak na minivana. Kiedy się zepsuje, dostanie używaną skrzynię biegów z nowym filtrem.
To bardzo zachęcające.