2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner
21 - 40 of 45 Posts
Poświęciłem czas na usunięcie osłony zatrzasku maski, aby zobaczyć, jak wygląda pod spodem. Zakładam, że mikroprzełącznik informuje samochód, czy maska ​​jest otwarta, czy zamknięta. Jakieś sugestie, jak mógłbym przetestować okablowanie, złącze lub przełącznik? View attachment 60105
View attachment 60104
View attachment 60107
Jeśli masz AlfaOBD, dzienniki stanu systemu BCM pokażą stan maski (otwarta/zamknięta) i napięcie w obu pozycjach. Uzyskanie jakiejkolwiek zmiany w tych wartościach powinno dać ci znać, czy sam przełącznik działa. Jeśli nie, możesz zewrzeć zaciski, aby zamknąć obwód i wyeliminować przełącznik z obwodu (powinno to spowodować zmianę odczytu z otwartego na zamknięty).

Discussion starter · #22 ·
Jeśli masz AlfaOBD, dzienniki stanu systemu BCM pokażą stan maski (otwarta/zamknięta) i napięcie w obu pozycjach. Uzyskanie jakiejkolwiek zmiany w tych wartościach powinno dać ci znać, czy sam przełącznik działa. Jeśli nie, możesz zewrzeć zaciski, aby zamknąć obwód i wyeliminować przełącznik z obwodu (powinno to spowodować przejście odczytu z otwartego do zamkniętego).
Odłączyłem czujnik zatrzasku maski i wiadomość w końcu pojawiła się w zestawie wskaźników. Zakładam, że to oznacza, że przełącznik jest uszkodzony? To dla mnie dziwne, ponieważ cały zespół zatrzasku został w pewnym momencie wymieniony. Zauważyłem, że sam przełącznik jest trzymany tylko jedną śrubą. Czy można zdobyć sam przełącznik?
Image

Image

Odłączyłem czujnik zatrzasku maski i komunikat w końcu pojawił się na zestawie wskaźników. Zakładam, że oznacza to, że samochód poprawnie otrzymuje informacje z przełącznika, ale sam przełącznik nie działa prawidłowo. To dla mnie dziwne, ponieważ cały zespół zatrzasku został w pewnym momencie wymieniony. Zauważyłem, że sam przełącznik jest trzymany tylko jedną śrubą. Czy można zdobyć sam przełącznik?
View attachment 60126
View attachment 60127
OK, więc w zasadzie zlokalizowałeś problem do przełącznika i/lub samego zatrzasku. Czy jest zablokowany w pozycji zamkniętej (sam przełącznik)? Smarowanie smarem dielektrycznym i cykliczne uruchamianie mechanizmu może to naprawić. Jeśli możesz zdemontować i odczytać numer części z samego przełącznika, możesz znaleźć dokładny zamiennik na tej stronie:

Discussion starter · #24 ·
OK, więc w zasadzie zlokalizowałeś problem do przełącznika i/lub samego zatrzasku. Czy jest zablokowany w pozycji zamkniętej (sam przełącznik)? Smarowanie smarem dielektrycznym i uruchomienie mechanizmu może to naprawić. Jeśli możesz zdemontować i odczytać numer części z samego przełącznika, możesz znaleźć dokładny zamiennik na tej stronie:

Jak to może być sam zatrzask? Przecież tylko przełącznik współpracuje ze wskaźnikiem maski, prawda?

Jak to może być sama zatrzask? To tylko przełącznik, który współpracuje ze wskaźnikiem maski, prawda?
Nie wiem, czy zatrzask musi mechanicznie włączać przełącznik? Jeśli zatrzask nie włączy przełącznika (zablokowana część utrzymująca obwód zamknięty), to właśnie do tego się odnoszę. Sam tego nie sprawdzałem, ale zasadniczo chodzi mi o to, aby upewnić się, że wszystkie mechanizmy działają prawidłowo przed wymianą części.

Odłączyłem czujnik zatrzasku maski i wiadomość w końcu pojawiła się na zestawie wskaźników. Zakładam, że to oznacza, że samochód prawidłowo otrzymuje informacje z przełącznika, ale sam przełącznik nie działa prawidłowo. To dla mnie dziwne, ponieważ cały zespół zatrzasku został w pewnym momencie wymieniony. Zauważyłem, że sam przełącznik jest trzymany tylko jedną śrubą. Czy można zdobyć sam przełącznik?
Czy sam wymieniłeś zatrzask? Czy przełącznik/czujnik wygląda na nowy? Po prostu jestem ciekaw, czy zatrzask został wymieniony, a stary czujnik został użyty? Nigdy się z tym nie spotkałem, więc nie wiem, czy nowy przełącznik/czujnik automatycznie jest dostarczany ze wszystkimi zatrzaskami? Może zatrzaski z rynku wtórnego (jeśli coś takiego istnieje) nie są dostarczane z czujnikiem? Pewnie niewiele to pomoże, ale takie myśli chodzą mi po głowie...

Discussion starter · #27 ·
Czy sam wymieniłeś zatrzask? Czy przełącznik/czujnik wygląda na nowy? Po prostu jestem ciekaw, czy zatrzask został wymieniony, a stary czujnik został użyty? Nigdy się z tym nie spotkałem, więc nie wiem, czy nowy przełącznik/czujnik jest automatycznie dołączany do wszystkich zatrzasków? Może zatrzaski z rynku wtórnego (jeśli coś takiego istnieje) nie są dostarczane z czujnikiem? Prawdopodobnie niewiele to pomoże, ale to myśli, które mi przychodzą do głowy...
Rozważałem to. Nie ja wymieniłem zatrzask.

Rozważałem to. Nie ja wymieniłem zatrzask.
Trochę pogrzebałem i okazuje się, że można zamówić zatrzask z lub bez przełącznika/czujnika. Na stronie części Mopar można dostać zatrzask bez czujnika/przełącznika (68237954AF) za około 34 USD lub z czujnikiem/przełącznikiem (68237953AF) za około 55 USD. Wydaje się, że możliwe jest ponowne użycie tego samego przełącznika po wymianie zatrzasku. Nie znalazłem jednak jeszcze źródła samego przełącznika.

Zrobiłem małe dochodzenie i okazuje się, że można zamówić zatrzask z lub bez przełącznika/czujnika. Na stronie części Mopar można dostać zatrzask bez czujnika/przełącznika (68237954AF) za około 34 USD lub z czujnikiem/przełącznikiem (68237953AF) za około 55 USD. Niestety, na tym etapie wydaje się, że ten sam przełącznik mógł zostać ponownie użyty, gdy zatrzask w Twoim vanie został wymieniony. Nie znalazłem jeszcze źródła samego przełącznika.
To wydaje się być typowe dla marek MOPAR, a głównym celem jest wyłączenie zdalnego uruchamiania i/lub zatrzymanie ładowania HV. Można to obejść, uziemiając PIN w BCM, zwierając przełącznik lub zwierając obwód do masy w dowolnym miejscu pomiędzy nimi.

Discussion starter · #30 · (Edited)
Sprawdziłem, czy zatrzask jest prawidłowo zablokowany i tak jest.
Image

Udało mi się całkowicie wyjąć zespół przełącznika z zatrzasku i niestety wydaje się, że przełącznik jest wtopiony w sam zespół. Nie sądzę, żeby wymiana samego przełącznika była możliwa.
Image

Sprawdziłem, czy zatrzask prawidłowo włącza przełącznik i tak jest.
View attachment 60133
Udało mi się całkowicie wyjąć zespół przełącznika z zatrzasku i niestety wydaje się, że sam przełącznik jest uszczelniony w zespole. Nie sądzę, aby wymiana samego przełącznika była możliwa. Jeśli ktoś jest zainteresowany, sądzę, że przełącznik jest z serii Panasonic ASQ.
View attachment 60134
Wygląda na to, że jest po prostu wciskany. Jeśli po drugiej stronie znajduje się numer części, prawdopodobnie można wymienić tylko zielony przełącznik. I odwrotnie, można pominąć zatrzask i podłączyć tylko przełącznik z powrotem i sprawdzić, czy uruchamia on alarm otwartej maski, manipulując nim ręcznie.

• Like
Reactions: SitKneelBend
Cóż, ciągle dostaję powiadomienia o otwartej masce i zastanawiam się, czy dlatego mój alarm losowo się włącza. Doszło do tego, że dźwięk klaksonu zmienił się z wyczerpania.

Mój van to 2017 touring L Plus

Non stop dostaję powiadomienie o otwartej masce i zastanawiam się, czy to dlatego mój alarm losowo się włącza. Doszło do tego, że dźwięk klaksonu zmienił się ze zmęczenia.

Mój van to 2017 touring LPlus
To niedobrze, wykończy akumulator. Alarm jest powiązany z zatrzaskiem maski.

Fantastycznie. Mam dość tego przeklętego vana

Ok. Czy mam kupić ten

sensor/przełącznik (68237953AF) za około 55 dolarów

Czy mogę to zrobić sam?

Fantastycznie. Mam dość tego przeklętego vana

Ok. Więc kupuję ten

sensor/przełącznik (68237953AF) za około 55 $

Czy mogę to zrobić sam?
Tak, możesz to zrobić sam. Możliwe, że uda Ci się naprawić obecny przełącznik. Czasami wystarczy tylko lekko wygiąć/rozciągnąć małą metalową sprężynkę. Ten numer części wygląda na poprawny.

Właśnie wyczyściłem mój przełącznik (znalazłem go) środkiem do czyszczenia elektroniki i zobaczę, czy zaczną wyć alarmy, w międzyczasie kupię tę inną część (68237953AF).

• Like
wyczyściłem mój przełącznik (znalazłem go) środkiem do czyszczenia elektroniki i zobaczę, czy alarmy zaczną wyć. W międzyczasie kupię tę inną część (68237953AF).
Odnoszę się do powyższego posta z tym obrazkiem... spróbuj wyjąć ten metalowy styk sprężynowy lub wyprostować go z powrotem.

Kiedy ręcznie docisnę zatrzask, dotyka on paska, a następnie ściska znajdujący się pod nim przycisk.

• Like
21 - 40 of 45 Posts