2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner

Tryb bez żółwia?

702 views 11 replies 3 participants last post by  Mobley  
#1 ·
Przepraszam, jeśli temat został już poruszony. Nasz Pacifica Hybrid z 2021 roku nagle przestał działać na autostradzie, stracił całą moc i szybko zwolnił. Udało nam się zjechać na pobocze autostrady i wypróbowaliśmy kilka zachowawczych rozwiązań (wyłączenie, pozostawienie w spoczynku, otwieranie i zamykanie drzwi itp.). Ale za każdym razem, gdy go uruchamialiśmy, pozwalał nam jechać tylko około 3 km/h i trochę się trząsł. Jazda do tyłu nie stanowiła problemu. Zostaliśmy odholowani do naszego dealera i zostanie on sprawdzony w ciągu najbliższych 2-3 tygodni! Przez cały czas nie widzieliśmy żadnych lampek ostrzegawczych, wskaźników ani żółwi itp.! Jakieś sugestie, co to może być? Dziękuję!

#3 ·
Przepraszam, jeśli to już zostało omówione. Nasz 2021 Pacifica Hybrid nagle przestał działać na autostradzie, stracił całą moc i szybko zwolnił. Udało nam się zjechać na pobocze autostrady i wypróbowaliśmy kilka konserwatywnych rzeczy (wyłączenie go, pozostawienie w spoczynku, otwieranie i zamykanie drzwi itp.). Ale za każdym razem, gdy go uruchamialiśmy, pozwalał nam jechać tylko około 3 km/h i trochę się trząsł podczas tego. Jazda do tyłu nie stanowiła problemu. Zostawiliśmy go u naszego dealera i zostanie sprawdzony w ciągu najbliższych 2-3 tygodni!

Przez cały czas nie widzieliśmy żadnych lampek ostrzegawczych, wskaźników ani żółwi itp.! Jakieś spostrzeżenia co do tego, co to może być?
Dziękuję!
Bez DTC to zgadywanka.

Możliwe przyczyny to:
Twój akumulator 12-woltowy mógł ulec awarii, powodując nieprawidłowości z powodu niskiego napięcia.

Failed CAN bus star connector 2017 hybrid | 2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums

Zła masa/masy.

Uszkodzony PIM, ale powinien był wyświetlić się czerwony klucz i ostrzeżenie o systemach hybrydowych w zestawie wskaźników.

Uszkodzona skrzynia biegów, ale nie słyszałem, żeby się trzęsły. Jeśli skrzynia biegów ulegnie awarii, zwykle otrzymujesz komunikat „pojazd wkrótce się wyłączy” w zestawie wskaźników.

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
  • Like
Reactions: 6Gen
#4 ·
Dzięki za informację. Odezwę się, jak tylko będą mieli okazję na to spojrzeć... mniej więcej za kolejne 16 dni! To już drugi raz, kiedy ten van utknie na parkingu na tygodnie (pierwszy raz z powodu awarii podgrzewacza płynu chłodzącego akumulator). Dziwna rzecz, że pomimo niedogodności, jakie to spowodowało, oboje z żoną wciąż go lubimy! Może jeśli model 2025 okaże się bardziej niezawodny, powinniśmy rozważyć ulepszenie.

#5 ·
#6 ·
Cóż, salon samochodowy przyjrzał się naszemu pojazdowi. Po tym, jak zepsuł się na autostradzie i stał na ich parkingu przez 3 tygodnie, najwyraźniej naprawił się sam, ponieważ zadzwonili, żeby powiedzieć mi, że nie znaleźli w nim żadnych usterek! Powiedziałem, że wydaje mi się to dziwne, ponieważ kiedy go zostawiłem, osiągał maksymalnie 3 km/h! Potem oddzwonili, żeby powiedzieć, że zrobili aktualizację oprogramowania i zresetowali jakieś ostrzeżenie dotyczące prędkości? Kiedy go odbieraliśmy, dali nam kluczyki, więc nigdy nie dostaliśmy żadnych dokumentów ani niczego na temat tego, co zrobili... wydaje się, że jeździ dobrze, ale zdecydowanie denerwuję się sezonem letnich wycieczek samochodowych!

#7 ·
....i znowu przestało działać! Moja żona jechała do naszego domu i straciło całą moc. Bateria (która miała około 40%) nagle spadła do < 1% i straciła całą moc do przodu. Tym razem nie działało już cofanie. Udało mi się zjechać nim na dół naszej góry i na pobocze drogi. Oczywiście będziemy musieli odholować go z powrotem do salonu (być może na kolejne 3 tygodnie, żeby go obejrzeli!). Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Może mógłbym nakierować salon we właściwym kierunku. Z góry dziękuję!

#8 ·
Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Może mógłbym nakierować salon w dobrym kierunku. Z góry dziękuję!
Nie bez informacji DTC.

#11 ·
Odbieram go dzisiaj ponownie od dealera. Niestety, nie mogli wykryć żadnych problemów, więc obawiam się, że to jeszcze nie koniec. W jakiś sposób potrafią zresetować wszystko, aby przywrócić ruch do przodu, ale nie jestem pewien, co robią? (Poproszę o kartę serwisową). Kilka rzeczy przyszło mi do głowy, ale nie jestem pewien, czy warto je kontynuować, czy nie:

1. Mamy pewne drobne uszkodzenia przedniego zderzaka, a ten element jest lekko poluzowany. Może czujnik jest uszkodzony? (Ale pomyślałbym, że dostalibyśmy jakiś wskaźnik na desce rozdzielczej)
2. Mieliśmy brutalną zimę - może akumulator 12 V nie działa prawidłowo w wyniku tego, ale czy nie mielibyśmy również innych zauważalnych problemów?
3. Żywotność baterii spada i zauważam, że zachowanie samochodu w trybie hybrydowym i elektrycznym uległo zmianie (kiedyś mogłem "zmusić" go do trybu hybrydowego, podkręcając ogrzewanie lub wentylator powyżej 3 - teraz pozostaje w trybie elektrycznym, nawet jeśli to robię). Wspominam o tym, ponieważ za każdym razem, gdy van się zatrzymał, bateria wskazywała ~40%, a następnie nagle spadła do <1% i straciliśmy cały ruch do przodu. Może to problem z przełączaniem między trybami elektrycznym i hybrydowym?

Przepraszam, wiem, że próba pomocy komuś takiemu jak ja, bez kodów błędów ani kodów diagnostycznych, jest prawdopodobnie dość daremna, ale czuję, że muszę mieć jakieś wskazówki, które poprowadzą nasz serwis!

#12 ·
Ok - Udało mi się uzyskać zapisy serwisowe z dotychczasowych dwóch wizyt: 1. Podczas pierwszej znaleziono DTC dla HCP I PCM (U0415-00, U1852-00, U140A, U1409). Następnie zastosowano aktualizacje dla HCP, AHCP i BRCM oraz zresetowano te moduły. Następnie w samochodzie pojawił się CEL i znaleziono DTC dla czujnika prędkości przedniego koła. Usunęli czujnik i ponownie go zamocowali, nie stwierdzając żadnych problemów, a następnie zresetowali moduł systemu zapobiegającego blokowaniu kół. 2. Podczas drugiej wizyty nie znaleziono żadnych DTC ani problemów! Dostaliśmy vana wczoraj, naładowałem go i (zgodnie z ich sugestią) jeździłem nim po okolicy, aż rozładował się akumulator i nie było żadnych problemów. Jedyną "nieprawidłowością", jaką zauważyłem, jest to, że kalibracja baterii może nie być tak dokładna (spada ze 100% do 80% w ciągu kilku minut, ale potem utrzymuje się w okolicach 80% przez znacznie dłuższy czas, a następnie spada szybciej itp.). Ponadto, nawet przy włączonym ogrzewaniu, pozostaje w trybie elektrycznym (ponownie, nie jestem pewien, czy to "błąd" sam w sobie, po prostu inaczej niż wcześniej, ponieważ w tym momencie przełączałby się na ICE). Wreszcie, i nigdy wcześniej na to nie zwracałem uwagi, po rozładowaniu akumulatora (godzina z akumulatorem <1%). Ale może to oczekiwane zachowanie?