2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner
61 - 80 of 93 Posts
Dziękuję za zaoszczędzenie mi czasu, na szczęście przewinąłem wystarczająco daleko, aby zobaczyć i ponownie opublikować mój schemat.

Jako inżynier sterowania jestem naprawdę zdezorientowany, dlaczego producent OEM wysłałby dokument pełen prawnych E i nie dołączyłby go, to po prostu wow. Może dlatego mój dealer może wszystko naprawić

Samochód mojej żony wyrzucił kod P018D i ma duże wahania, gdy wciśnięty jest pedał przyspieszenia. Dealer twierdzi, że czujnik ciśnienia paliwa jest uszkodzony i chce 534 dolary za jego wymianę. Kupiliśmy samochód używany i myśleliśmy, że będzie objęty podstawową gwarancją, ponieważ ma jeszcze mniej niż 36 tysięcy mil, ale najwyraźniej gwarancja wygasła 6 czerwca. Ponadto, dlaczego to nie jest objęte gwarancją na układ napędowy? Ta awaria powoduje, że silnik nie działa prawidłowo, uznałbym to za układ napędowy. Wydaje się, że to przelało czarę goryczy mojej żony. Chce go wymienić, mimo że mamy go dopiero kilka miesięcy i dopiero co założyliśmy nowe opony. Do tej pory miał uszkodzone radio, uszkodzony odtwarzacz DVD, uszkodzony mieszalnik powietrza, napotkaliśmy awarię drzwi przesuwnych, która może być naprawiona lub nie przez aktualizację oprogramowania układowego TSB (za którą chcą 150 dolarów, ponieważ nie jest objęta gwarancją), a teraz to.

Mój samochód żony wyrzucił kod P018D i ma duże wahania, gdy wciśnięty jest pedał przyspieszenia. Dealer twierdzi, że czujnik ciśnienia paliwa jest uszkodzony i chce 534 dolary za jego wymianę. Kupiliśmy samochód używany i myśleliśmy, że będzie objęty podstawową gwarancją, ponieważ ma jeszcze mniej niż 36 tysięcy mil, ale najwyraźniej gwarancja wygasła 6 czerwca. Ponadto, dlaczego to nie jest objęte gwarancją na układ napędowy? Ta awaria powoduje, że silnik nie działa prawidłowo, uznałbym to za układ napędowy. Wydaje się, że to przelało czarę goryczy mojej żony. Chce go wymienić, mimo że mamy go dopiero kilka miesięcy i dopiero co założyliśmy nowe opony. Do tej pory miał uszkodzone radio, uszkodzony odtwarzacz DVD, uszkodzony mieszalnik powietrza, napotkaliśmy awarię drzwi przesuwnych, która może być naprawiona lub nie przez aktualizację oprogramowania układowego TSB (za którą chcą 150 dolarów, ponieważ nie jest objęta gwarancją), a teraz to.
Czujnik ciśnienia paliwa w szynie nie jest częścią układu napędowego zgodnie z definicją w książeczce gwarancyjnej. O ile mi wiadomo, ten czujnik nie jest nawet używany przez PCM do jakichkolwiek celów zarządzania silnikiem. Istnieje tylko po to, aby technik mógł zobaczyć ciśnienie paliwa za pomocą narzędzia diagnostycznego, zamiast podłączać manometr ciśnienia paliwa do szyny. Jeśli jesteś choć trochę sprytny, możesz go łatwo wymienić samodzielnie, korzystając z instrukcji zamieszczonych wcześniej w tym wątku.

Czujnik ciśnienia paliwa w szynie nie jest częścią układu napędowego, zgodnie z definicją w książeczce gwarancyjnej. O ile mi wiadomo, czujnik ten nie jest nawet używany przez PCM do żadnych celów zarządzania silnikiem. Istnieje tylko po to, aby technik mógł zobaczyć ciśnienie paliwa za pomocą narzędzia diagnostycznego, zamiast podłączać manometr ciśnienia paliwa do szyny. Jeśli jesteś sprytny, możesz go łatwo wymienić samodzielnie, korzystając z instrukcji zamieszczonych wcześniej w tym wątku. Możesz po prostu odłączyć czujnik i w międzyczasie kontynuować jazdę vanem, jeśli chcesz go sam naprawić. Jeśli Twój van jest z 2017 lub 2018 roku, musisz również wymienić złącze okablowania, co również wyjaśniono wcześniej w tym wątku.
Wymieniłem dziś czujnik i wiązkę przewodów i teraz van działa tak, jak w zeszłym tygodniu, zanim się zepsuł. Jeśli czujnik nie jest używany przez PCM, dlaczego sprawa STAR wcześniej w wątku odnosi się do jednego z przewodów jako dostarczającego sygnał do PCM i dlaczego van nie działał poprawnie, gdy jeden z przewodów do czujnika się zerwał?

Wymieniłem dzisiaj czujnik i wiązkę przewodów i teraz van jeździ tak, jak w zeszłym tygodniu, zanim się zepsuł. Jeśli czujnik nie jest używany przez PCM, dlaczego sprawa STAR wcześniej w wątku odnosi się do jednego z przewodów jako dostarczającego sygnał do PCM i dlaczego van nie działał poprawnie, gdy jeden z przewodów do czujnika się zerwał?
PCM odbiera sygnał z czujnika ciśnienia, dzięki czemu można go obserwować za pomocą skanera, ale o ile mi wiadomo, nie jest on używany do zarządzania paliwem w Pacifica. Jedyną rzeczą, do której byłby używany, jest regulacja przepływu paliwa, jeśli Pacifica używa pompy paliwa o zmiennej prędkości (co do czego nie jestem pewien - ktoś z instrukcją serwisową mógłby to zweryfikować). Jeśli tak jest i PCM widzi problem z czujnikiem ciśnienia (np. DTC P018C lub P018D), użyje ustawionego ciśnienia zamiast odczytu czujnika jako zabezpieczenia. Nie potrafię wyjaśnić, dlaczego Twój van nie działał poprawnie, ponieważ zwykle nie powoduje to żadnych zauważalnych problemów z prowadzeniem. Wielu innych właścicieli miało kod P018C i/lub P018D, ale nie wspomniało o żadnych objawach poza kontrolką silnika.

Tyle jeśli chodzi o Chrysler "Cares". Nie tylko w żaden sposób nie pomogli z czujnikiem ciśnienia paliwa, ale udało im się przekonać moją żonę, że może otrzymać zwrot kosztów za inne aktualizacje oprogramowania układowego, których potrzebował van, a następnie odrzucili roszczenie. Nie tylko strata czasu było zajmowanie się nimi, ponieważ nie przyniosło to żadnej ulgi w pierwotnym problemie, ale udało im się narazić nas na większe koszty, które w przeciwnym razie mogliśmy nie włożyć w coś, co jest coraz bardziej oczywiste jako pojazd z gorszymi systemami elektrycznymi i elektronicznymi. Nie wiem, czy to szczególnie źle zbudowany przykład, czy też problemy są bardziej rozpowszechnione w zakresie projektowania i zaopatrzenia, ale tak czy inaczej, ten van prawdopodobnie zostanie sprzedany lub oddany w rozliczeniu i wymieniony.

Jeszcze jedna rzecz. Wydaje się, że przewody nie blokują się zbyt mocno w nowej wtyczce, czy jest jakiś trik, czy tak ma być? Ciekawi mnie, czy nie włożyłem ich wystarczająco głęboko?
Chciałem więc zaktualizować wszystkich. Zabrałem to do serwisu i wygląda na to, że wiązka przewodów była zła. Opakowanie miało prawidłowy numer części, ale przewody w opakowaniu były nieprawidłowe. Nie osadzały się prawidłowo we wtyczce. Gdyby nie to, byłaby to niezwykle prosta naprawa, zakończona w 30 minut. Krótko mówiąc, upewnij się, że masz właściwą część, niezależnie od numeru części na opakowaniu
Perfectstorm, jak wyglądała nieprawidłowa część? Mam problem, który brzmi dokładnie jak Twój. Zainstalowany za pomocą przewodów, które dał mi serwis, nadal otrzymuję P018D. Opakowanie, które mi dali, zawierało sześć przewodów - trzy białe z żółtym paskiem i trzy niebieskie. Próbowałem zachować kolory podobne do poprzednich, więc użyłem dwóch W/Y (i przykleiłem na jednym z nich żółtą taśmę) i jednego niebieskiego. Ale końce wydają się nie być mocno osadzone.

Aktualizacja: Znalazłem 52030445AA za 80 $. Byłem sceptyczny, czy się pojawi, ponieważ ta część wydaje się być nieco trudniejsza do zdobycia. W każdym razie pojawiła się i była to 52030445AA. Wymieniłem ją i kontrolka zgasła po kilku przejazdach. P018C naprawione. Dzięki za pomoc. Jeśli uda Ci się namierzyć 52030445AA, wydaje się to łatwiejszym rozwiązaniem. Bez grzebania przy przewodach.
Czy kupiłeś tę część online? Jestem ciekaw, czy jakieś strony mogą mieć ich kilka.

Potrzebuję pomocy. Mam Chryslera Pacifica z 2017 roku i właśnie wymieniłem standardowy czujnik ciśnienia paliwa na zaktualizowaną rurkę i złącze, które wymagało ponownego okablowania. Samochód jeździł świetnie przez tydzień i nagle złącze rurki nie trzyma się pewnie na bloku silnika. Niestety, skutkowało to podjazdem nasiąkniętym paliwem. Wcisnąłem go z dużą siłą i poczułem, jak przechodzi przez grzbiet. Ale wciskanie czerwonego klipsa w dół wydaje się nie pomagać. Wszelkie rady byłyby w tym momencie niesamowite.
Image

Image
Image

Image

Potrzebuję pomocy. Mam Chryslera Pacifica z 2017 roku i właśnie wymieniłem standardowy czujnik ciśnienia paliwa na zaktualizowaną rurkę i złącze, które wymagało ponownego okablowania. Van jeździł świetnie przez tydzień i nagle złącze rurki nie chce się pewnie trzymać na bloku silnika. Niestety spowodowało to zalanie podjazdu paliwem. Wcisnąłem go z dużą siłą i poczułem, jak przechodzi przez grzbiet. Ale wciskanie czerwonego klipsa w dół wydaje się nie pomagać. Wszelkie rady byłyby w tym momencie niesamowite.
Jedną rzeczą, która przychodzi mi do głowy, jest to, że nowa część może nie być oryginalną częścią Chryslera.

• Like
Reactions: Sydney 85
Jedną rzeczą, która przychodzi mi do głowy, jest to, że nowa część może nie być oryginalnym Chryslerem.
Bam! Zamówiłem go online za pośrednictwem strony internetowej, która twierdziła, że jest oryginalna. Po zakupie tego samego numeru części u dealera za 78 dolarów, pasuje bezpiecznie i bez problemów. Lekcja została odrobiona, kupuj u dealera lub upewnij się, że jest certyfikowany jako oryginalny.

Zestaw rur po lewej stronie to zakup online, a ten po prawej stronie został kupiony u dealera. Widać znaczną różnicę w czerwonym klipsie. Prawdopodobnie różnica w uszczelce O-ring wewnątrz, ale nie jestem pewien.

Ucz się na moich błędach, jeśli musisz to kupić, przejdź przez dealera Dodge Chrysler!

Wygląda na to, że identyfikatory mają dwa różne rozmiary. Numery też są różne 2516 i 2514 na końcach, ale to oczywiste.

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
  • Like
Reactions: Sydney 85
Dziękuję wszystkim, którzy opublikowali te rozwiązania! Naprawdę nie chciałem rozdzielać przewodów. Zamówiłem oryginalną część online i nie przyszła. Zobaczyłem komentarz na YouTube, że ktoś ją miał, ale chciał za nią 210 dolarów, co jest szalone. Na szczęście zasugerował, żeby zadzwonić do lokalnych dealerów. Zadzwoniłem do kilku i znalazłem oryginalną część około godziny drogi stąd.

Planuję wymienić ją dzisiaj, mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze!

Cześć mjr0483 i Big Jimmy,

Rozumiemy, że obaj nie macie już gwarancji, ale chcielibyśmy pomóc w rozwiązaniu tego problemu przez waszego dealera, jeśli planujecie tak postąpić. Wyślijcie nam prywatną wiadomość, abyśmy mogli wam pomóc.

Lydia
Specjalista ds. opieki społecznej Chryslera
Cześć Chrysler 🙋‍♂️🙋‍♂️! Mam ten sam problem z moim Pacifica z 2017 roku z przebiegiem 30 000 mil! Czy jest szansa, że mogę uzyskać pomoc?
(Nie mogę wysłać prywatnej wiadomości, ponieważ jestem tu nowy)

Szanowna społeczności,

miałem ten sam problem z błędem P018C i zamówiłem części zamienne 68421782AA i 68137864AC online. Przewody ze złączem przyszły zapakowane, ale rura przyszła tak jak jest - ani osłony, ani plastikowej torby, tylko przyklejona papierowa etykieta.
Zastąpiłem rurę i ponownie podłączyłem złącze lutownicą zgodnie z instrukcją i instrukcjami na tym forum.
A teraz, kiedy uruchamiam samochód, otrzymuję błędy P018C i P018D. Próbowałem innych sposobów podłączenia przewodów, ale albo otrzymałem oba błędy P018C + P018D, albo samochód zgasł.

Co myślisz, czy jest szansa, że rura ma uszkodzony czujnik?
Czy mógłbym przetestować napięcie/sygnał za pomocą prostego woltomierza w złączu?

Wszelkie rady i rekomendacje są mile widziane.

Otrzymuję kod CEL DTC P018C, który jest kodem układu napędowego i odnosi się do czujnika ciśnienia paliwa.
Jestem kilka miesięcy i 3000 mil poza podstawową gwarancją. Czytałem, że niektórzy ludzie zgłaszają to, a niektórzy zgłaszają, że nie jest to objęte gwarancją na układ napędowy.

Miałem wszelkiego rodzaju złe objawy z powodu słabej baterii, takie jak komunikaty Service Shifter i brak świateł na dźwigni zmiany biegów. Wymieniłem akumulator i problem z dźwignią zmiany biegów zniknął.
Ale nadal wyciągam P018C.

Mam dwie wyceny od dealerów na wymianę czujnika szyny paliwowej za 240 $ i 289 $. I nadal chcą mi naliczyć 120 $ opłaty diagnostycznej. Wiem, że są drogie.
Ile to powinno realistycznie kosztować? Dealer powiedział mi, że część kosztuje 36 $ i mają ją w magazynie. Chcą więc 253 $ za instalację.

Przeszedłem z tym samochodem tak wiele, że to tylko kolejna rzecz, z którą nie mogę sobie poradzić.
Trzaskanie skrzyni biegów, losowe awarie zasilania drzwi przesuwnych, obracanie kierownicy i blokowanie kierownicy.

Proszę o pomoc

@ChryslerCares

61 - 80 of 93 Posts