(i FENOMENALNE podejście, nawiasem mówiąc) Pytanie: czy "Klasa A" to tylko nieformalny pseudonim, czy gdzieś mogę faktycznie wyszukać dealerów w mojej okolicy według tego kryterium?
Dzięki!
W moim stanie jest tylko jeden dział serwisowy "Klasy A", o którym wiem, dla Chryslera, Jeepa i Dodge'a. Jedyne miejsce, do którego pójdę, aby wykonać pracę. Są fenomenalni. Jak dowiedziałem się o klasyfikacjach działów serwisowych, to dealer, od którego kupiłem hybrydę, oferował dożywotnią gwarancję na silnik, skrzynię biegów, układ paliwowy, układ chłodzenia, układ hamulcowy i więcej, jeśli korzystałem tylko z ich działu serwisowego z usługami BG. Wiele innych działów serwisowych dealerów oferuje usługi BG.
Kiedy sprawdzałem te usługi w dziale serwisowym, z którego korzystam, powiedziano mi, że są działem serwisowym "Klasy A" i zgodnie z przepisami serwisowymi Chrysler Corporate nie mogą używać produktów BG. Chciałbym mieć usługi BG, ale w tym momencie nie ufam innym dealerom. Wolałbym mieć niesamowitą obsługę niż to, że coś zawiedzie w ramach usług BG i usłyszeć, że wadliwa część nie zostanie objęta gwarancją.
Aby dać ci przykład poziomu usług, które otrzymałem z tego miejsca.
Przez ostatnie 3 lata posiadania Town and Country z 2014 roku, zanim dostałem Pacificę, o każdej porze dnia, od poniedziałku do soboty, podjeżdżałem na wymianę oleju, a oni załatwiali mnie w mniej niż godzinę. Zakupiony z góry pakiet 4 syntetycznych wymian oleju plus rotacja opon od nich za 169,00 $. Nie mogłem sam wymienić oleju syntetycznego 4 razy tak tanio, ponieważ T&C używa 6 kwart. Kiedy po raz pierwszy dostałem go na aukcji w październiku 2016 roku, miał 79000 mil na liczniku. Potrzebowałem wymienić czujnik ciśnienia w oponach. Zrobili to w półtorej godziny. Kosztowało 100,00 $. Przy 110000 mil dostałem nowe opony. Zabrałem go do nich, żeby zrobić geometrię. Wrócili mówiąc, że nie ma czego ustawiać i że jest idealnie. Tyle mil i geometria była dobra? Mogli skłamać i obciążyć mnie za nic.
W styczniu 2019 roku T&C miało straszne pęknięcie chłodnicy oleju i zaczęło wyrzucać olej z góry silnika i na całą skrzynię biegów. Jeden dzień obrotu plus wymienili świece zapłonowe za 659,00 $. Plus, pozwolili mi użyć 20% kuponów serwisowych ze swojej strony internetowej, aby obniżyć cenę.
W czerwcu 2019 roku T&C dostało straszne stukanie silnika/wahacza. Powiedzieli, że diagnostyka zajmie 48 godzin, ponieważ mieli zaległości. Trzy godziny później dostałem telefon, że już zdjęli obie pokrywy zaworów (ogromna robota sama w sobie) i przekazali mi wiadomość, że prawa głowica (przód) potrzebuje wszystkich nowych wahaczy, regulatorów luzu i wymiany wałka rozrządu wydechowego. Zrobili to następnego dnia i kosztowało 1368,00 $. Ponownie pozwolili mi użyć 20% kuponów serwisowych ze swojej strony internetowej, aby obniżyć cenę
W sierpniu znajomy wysłał mi film z ich stukaniem silnika/wahacza T&C. Poradziłem im, gdzie mają się udać. Czas realizacji wynosił jeden dzień na diagnostykę. Musieli wymienić lewe (tylne) wahacze, regulatory luzu i wałek rozrządu dolotowego. Mieli również zrobić hamulce, przetoczyć tarcze i wymienić świece zapłonowe. Powiedzieli mi, że to będzie kosztować 1000,00 $ za to wszystko. Byłem zszokowany, ponieważ moje było o wiele więcej niż to bez świec i hamulców. Kiedy mieli go odebrać, powiedziano im, że dział części nie uwzględnił wałka rozrządu ani kosztów robocizny związanych z jego wymianą i że dział części pokryje koszty wpadki. Dostali niesamowitą ofertę i nie próbowali ich oszukać za pomyłkę. Dział serwisowy podziękował mi również za polecenie.
W lipcu 2019 roku dostałem Pacificę Hybrid od innego dealera. Jadę prosto do nich i zatrzymuję się. Kierownik serwisu wychodzi uśmiechnięty: "Czy to nowy?". Mówię tak i mówię mu, że niestety nie kupiłem go od ich dealera z góry. Mówi dalej, że to ich nie obchodzi, ponieważ nie mają nic wspólnego ze sprzedażą nowych ani używanych samochodów. Zabierają go z powrotem, żeby wszystko sprawdzić i znajdują 4 strony kodów niskiego napięcia z powodu tego, że stoi na parkingu i kod CAN bus dla zestawu wskaźników. Wykonują kilka aktualizacji oprogramowania, kasują wszystkie kody i mówią mi, żebym wrócił za kilka tygodni, żeby ponownie to sprawdzić. Wracam kilka tygodni później i nie ma kodów. Wszystko było wspaniałe. Powiedział mi, że byłem pierwszym hybrydą, którą dostali. Zapytałem go, czy mają kogoś certyfikowanego do pracy nad nim, a on powiedział mi, że mają dwóch certyfikowanych do hybrydy, ale nigdy nie pracowali nad żadną, poza pierwszym razem, kiedy przywiozłem moją.