2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner
21 - 40 of 71 Posts
To miałoby sens, ale tego nie zrobili z tym pojazdem, przynajmniej w wersji benzynowej.
Prius, z drugiej strony...
To wygląda na to, że oczekuje się wiele od małej baterii, gdy silnik jest wyłączony. Musiałaby zasilać kierunkowskazy, UConnect, reflektory/tylne światła (w nocy) itp. ORAZ sprężarkę.
Jaki system zastosowali w Priusie?

Mój Pacifica z 2017 roku ma problemy z klimatyzacją. Z chłodnego robi się gorący. Włożyłem termometr do kratki wentylacyjnej i nagrałem to. Dealer potwierdza, że tak się dzieje. Byłem u różnych dealerów i kontaktowałem się z korporacją, powiedziano mi, żebym udał się do innego dealera. Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Wydaje się, że wymagałoby to wiele od małego akumulatora, gdy silnik jest wyłączony. Musiałby zasilać kierunkowskazy, UConnect, reflektory/tylne światła (w nocy) itp. ORAZ sprężarkę.
Jaki system zastosowali w Priusie?
Nie jest możliwe uruchomienie elektrycznej sprężarki klimatyzacji z akumulatora 12 V, ponieważ wymagają one zbyt dużej mocy. Dla porównania, domowa centralna sprężarka klimatyzacji ma dedykowany obwód 220 V 40 A. To 8800 watów, prawie 12 KM. W rzeczywistości nie zużywa 40 amperów, a to wystarczy na 5 ton (60 000 BTU). Pacifica ma prawdopodobnie bardziej w granicach 2 ton wydajności chłodniczej. Ale mimo to taka sprężarka może wymagać 1500 watów energii - około 2 KM - do działania. Przy 14 woltach potrzeba ponad 100 amperów prądu, aby dostarczyć 1500 watów. Więc to niepraktyczne. Hybrydy wykorzystują akumulator wysokiego napięcia do zasilania sprężarki elektrycznej - 360 woltów w przypadku Pacifici. Wystarczy 5 amperów, aby uzyskać 1500 watów przy takim napięciu.

Mam Pacificę z 2017 roku, w której klimatyzacja tylko sporadycznie wydmuchuje gorące powietrze. Nie ma kodu dla problemu z czujnikiem, a ponieważ jest to sporadyczne, nie widzą problemu. Czy ktoś jeszcze ma problemy? Również drzwi przesuwne po stronie kierowcy są naprawiane. Po zamknięciu mają tendencję do otwierania się jeszcze raz, wymagając ponownego zamknięcia.
Moje powietrze jest lodowate, moja żona narzeka, że jest za zimno

Brenda, miałem coś, co wydaje się bardzo podobnym problemem. Od razu klimatyzacja zaczynała wydmuchiwać niechłodzone powietrze. Zabrałem to do 4 różnych dealerów, tylko po to, by usłyszeć, że nie mogą tego odtworzyć i dlatego nic nie mogą zrobić.
W końcu jeden dealer zatrzymał to na kilka dni, a ich technik zabrał to do domu i doświadczył problemu. Następnie wymienili sprężarkę w ramach gwarancji...
Cała ta próba była długa i frustrująca... zwłaszcza gdy traktowano mnie jak osobę, która uwielbia spędzać czas u mechanika, zmyślając różne rzeczy...

Mój Pacifica z 2017 roku ma problemy z klimatyzacją. od chłodnego do gorącego. Włożyłem wskaźnik temperatury do otworu wentylacyjnego i nagrałem to, co się dzieje. Dealer zgadza się, że tak się dzieje. Zabrany do różnych dealerów i skontaktowano się z korporacją, mówiąc, żeby zabrać go do innego dealera. Czy ktoś ma sugestię?
Po pierwsze - zakładam, że nie mówisz o ciepłym powietrzu, gdy się zatrzymujesz, jeśli masz ESS - chociaż myślałem, że jeśli kabina zrobi się zbyt ciepła, silnik uruchomi się ponownie.

Post 6 w tym wątku mówi o TSB z przerywanymi zwarciami w sprężarce klimatyzacji.

Miałem problem z klimatyzacją - zobacz https://www.pacificaforums.com/foru...van-issues-problems/40022-intermittent-air-conditioning-non-ess.html#post525762
Klimatyzacja początkowo się nie włączała - włączyła się w połowie drogi do domu. Potem nie działała przez następne 2 dni. W drodze do dealera była wyłączona, dopóki (dosłownie) nie dotarłem do świateł na rogu dealera - wtedy się włączyła. Trzymali samochód przez prawie 3 tygodnie, zanim odkryli problem ze sprężarką.

Jest jeszcze jeden wątek na https://www.pacificaforums.com/forum/337-off-topic-discussion/40263-c.html#post528183

Jak potwierdzili inni, przerywane problemy są piekłem do namierzenia.

Powodzenia.

Właśnie zarejestrowałem się na forum, aby dodać +1. Pacifica z 2017 roku z przebiegiem poniżej 30 000 mil i klimatyzacja przestała działać 3 tygodnie temu. Dealer mógł ją przyjąć dopiero dzisiaj i od tego czasu na zewnątrz jest zimno, więc nie musiałem używać klimatyzacji. Mówią, że klimatyzacja działa dobrze. Zamierzają ponownie przetestować ją dziś po południu. Jeśli nadal nie będą w stanie tego powtórzyć, zamierzam zapytać ich o TSB i ostatecznie prawdopodobnie poproszę o samochód zastępczy, aby mogli kontynuować testy, aż do powtórzenia. Widzę obie strony argumentu, ale byłoby pomocne, gdyby mogli zaakceptować jakiś dowód na istnienie problemu bez konieczności jego powtarzania.

Niestety, przypuszczam, że Chrysler nie pozwoli im wymienić części w ramach gwarancji, jeśli nie będą mieli pojęcia, która z nich jest winowajcą. TSB może pomóc. Miałem 4 świadków awarii, ale ponieważ zaczęło działać ponownie, po prostu ciągle to testowali - zawiodło 19. dnia, kiedy to mieli.

Być może miałem szczęście. Wspomniałem TSB 24-009-16 i on tego nie znalazł, ale znalazł identyczny. Numer VIN nie był częścią Rapid Response Transmittal, ale po tym, jak zasugerowałem, że wezmę samochód zastępczy, jeśli chcą go zatrzymać, dopóki nie będą mogli go zreplikować, porozmawiał z technikiem i wydawał się gotowy do wymiany sprężarki. Wydaje się to na tyle powszechne, że mam nadzieję, że innym również będzie łatwiej to rozwiązać. Czy ktoś wie, czy wymieniają go na identyczną sprężarkę, czy używają czegoś innego? Nie pomyślałem, żeby zapytać w tamtym czasie.

Cześć Brenda4523,

Przy ~1000 milach mój Pacifica (bez ESS) zaczął wydmuchiwać gorące powietrze przerywanym strumieniem. W ciągu dnia zaczął wydmuchiwać tylko gorące powietrze.

Miał uszkodzoną sprężarkę klimatyzacji. Lokalny dealer wymienia ją w ramach gwarancji.
Co ciekawe, dali mi RAM1500 jako samochód zastępczy. To duża ciężarówka.

Pozdrawiam,
dogbus.
Witaj,
Mam mojego Pacifica 2017 (bez ESS) od ponad 2 lat i nie miałem żadnych problemów... aż do około 3 tygodni temu... zaczął wydmuchiwać gorące powietrze przerywanym strumieniem i ostatecznie tylko gorące powietrze. Zostawiłem go w lokalnym salonie wczoraj wieczorem... właśnie zadzwonili, żeby powiedzieć mi, że sprężarka klimatyzacji przecieka i musi zostać wymieniona.
Na szczęście jest to objęte gwarancją, ale zdobycie części i naprawa może zająć do 5 dni... zapewniając mi samochód zastępczy...

Zatem, najwyraźniej producent sprężarki klimatyzacji naszych ukochanych Pacificów produkuje WADLIWY produkt/część??
Pytanie za milion dolarów brzmi: Czy zamierzają wymienić moją na dokładnie taką samą sprężarkę? W takim przypadku prawdopodobieństwo ponownego wystąpienia tego problemu jest duże, prawda?

Naprawdę lubimy naszą Pacificę, ale wiedza serwisowa i dostępność części budzą obawy. Problemy z klimatyzacją nie są dobrą rzeczą tutaj w Phoenix, jak dotąd nasza ma tylko zapach pleśni z kondensatu i wymaga dezodoryzacji co kilka tygodni.

12 miesięcy pozostało na 36-miesięcznej gwarancji, po tym zbyt duże ryzyko i myślę, że Pacifica zostanie zastąpiona inną marką.

Fiat - Chrysler - Renault: można się tylko zastanawiać, co to przyniesie?

Naprawdę lubimy naszą Pacificę, ale wiedza serwisowa i dostępność części budzą obawy. Problemy z klimatyzacją nie są dobrą rzeczą tutaj w Phoenix, jak dotąd nasz ma tylko zapach pleśni z kondensatu i wymaga dezodoryzacji co kilka tygodni.

12 miesięcy pozostało na 36-miesięcznej gwarancji, potem zbyt duże ryzyko i myślę, że Pacifica zostanie zastąpiona inną marką.

Fiat - Chrysler - Renault: można się tylko zastanawiać, co to przyniesie?
We Francji robią naprawdę ładne perfumy! :grin2:

Dla osób z przerywanymi problemami z klimatyzacją....

Czy wymiana sprężarki rozwiązała przerywany problem z klimatyzacją, w którym losowo zaczyna wydmuchiwać niechłodzone powietrze?

Dokładnie ten sam problem z 2017

Mam dokładnie ten sam problem, jak opisano w tym wątku, z moim Pacifica z 2017 roku. Mamy nasz od nieco ponad 2 lat z przebiegiem 60 tys. mil i właśnie się zaczęło. Okresowo po prostu wydmuchuje gorące, wilgotne, nieskroplone powietrze. Czasami zdarza się to przez 5-10 minut i ostatecznie włącza się klimatyzacja. Zabrałem go do dealera i oczywiście nie mogli odtworzyć problemu.

Czy komuś na tym forum udało się przekonać dealera, że coś jest nie tak? Wciąż mam przedłużoną gwarancję.

Mam dokładnie ten sam problem, jak opisano w tym wątku, z moim Pacifica z 2017 roku. Mamy nasz odrobinę ponad 2 lata z przebiegiem 60 tys. mil i właśnie się zaczęło. Okresowo wydmuchuje gorące, wilgotne, nieklimatyzowane powietrze. Czasami zdarza się to przez 5-10 minut i ostatecznie włącza się klimatyzacja. Zabrałem go do dealera i oczywiście nie mogli odtworzyć problemu.

Czy komuś na tym forum udało się przekonać dealera, że coś jest nie tak? Nadal mam przedłużoną gwarancję.
Wracając do moich dawnych czasów, kiedy uczyłem mechaników, jak używać sprzętu warsztatowego Sun Electric, pamiętam, że był to objaw wilgoci w czynniku chłodniczym (wtedy Freon). Był to dość powszechny problem w latach 60. i 70. Rozwiązaniem była dokładna ewakuacja (dwie lub więcej godzin na pompie próżniowej) i ponowne napełnienie świeżym Freonem.

Wilgoć w systemie zatyka zawór rozprężny lodem, powodując, że nie robi się zimno. Nowoczesne systemy są wyposażone w skończoną ilość pochłaniacza wilgoci (środka osuszającego), wydłużającego czas przed awarią, ale jeśli ta ilość zostanie przekroczona, i tak ulegnie awarii. Czasami złe (leniwe, tanie, krzywe) procedury serwisowe prowadzą do niewymieniania osuszacza.

Mam dokładnie ten sam problem, jak opisano w tym wątku, z moim Pacifica z 2017 roku. Mamy nasz od nieco ponad 2 lat z przebiegiem 60 tys. mil i właśnie się zaczęło. Okresowo po prostu wydmuchuje gorące, wilgotne, nieklimatyzowane powietrze. Czasami zdarza się to przez 5-10 minut i ostatecznie włącza się klimatyzacja. Zabrałem go do dealera i oczywiście nie mogli odtworzyć problemu.

Czy komuś na tym forum udało się przekonać dealera, że coś jest nie tak? Nadal mam przedłużoną gwarancję.
Mamy do czynienia z tymi samymi objawami klimatyzacji, jak opisano, od czasu zakupu naszego Touring L z 2018 roku w marcu 2018 roku:

Czerwiec 2018 r. -- niski czynnik chłodniczy R1234YF -- wymieniono zawór Schrader i napełniono ponownie
Wrzesień 2018 r. -- ponownie niski czynnik chłodniczy R1234YF -- wprowadzono barwnik do układu, nie można było zidentyfikować źródła wycieku; ponownie napełniono
Maj 2019 r. -- klimatyzacja ponownie okresowo się zatrzymuje -- inny dealer "nie mógł odtworzyć problemu" <-- arrgh
Lipiec 2019 r. -- okresowe działanie klimatyzacji pogarsza się -- całkowita awaria. Dealer w końcu znajduje przyczynę -- bardzo powolny wyciek w dolnej części skraplacza -- teraz widoczny dzięki barwnikowi wprowadzonemu 10 miesięcy wcześniej.

Wygląda na to, że problem pochodzi z fabryki.

Powiem, że kontakt z Chrysler Cares (ostatnia wizyta u dealera) przydzielił specjalistę od spraw, który był bardzo responsywny i pomocny.

Niezwiązane z tym, znaleźli wyciek w mocowaniach silnika w samochodzie (do wymiany w ramach gwarancji, gdy tylko otrzymają części), a kontrolka silnika się zapaliła (z powodu wycieku w parowniku emisji). Miałem już dwie inne naprawy w ramach gwarancji i co najmniej 3-4 wezwania do serwisu. Mam również sporadyczne, bardzo twarde zmiany biegów w skrzyni biegów, których również nie mogą odtworzyć. Jestem pewien, że cieszę się, że mam na to przedłużoną gwarancję.

Aktualizacja...klimatyzacja w końcu na dobre padła. Problemem było uszkodzone sprzęgło, które nie włączało sprężarki. Sprężarka została wymieniona w ramach mojej przedłużonej gwarancji CNA. To wyjaśnia sporadyczny charakter problemu.

Miałoby sens, gdyby Pacifica miał elektryczną sprężarkę klimatyzacji, aby mogła działać dalej po wyłączeniu silnika.
Mój ma elektryczną sprężarkę klimatyzacji. :grin2: Nie ma również rozrusznika, alternatora ani pompy wspomagania kierownicy. :grin2:

Jedyne elementy, wokół których obraca się mój pasek, to wał korbowy, koło pasowe, napinacz i pompa wody.:nerd:

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
21 - 40 of 71 Posts