2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner

System ładowania usług - Różne kody

1 reading
16K views 30 replies 10 participants last post by  Jacheatham  
#1 ·
Śledzę problem z systemem ładowania od czerwca. Jak dotąd brak definitywnej odpowiedzi. Niedawno dostałem czytnik OBD BlueDriver i zeskanowałem wszystko. To spowodowało pojawienie się wielu różnych kodów:

2 Potwierdzone kody
P0E5E
Wydajność procesora modułu sterowania ładowarką akumulatora
U11F8 Utracono komunikację z modułem ładowania pokładowego

1 Kod oczekujący
U11F8
Utracono komunikację z modułem ładowania pokładowego

1 Kod stały
U11F8
Utracono komunikację z modułem ładowania pokładowego

3 Kody procesora sterowania hybrydowego
P0E5E-00
Wydajność procesora modułu sterowania ładowarką akumulatora
P1A24-00 Przekaźnik AC zwarty do zasilania AC
U11F8-00 Utracono komunikację z modułem ładowania pokładowego

2 Kody modułu ładowania pokładowego
B22A9-87
Wydajność wewnętrzna ECU
P1A24-00 Przekaźnik AC zwarty do zasilania AC

W tym momencie dealer nie wie, co się dzieje. Sugerują, że kod P1A24 może wskazywać na usterkę w ładowarce zewnętrznej... a nie w samym Pacifica. Nie mam pojęcia.

Wszelkie opinie lub sugestie są bardzo mile widziane.

Dave

#2 · (Edited)
Czy zaktualizowali oprogramowanie układowe dla tych modułów?

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
#3 ·
Wymaż kody i spróbuj jeździć kilka dni bez podłączania i zobacz, czy wrócą. Jeśli nic nie wróci, podłącz go. Jeśli kody wrócą, wymaż je i spróbuj innej ładowarki. Jeśli wrócą ponownie, najprawdopodobniej problem wewnętrzny. Jeśli większość problemów z ładowarką. 1 kod trwały nie zostanie wyczyszczony, chyba że system uzna, że problem został rozwiązany. Ten może pojawić się ponownie sam, jeśli nie upłynęło wystarczająco dużo czasu i należy go zignorować, jeśli jest jedynym.
Tak. Usunęli kody „Oczekujące” i „Trwałe”, a samochód był cichy. Planuję jeździć przez tydzień lub dłużej bez ładowania. Jeśli nic się nie pojawi, pojadę przez tydzień lub dłużej z ładowarką OEM poziomu 1. Jeśli nadal nic się nie pojawi, ponownie wypróbuję moją JuiceBox poziomu 2. Otworzyłem również sprawę z ludźmi z JuiceBox.

Czy zaktualizowali oprogramowanie układowe dla tych modułów?
Zlecenie serwisowe nie wspomina o oprogramowaniu układowym, więc... nie.

#4 · (Edited)
Widziałem tu kilka postów, które pokazywały, że Pacifica Hybrid dziwnie zachowuje się z niektórymi ładowarkami. Miałem pewne problemy z Charge Point z moim poprzednim 2018. Linia Control Pilot losowo traciła komunikację z pojazdem, powodując problemy podobne do Twoich. Był to problem z przełącznikiem stykowym/zwalniającym wewnątrz uchwytu wtyczki. (przycisk, który zwalnia blokadę wtyczki z portu ładowania) Control Pilot ma za zadanie zatrzymać przepływ prądu z jednostki zewnętrznej podczas wyjmowania wtyczki J1772, aby zapobiec powstawaniu łuku elektrycznego uszkadzającego wtyczkę i/lub port ładowania pojazdu.

Nie miałem żadnych problemów z obecnym urządzeniem Siemens, którego używam z moim poprzednim 2018 i moim 2021.

SAE J1772 Plug pin diagram | J1772 Signaling Circuit

#12 ·
OK. Późna aktualizacja.

Samochód był u dealera tydzień temu. Kody wyczyszczone. Nie można było odtworzyć.

Mam sprawę z Enel x na mojej ładowarce JuiceBox Level 2. W przeciwieństwie do Chryslera, wydają się chętni do wymiany swojej ładowarki, aby sprawdzić, czy to jest problem.

Wczoraj rano zrobiłem kilka sprawunków. Wyczyściłem wszystkie kody i otrzymałem całkowicie czysty raport z mojego czytnika OBD Blue Driver. Podłączyłem ładowarkę Chrysler OEM level 1 do samochodu. Dziś rano samochód jest naładowany do około 35%, mam kontrolkę silnika, mam komunikat Service Charging System, słyszę ten straszny dźwięk odrzutowca, a Blue Driver zgłasza 2 kody w sekcji "Pending Code Codes":
P0E5E Battery Charger Control Module Processor Performance​
Pending​
U11F8 Lost Communication with On Board Charging Module[/INDENT>
Pending​

i 3 kody w sekcji "Hybrid Control Processor Codes"
P0E5E-00 Battery Charger Control Module Processor Performance : No Sub Type Information​
PENDING​
P1A24-00 AC Contactor Shorted to AC Supply : No Sub Type Information[/INDENT>
CONFIRMED/PENDING[/INDENT>
U11F8-00 Lost Communication with On Board Charging Module : No Sub Type Information[/INDENT>
PENDING​

W tym momencie mój doradca serwisowy (w Larry Miller Chrysler w Tucson, AZ) chce umyć ręce od całej sprawy i kazać mi zabrać ją do innego dealera.

Bah Humbug​

#18 ·
Poszedłem dzisiaj do nowego dealera - Jim Click Chrysler w Tucson. Chciałem porozmawiać z doradcą serwisowym i pokazać mu, co mam, żeby wiedzieli, czego się spodziewać. Mam wizytę w przyszłą środę, a doradca wydawał się znacznie bardziej pomocny niż doradca w Larry Miller.

Zanim wróciłem do domu, miałem dodatkowe kody, w tym zupełnie nowy, którego wcześniej nie widziałem:
U049C Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania ładowarką akumulatora "A"​

#19 ·
Ostatnia aktualizacja...

Jim Click Chrysler miał samochód od 6 października do 16 listopada. Dostałem go z powrotem wczoraj. Zawiozłem go do domu. Podłączyłem go do ładowarki OEM Chryslera. Dzisiaj się NIE naładował, znowu mam komunikat "Serwis systemu ładowania", a silnik spalinowy nie chce się uruchomić - kontrolki na desce rozdzielczej się nie zapalają i wygląda na to, że może być rozładowany system 12 V. Laweta jest w drodze.

Zaczynam żałować całej hybrydowej sprawy.

#20 ·
Wygląda na to, że zostawili to za długo i zniszczyło to akumulator 12 V.

#21 ·
Okazało się, że system 12 V był prawie całkowicie rozładowany. Kierowca lawety zmierzył 3,7 V przed podłączeniem kabli rozruchowych. Po uruchomieniu silnik spalinowy uruchomił się natychmiast, a alternator wytworzył dużo energii. Mogłem pojechać samochodem do dealera, a laweta jechała za mną na wypadek, gdyby się wyłączył. W normalnych warunkach samochód przełącza się między silnikiem spalinowym a akumulatorem, ale podczas 8-milowej jazdy wcale tego nie robił - przez całą drogę pozostał przy silniku spalinowym.

#22 ·
Okazało się, że system 12 V był prawie całkowicie rozładowany. Kierowca lawety zmierzył 3,7 V przed podłączeniem kabli rozruchowych. Po uruchomieniu silnik spalinowy uruchomił się natychmiast, a alternator wytworzył dużo mocy. Mogłem pojechać samochodem do dealera, a laweta jechała za mną na wypadek, gdyby się wyłączył. W normalnych warunkach samochód przełącza się między silnikiem spalinowym a akumulatorem, ale podczas 8-milowej jazdy w ogóle tego nie robił - przez całą drogę jechał na silniku spalinowym.

Przynajmniej tym razem dali mi vana jako samochód zastępczy.
W tym samochodzie nie ma alternatora.
Zasilanie pobierane jest z akumulatora trakcyjnego po uruchomieniu, za pośrednictwem falownika. Ale słaby akumulator pomocniczy może powodować fałszywe usterki i wyłączenia w dłuższej perspektywie...

#23 ·
Kolejna aktualizacja.

Kierowca lawety miał ze sobą booster do akumulatora. Zastosowanie 12 woltów do systemu pozwoliło na uruchomienie silnika spalinowego i pojechałem do dealera z lawetą wleczącą się za mną. Samochód cały czas jechał na silniku spalinowym - nigdy nie przełączył się na elektryczny. Bardzo nietypowe, ponieważ normalnie przełącza się w obie strony, nawet gdy akumulator wysokiego napięcia jest pusty.

W każdym razie dealer zresetował wszystko, naładował kilka razy, może "przeprogramował" kilka rzeczy i uznał, że jest w porządku.

Odebrałem go wczoraj i jak dotąd wydaje się działać normalnie. Udało mi się naładować go do pełna (miał może 80%, kiedy zacząłem) i wszystko wydaje się być w porządku... na razie. Zobaczymy, jak sprawy potoczą się w ciągu najbliższych kilku dni i tygodni.

#24 ·
Kolejna aktualizacja.

Kierowca lawety miał przy sobie booster do akumulatora. Podłączenie 12 woltów do systemu pozwoliło na uruchomienie silnika spalinowego i pojechałem do dealera z lawetą za mną. Samochód cały czas jechał na silniku spalinowym - nigdy nie przełączył się na elektryczny. Bardzo nietypowe, ponieważ normalnie przełącza się w tę i z powrotem, nawet gdy akumulator wysokiego napięcia jest pusty.

W każdym razie dealer zresetował wszystko, naładował kilka razy, może "przeprogramował" kilka rzeczy i uznał, że jest w porządku.

Odebrałem go wczoraj i jak dotąd wydaje się działać normalnie. Udało mi się naładować go do pełna (miał może 80%, kiedy zacząłem) i wszystko wydaje się w porządku... na razie. Zobaczymy, jak sprawy potoczą się w ciągu najbliższych kilku dni i tygodni.
Czyli przez cały czas był to problem z akumulatorem 12 woltów?

Wysłane z mojego iPhone'a przy użyciu Tapatalk

#26 ·
Mam ten problem teraz, zaczynając natychmiast po aktualizacji różnych modułów przez dealera, w tym PIM, HCP/AHCP, PCM i innych, zrobionej podczas gdy w końcu robiłem przegląd w ramach akcji serwisowej (dzięki Bogu, że przeszedł). Mogę ładować bez problemu na zwykłej ładowarce Level 1, ale Level 2, której używam od 4 lat (dwa różne Juiceboxy w czasie, ostatni od około 18 miesięcy) nagle wyrzuca błąd Service Charging System prawie za każdym razem, gdy próbuję go użyć. Nie widzę żadnych kodów, przynajmniej używając Torque Pro do ich odczytania. Nie mam drugiej ładowarki Level 2 do przetestowania, chociaż spróbuję znaleźć taką w okolicy. (Powinienem zauważyć, że Juicebox nadal działa idealnie ładując naszego Forda C-MAX Energi, więc wydaje się, że to nie urządzenie, a czas wystąpienia problemu sugeruje, że to mój PacHy, a nie Juicebox jest winny.)

Czy są jakieś inne sztuczki diagnostyczne, które ktoś może zasugerować? Dzięki. {Jonathan}

#28 ·
Mam ten problem teraz, zaczynając natychmiast po flashu różnych modułów przez dealera, w tym PIM, HCP/AHCP, PCM i innych, zrobionym podczas gdy w końcu robiłem przegląd w ramach akcji serwisowej (dzięki Bogu, że przeszedł). Mogę ładować bez problemu na zwykłej ładowarce Level 1, ale Level 2, której używam od 4 lat (dwie różne Juiceboxy w czasie, ostatnia od około 18 miesięcy) nagle wyrzuca błąd Service Charging System prawie za każdym razem, gdy próbuję jej użyć. Nie widzę żadnych kodów, przynajmniej używając Torque Pro do ich odczytania. Nie mam drugiej ładowarki Level 2 do przetestowania, chociaż spróbuję znaleźć taką w okolicy. (Powinienem zauważyć, że Juicebox nadal działa doskonale, ładując naszego Forda C-MAX Energi, więc wydaje się, że to nie urządzenie, a czas wystąpienia problemu sugeruje, że to mój PacHy, a nie Juicebox jest winny.)

Czy są jakieś inne sztuczki diagnostyczne, które ktoś może zasugerować? Dzięki. {Jonathan}
Cześć ProfJonathan,
Przykro mi to słyszeć. Jeśli chcesz wysłać nam wiadomość prywatną, z przyjemnością pomożemy w rozwiązaniu tego problemu.

Sarah
Chrysler Cares

#29 ·
Mam ten sam problem od dwóch miesięcy. Najbardziej frustrujące doświadczenie z jakimkolwiek produktem, jaki kiedykolwiek posiadałem. Byłem trzy razy w EastGate Chrysler w Indianapolis. Nie mogę dostać się do innego dealera przez 2-4 miesiące w Central Indiana. Moja żona i ja spędziliśmy łącznie 12 godzin w godzinach pracy, aby to rozwiązać.

Zaczęło się kilka miesięcy temu, kiedy hałas wentylatora zaczynał się wraz z komunikatem "Service Charging System"/kontrolką CEL, która zapalała się w tym samym czasie. Podczas pierwszej wizyty u dealera technik powiedział, że bateria ma 1300F. Wyczyścił wszystkie ostrzeżenia i przeszedł wszystkie testy, aby ustalić, że wszystko jest w porządku i powinno działać. W ciągu pięciu mil w drodze do domu zaczęło się to znowu. Od tego czasu nie ładowałem go w domu, ponieważ technik powiedział, że moja ładowarka poziomu 2 została "zatwierdzona" przez Mopar. Nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji ani komunikacji do tego momentu. Ale miło byłoby, gdyby powiedziano mi o tym publicznie.

2 i 3 wizyta przebiegły w dużej mierze tak samo. Dziś rano otworzyłem sprawę @ChryslerCares. To jedyny pojazd, który pasuje do całej mojej rodziny. Dealer nie miał samochodów zastępczych. Prawie straszne doświadczenie. Przyglądam się teraz Toyocie Siennie.

#31 ·
Mam ten sam problem od dwóch miesięcy. Najbardziej frustrujące doświadczenie z jakimkolwiek produktem, jaki kiedykolwiek posiadałem. Byłem trzy razy w EastGate Chrysler w Indianapolis. Nie mogę dostać się do innego dealera przez 2-4 miesiące w Centralnej Indianie. Moja żona i ja spędziliśmy łącznie 12 godzin w godzinach pracy, aby to rozwiązać.

Zaczęło się kilka miesięcy temu, kiedy hałas wentylatora zaczynał się wraz z włączeniem się kontrolki "Service Charging System"/CEL w tym samym czasie. Podczas pierwszej wizyty technik dealera powiedział, że bateria ma 1300F. Wyczyścił wszystkie ostrzeżenia i przeszedł wszystkie testy, aby ustalić, że wszystko jest w porządku i powinno działać. W ciągu pięciu mil w drodze do domu zaczęło się to znowu. Od tego czasu nie ładowałem go w domu, ponieważ technik powiedział, że moja ładowarka poziomu 2 została "zatwierdzona" przez Mopar. Nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji ani komunikacji do tego momentu. Ale miło by było, gdyby powiedziano mi o tym publicznie.

2. i 3. wizyta przebiegły w dużej mierze tak samo. Otworzyłem dziś rano zgłoszenie @ChryslerCares. To jedyny pojazd, który pasuje do całej mojej rodziny. Dealer nie miał samochodów zastępczych. Prawie straszne doświadczenie. Przyglądam się teraz Toyocie Sienna.
[/QUO
Mam ten sam problem od dwóch miesięcy. Najbardziej frustrujące doświadczenie z jakimkolwiek produktem, jaki kiedykolwiek posiadałem. Byłem trzy razy w EastGate Chrysler w Indianapolis. Nie mogę dostać się do innego dealera przez 2-4 miesiące w Centralnej Indianie. Moja żona i ja spędziliśmy łącznie 12 godzin w godzinach pracy, aby to rozwiązać.

Zaczęło się kilka miesięcy temu, kiedy hałas wentylatora zaczynał się wraz z włączeniem się kontrolki "Service Charging System"/CEL w tym samym czasie. Podczas pierwszej wizyty technik dealera powiedział, że bateria ma 1300F. Wyczyścił wszystkie ostrzeżenia i przeszedł wszystkie testy, aby ustalić, że wszystko jest w porządku i powinno działać. W ciągu pięciu mil w drodze do domu zaczęło się to znowu. Od tego czasu nie ładowałem go w domu, ponieważ technik powiedział, że moja ładowarka poziomu 2 została "zatwierdzona" przez Mopar. Nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji ani komunikacji do tego momentu. Ale miło by było, gdyby powiedziano mi o tym publicznie.

2. i 3. wizyta przebiegły w dużej mierze tak samo. Otworzyłem dziś rano zgłoszenie @ChryslerCares. To jedyny pojazd, który pasuje do całej mojej rodziny. Dealer nie miał samochodów zastępczych. Prawie straszne doświadczenie. Przyglądam się teraz Toyocie Sienna.
Jaki był wynik? Ciekawi mnie, czy potrzebuję Sienny…

#30 ·
Witaj @aklob! Przykro nam słyszeć o Twoich ciągłych obawach i chcielibyśmy przejrzeć Twoją sprawę. Prześlij nam numer sprawy za pośrednictwem wiadomości prywatnej, aby rozpocząć rozmowę z naszym zespołem. Hannah Chrysler Cares