2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner
21 - 40 of 71 Posts
Discussion starter · #21 ·
Zapomniałem wspomnieć, że zmiana biegów w naszej wypożyczonej Pacifica (12 875 km) jest płynna i niewykrywalna, ale widziałem wiele postów na forach, gdzie problemy zaczynają się później, ale, sprawiedliwie, również wcześniej. Wydaje się to być prawdziwym rzutem kością.

W rzeczywistości mój ZF9 wczoraj wyciągnął moją łódź o wadze 3500 funtów ze schowka i 42 mile z powrotem do domu. Chciałbym mieć możliwość ręcznego wybierania biegów, ale oprogramowanie skrzyni biegów wydaje się dobrze radzić sobie z umieszczaniem skrzyni biegów dokładnie tam, gdzie powinna być. Wczoraj wcisnąłem pedał gazu i zostawiłem gumę na całej drugiej prędkości podczas przyspieszania do ruchu, skrzynia biegów była idealna.

Attachments

Mój największy problem ze skrzynią biegów to sposób, w jaki działa z ESS.

Jeśli zatrzymujesz się, a ESS się włącza, JEŚLI musisz ponownie ruszyć, gdy ten proces się dzieje (ESS zatrzymuje samochód), skrzynia biegów SZARPnie do przodu w naprawdę okropny sposób, gdy samochód ponownie się włączy.

Jak zmiana biegów/wtrysk gazu rusza PRZED uruchomieniem silnika i gdy to się dzieje, BUM... ogromne szarpnięcie. I NIE wciskam pedału gazu... To po prostu ZŁY PROJEKT. Kropka.

Przytrafiło mi się to również podczas jazdy, gdy zmienia biegi w przód i w tył - ale to było bardzo rzadkie.

Skrzynia biegów zdecydowanie nie jest idealna... I dostosowuję swój styl jazdy do niej i ESS.

Każdy, kto mówi, że NIC z nią nie jest nie tak, po prostu nie zauważył problemów lub JESZCZE nic dziwnego się nie wydarzyło... Pozwól mi poprowadzić Twoją Pacificę, a ja mogę odtworzyć szarpanie bez mrugnięcia okiem...

Każdy, kto mówi, że NIC nie jest z tym nie tak, po prostu nie zauważył problemów lub jeszcze nic dziwnego się nie wydarzyło... Pozwól mi poprowadzić Twoją Pacificę, a ja mogę odtworzyć szarpanie bez mrugnięcia okiem...
Problem polega na tym, że opisujesz cechę, której nie lubisz, jako wadę pojazdu. To tak, jakby powiedzieć, że obraz jest nieprawidłowy, ponieważ nie podoba ci się odcień, którego artysta użył dla tła. To może sprawić, że będzie to dla ciebie niepożądane, ale inni mogą się tym nie przejmować.

Ja należę do tej drugiej grupy. Tak, samochód trochę ruszy z linii z ESS, ale czy dostosowujesz do tego swój styl jazdy? Mój będzie piszczał oponami, jeśli dam mu umiarkowaną przepustnicę z postoju, zanim silnik się obudzi, ale miałem inne samochody, które zachowywały się podobnie z agresywnym programowaniem przepustnicy. Wcale mi to nie przeszkadza i na pewno nie powstrzymałoby mnie to przed kupnem takiego samochodu.

BLUF / TLDR: Niesamowity van, gdy działa, ale nasz zawsze miał co najmniej 1 problem i kiedy coś się zepsuje, dealerzy (tak, więcej niż jeden) zaprzeczają temu. Również 1 rok ciągłych, niezdiagnozowanych, przerywanych, niezwykle gwałtownych zmian biegów przy 24 km/h.

Late '17 Pacifica tutaj i to piękna maszyna, kiedy działa. Mamy problem z przerywaną zmianą biegów przy lekkim przyspieszaniu przy 24 km/h, o którym dyskutowali inni. Był u dwóch dealerów 4 razy i nie mogą odtworzyć problemu. Jeździłem dziś z technikiem przez 20-25 minut i nie mogłem go odtworzyć, co jest dokładnie problemem z przerywanymi problemami. Ponieważ technicy tego nie doświadczają, zasadniczo ignorują problem. Jestem w 100% pewien, że jest to oparte na oprogramowaniu, ponieważ pojawia się w falach (jak fala sinusoidalna), ponieważ uczy się w twardej zmianie biegów, staje się częstsze, a następnie uczy się z niej i staje się mniej częste. Niektóre dni zdarza się to 5-7 razy, innym razem nie zdarza się to przez tydzień. Powiedziano mi, że to dlatego, że mamy dwóch kierowców (zdarza się to nam obojgu) i powiedziano mi, że tak działa ZF9. Mówimy o zmianie biegów tak gwałtownej, że przeraża pasażerów, którzy tego wcześniej nie doświadczyli. Pasażerowie, w tym mój tata (kierownik części w salonie od 25 lat, hot rodder i były kierowca wyścigowy) i mama (relacje z klientami w salonie Penske od 20 lat). Sam pracowałem przy samochodach sporadycznie przez 20 lat, a teraz jestem informatykiem. Zmiana biegów jest jak uderzenie w tył. Jest to bardziej gwałtowne niż zmiana biegów w moim Suprze z ciężkim sprzęgłem, walenie biegami na 1/4 mili. Jest to bardziej gwałtowne niż neutralne bombardowanie mojego pierwszego samochodu, próbując robić wypalenia dziesiątki lat temu. Nazwanie tego "normalnym" jest jak nazwanie ostatnich katastrof Boeinga 737-MAX "normalnymi" z powodu oprogramowania i wadliwego czujnika, które je spowodowały. Nie mówię tego, aby cię zniechęcić. Miałem nowszą Caravana przez 2 dni jako wypożyczalnię, co za rozczarowanie po jeździe Pacificą. Pac-dawg, jak ją nazywamy, jest niezwykle płynna i luksusowa, gdy działa. Obsługa, którą otrzymujesz, gdy nie działa, pozostawia wiele do życzenia. Mam otwartą sprawę, która została eskalowana do "Enhanced Customer Satisfaction" w związku z tym problemem. Próbują zainstalować rejestrator lotu, abyśmy mogli zobaczyć logi, kiedy to się dzieje.

-Bill

9-biegowa skrzynia biegów to bardzo dobra skrzynia. Jak na automat.

Serio, kiedy zrzekasz się zmiany biegów na rzecz jakiegoś czarnego pudełka, które nie wie, co próbujesz zrobić (i zna świat zewnętrzny tylko poprzez obciążenie wejściowe i opór na wyjściu), czasami nie będzie cię to zachwycać. 62TE było ogromną poprawą w stosunku do 4- i 5-biegowych skrzyń biegów. 8- i 9-biegowe są jeszcze lepsze.

Nie poświęcamy jakości zmiany biegów dla oszczędności paliwa, poświęcamy niezawodność dla wygody i nieostrożności. Fakt, że ktoś może zbudować skrzynię biegów, która naprawdę dobrze porusza minivanem i zapewnia dobry przebieg bez konieczności myślenia o tym, jest niesamowity.

Każdy, kto mówi, że NIC z tym nie jest nie tak, po prostu nie zauważył problemów lub jeszcze nic dziwnego się nie wydarzyło... Pozwól mi poprowadzić Twoją Pacificę, a będę mógł odtworzyć szarpanie bez mrugnięcia okiem...
Jesteś więc wprawny w ostrym prowadzeniu tego vana. To tylko maszyna, a większość innych osób prawdopodobnie mogłaby wsiąść do twojego vana i jeździć nim płynnie, nie zdając sobie sprawy, że to wyzwanie.

9-biegowa skrzynia biegów jest bardzo dobra. Jak na automat.

Serio, kiedy zrzekasz się zmiany biegów na rzecz jakiejś czarnej skrzynki, która nie wie, co próbujesz zrobić (i zna świat zewnętrzny tylko poprzez obciążenie wejściowe i opór na wyjściu), czasami nie będzie cię to ekscytować. 62TE było ogromną poprawą w stosunku do 4- i 5-biegowych skrzyń biegów. 8- i 9-biegowe są jeszcze lepsze.

Nie poświęcamy jakości zmiany biegów dla oszczędności paliwa, poświęcamy niezawodność dla wygody i nieostrożności. Fakt, że ktoś może zbudować skrzynię biegów, która naprawdę dobrze porusza minivanem i zapewnia dobry przebieg, bez konieczności myślenia o tym, jest niesamowity.

Jesteś więc wykwalifikowany w surowym prowadzeniu tego vana. To tylko maszyna, a większość innych osób prawdopodobnie mogłaby wsiąść do twojego vana i prowadzić go płynnie, nie zdając sobie sprawy, że to wyzwanie.
"...Fakt, że ktoś może zbudować skrzynię biegów, która naprawdę dobrze porusza minivanem i zapewnia dobry przebieg, bez konieczności myślenia o tym, jest niesamowity." prawda :smile2:

Mój największy problem ze skrzynią biegów to sposób, w jaki działa z ESS.

Jeśli się zatrzymasz i ESS się włączy, JEŚLI musisz ponownie ruszyć, gdy ten proces się dzieje (ESS zatrzymuje samochód), skrzynia biegów szarpnie do przodu w naprawdę okropny sposób, gdy samochód ponownie się włączy.

Jakby zmiana biegów/wtrysk gazu zaczynała się ZANIM silnik i jak tylko to się stanie, BUM... ogromne szarpnięcie. I NIE wciskam gazu do dechy... To po prostu ZŁY PROJEKT. Kropka.

Miałem to również podczas jazdy i zmienia biegi w przód i w tył - ale to było bardzo rzadkie.

Skrzynia biegów zdecydowanie nie jest idealna... I dostosowuję swój styl jazdy, aby to uwzględnić i teraz ESS.

Każdy, kto mówi, że NIC nie jest nie tak, po prostu nie zauważył problemów lub JESZCZE nic dziwnego się nie wydarzyło... Pozwól mi poprowadzić Twoją Pacificę, a ja mogę odtworzyć szarpanie bez mrugnięcia okiem...
.....I to jest powód wyłączenia tego głupiego ESS na stałe.

Mój 2018 ma jedną z najpłynniejszych skrzyń biegów, jakie miałem. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek był przypominany o skrzyni biegów podczas jazdy (co powinno być normą).

Ale mam Mercedesa, który ma sporadyczne twarde zmiany biegów (czując się, jakby ktoś wjechał w ciebie od tyłu) i czasami słabe dopasowanie obrotów, więc wiem, jak czuje się zła skrzynia biegów.

Na szczęście mój Pacifica nie wykazuje żadnego z tych zachowań. Jaka by nie była magia oprogramowania, którą zrobili ze skrzynią biegów ZF, zadziałała.

Wyraźnie widać różnicę między skrzyniami biegów, które mają problemy, a tymi, które ich nie mają. Jestem niezbyt szczęśliwym właścicielem, ale irytuje mnie wykład na temat tego, jak w jakiś sposób jestem odpowiedzialny za tę szarpaną, zdezorientowaną skrzynię biegów, która nie wie, na jakim biegu powinna być. Pojazd lub ty nie musisz pouczać tego "doświadczonego" kierowcy!!!

Oczywiście jest różnica w skrzyniach biegów, które mają problemy, a skrzyniami biegów, które ich nie mają. Jestem niezbyt szczęśliwym właścicielem, ale irytuje mnie wykład na temat tego, jak w jakiś sposób jestem odpowiedzialny za tę szarpaną, zdezorientowaną skrzynię biegów, która nie wie, na jakim biegu powinna być. Pojazd lub ty nie musisz pouczać tego "doświadczonego" kierowcy!!!
Myślę, że mylisz wykład z różnicą zdań. To, co dla mnie jest płynne, może nie być dla ciebie, i nie sądzę, żeby ktokolwiek obwiniał cię za cokolwiek. Nie ma powodu, żeby się tym denerwować, ani niczym innym w Internecie.

Jakość zmiany biegów nie jest dla mnie tak ważna, w rzeczywistości ostre zmiany biegów są lepsze dla żywotności skrzyni biegów niż płynne, ponieważ jest mniej poślizgu między biegami. Nigdy nie słyszałem, żeby ZF9 zużywał sprzęgła, więc w ogóle się tym nie martwię.

Sądzę, że moim największym problemem z transmisją jest niezawodność. Nieszczęsny "slushbox" zawsze był tajemniczym elementem pod maską, który może kosztować nieszczęsnego właściciela tysiące, gdy zawiedzie bez ostrzeżenia po upływie gwarancji. Są one praktycznie niemożliwe do naprawy dla domowego mechanika, a naprawy przyrostowe są generalnie niemożliwe bez pełnej odbudowy.

Nowoczesne skrzynie biegów zaszły jednak daleko. Awarie stają się coraz rzadsze, a nowoczesne skrzynie biegów zaprojektowane przez komputer częściej wytrzymują przez cały okres eksploatacji pojazdu. ZF buduje fantastyczną skrzynię biegów, niektóre z ich wcześniejszych konstrukcji wprowadzonych na początku lat 2000 są znane z tego, że nie zawodzą bez pozwolenia, nawet po setkach tysięcy mil. Ta reputacja, a także brak fizycznych awarii, jest powodem, dla którego mam tak duże zaufanie do tej skrzyni biegów. Mogę poradzić sobie z okazjonalną szarpaną zmianą biegów, o ile nadal będzie prawidłowo przesuwać mojego vana po drodze, nie kosztując mnie fortuny. Fantastyczne zużycie paliwa jest również świetne.

Laura,
Dostałem taką samą odpowiedź od dealera. Och, to dlatego, że masz 2 kierowców. Hmmm, nie pamiętam, żebym czytał coś w instrukcji na ten temat. Myślę też: "Może podnosisz nogę w momencie, gdy skrzynia biegów próbuje zmienić bieg"... tak, zarówno moja żona, jak i ja wykazujemy takie zachowanie dokładnie przy 24 km/h...

Dla pewnej perspektywy, sprawdź statystyki na carcomplaints.com - To prawdopodobnie najlepsza strona internetowa do badania skarg do NHTSA.

Jeśli zbadacie Jeep Cherokee (używa również 9-biegowej skrzyni ZF), zobaczycie ogromny wzrost w latach 2014 i 2015, a skrzynia biegów będzie dominującym problemem. W ostatnich latach spadło to do bardzo niewielu problemów.

A teraz.. spójrzcie na Pacificę.
Niemal ani słowa o problemach ze skrzynią biegów i stosunkowo niewiele skarg ogółem na tak duży wolumen pojazdu.

A teraz przeglądajcie inne modele. Sprawdźcie Odyseję. Zobaczycie dokładnie ten sam trend w skrzyni ZF. Spójrzcie na lata 2014 i 2015.
Honda miała te same problemy z tym urządzeniem. W ostatnich latach dramatycznie spadły.

To nie sugeruje, że nikt nigdy nie ma problemu. Nie wątpię, że niektórzy właściciele Chryslera i Hondy od czasu do czasu dostają wadliwy egzemplarz. Ale.... w ostatnich latach nie ma powszechnych problemów ze skrzynią biegów u żadnego z producentów.

• Like
Reactions: Longtimemopar
Discussion starter · #35 ·
OK

Zrobiłem to

Przełknąłem ślinę, rzuciłem kostką i kupiłem białą, wyposażoną w ZF9 Pacificę 2017 z pełnym dachem księżycowym/słonecznym.

Jak dotąd, a na samochodzie jest dopiero 7 tys. mil i przejechałem nim tylko niecałe 200 mil, zmiany biegów w skrzyni biegów są płynne i niezauważalne. Wiem, wiem, wielu na forum zgłaszało problemy, które pojawiły się daleko za przebiegiem, na którym jestem, ale hej, aktywnie przeżywam swój miesiąc miodowy ZF9.........hah ha.

Dzięki wszystkim, którzy podzielili się swoimi przemyśleniami.

8700 mil na moim 2019 touring l, a skrzynia biegów działa bez zarzutu. Wyłączyłem ESS, odłączając czujnik otwarcia maski i jestem bardzo zadowolony z tego pojazdu, mając 2 Odyseje ��
Mówiąc o Odysei…

ZF9 jest o lata świetlne lepszy od 5-biegowej skrzyni Hondy, którą miałem w mojej Odysei z 2012 roku. Nigdy nie miałem z nią żadnych problemów, ale w żaden sposób nie była w stanie umieścić silnika w zakresie mocy. Sprawdziła się dobrze z łodzią, ale nie tak dobrze jak mój Pacifica.

Image

Usterki skrzyni biegów w Pacifica 2017

Mam 25 000 mil na moim Pacifica 2017. Ogólnie bardzo lubię ten samochód. Komfort, składane siedzenia, stabilne prowadzenie, moc - wszystko jest świetne. Mam 1,95 m wzrostu, więc pasuję do Pacifica znacznie lepiej niż do mojego starego Dodge Caravan z 1994 roku. To ważne, ponieważ robię się starszy i sztywniejszy.
Moja główna skarga dotyczy skrzyni biegów. Od czasu do czasu szarpie między biegiem wstecznym a do przodu, a 2-sekundowe opóźnienie w wytwarzaniu mocy awaryjnej powoduje zatrzymanie serca w sytuacjach drogowych.
Ale moją główną skargą jest konieczność redukcji biegu w celu utrzymania prędkości podczas jazdy pod górę. Mieszkam na pofałdowanym terenie i jeśli puszczę pedał gazu choć na chwilę, następuje zmiana biegu na wyższy, a następnie muszę zredukować bieg, aby utrzymać prędkość. Bardzo denerwujące!
Chciałbym, żeby był przycisk oznaczony jako wydajność/ekonomia do jazdy po pagórkowatym terenie.
Inną niedogodnością jest niski zakres. Ma ograniczoną wartość podczas zjeżdżania ze wzniesienia. Mam do wyboru: wybrać Low i przeciążyć silnik lub dużo hamować podczas jazdy w dół. Dodge z 94 roku z 4-biegową skrzynią z nadbiegiem działał znacznie lepiej niż ten Pacifica.
W zeszłym roku miała miejsce aktualizacja oprogramowania, która poprawiła działanie skrzyni biegów z Marginalnego na Umiarkowane.
Ale wciąż myślę o jego sprzedaży ze względu na dziwactwa skrzyni biegów.

21 - 40 of 71 Posts