2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner
61 - 71 of 71 Posts
Opisałbym działanie skrzyni biegów w moim wczesnym modelu Touring L z 2017 roku jako 'nie budzące zaufania'.

Nie zawiodła mnie, a notoryczną, bardzo twardą zmianę biegów doświadczyłem tylko dwa razy w ciągu 10 000 mil użytkowania, ale dla mnie jako kierowcy jest to bardzo podejrzane.

Nie znoszę opóźnienia w dostarczaniu mocy podczas zmiany z R na D (lub odwrotnie). Próba wykonania nawrotu z jakimkolwiek poczuciem pilności nie jest dla osób o słabych nerwach.

Zazwyczaj hamuję i przyspieszam delikatnie, ale nawet wtedy na większości znaków stopu muszę świadomie dostosować hamowanie i ponowne przyspieszanie od zatrzymania, aby uniknąć niepożądanego szarpnięcia z tego, co wydaje się skrzynią biegów, która nie potrafi zmieniać biegów wystarczająco szybko, aby działać płynnie.

I co najważniejsze, wielokrotnie publikowałem na tym forum informacje o trwającym, niezdiagnozowanym, warkotliwym stukaniu, które występuje konsekwentnie podczas włączania układu napędowego z toczenia przy prędkości około 30 mil na godzinę. Może to być konwerter momentu obrotowego lub inny element, który nie jest dokładnie ZF-9, ale całość brzmi tak, jakby pewnego dnia zawiodła w najgorszym możliwym momencie.

Naprawdę lubię ten samochód, gdy działa tak, jak powinien, więc moją długoterminową strategią przetrwania było wykupienie rozszerzonej gwarancji. Teraz jestem w tym na dłuższą metę.

Jak to dotyczy użytkownika: Van Go??? Proste. Kiedy ESS jest włączony i zwalniasz hamulce, moją naturalną tendencją jest wciśnięcie gazu. Cóż, samochód potrzebuje tak dużo czasu, aby się uruchomić, że szarpie za każdym razem, gdy uruchamiasz go z włączonym ESS, ponieważ system próbuje nadążyć za moją stopą na pedale przyspieszenia.

Ciekawe, jakie problemy miałeś z przekładnią? Mam 2019 i bardzo szarpie przy wolniejszych prędkościach. Nie trzaskanie, o którym ludzie wspominali. Zastanawiam się, czy ta nowa aktualizacja wygładzi mój problem z przełączaniem?
Problemy, których doświadczyliśmy, to mocne szarpnięcia podczas jazdy z niską prędkością do 10 mil na godzinę. Zazwyczaj zdarzało się to na parkingach i podczas wjeżdżania do naszego garażu. Następnie, skręcając w lewo lub w prawo, aby wyjechać z vana, po prostu gasł. Działo się tak nadal po zastosowaniu wszystkich wezwań do naprawy. A silnik lub skrzynia biegów warczy (wibracje harmoniczne) przy dokładnie 2000-2500 obr./min. Zredukowaliśmy to do klimatyzacji, jak myślą.

Nasz model Limited z 2018 roku był okropny, jeśli chodzi o skrzynię biegów. Jednak ta najnowsza aktualizacja (15 lipca 2019 r.), którą nasz dealer wprowadził w skrzyni biegów, naprawiła wszystkie moje problemy ze zmianą biegów. Uważam, że ESS to duży problem i wyłączamy go za każdym razem, gdy uruchamiamy samochód.
Używam tego urządzenia od nowości vana. Nigdy nie miałem żadnych problemów z jakością zmiany biegów w skrzyni biegów. Zadziałało dla mnie.Smart Stop/Starthttps://www.smartstopstart.com/jeep-dodge-chrysler-products.html

Problemy, których doświadczyliśmy, to gwałtowne szarpnięcia podczas jazdy z niską prędkością do 10 mil na godzinę. Zazwyczaj występowało to na parkingach i podczas wjeżdżania do naszego garażu. Następnie, podczas skrętu w lewo lub w prawo, aby wyjechać z vana, po prostu gasł. Działo się tak nadal po zastosowaniu wszystkich wezwań do naprawy. A silnik lub skrzynia biegów warczy (wibracje harmoniczne) przy dokładnie 2000-2500 obr./min. Zredukowaliśmy to do klimatyzacji, jak myślą.
Bardzo dziękuję za informacje. Obawiam się, że wszelkie aktualizacje pogorszą sytuację. Będę musiał sobie z tym poradzić. Doceniam Twoje informacje.

Cóż, mój właśnie się zepsuł przedwczoraj. Moja żona prowadziła, dostała CIL, van się zatrząsł i ledwo dojechał do domu - na szczęście była tylko 400 metrów od naszego domu.

Dealer zadzwonił i powiedział, że Pacifica wymaga wymiany skrzyni biegów i oczywiście, że jest "wstrzymana" i minie trochę czasu, zanim ją dostaną do wymiany. Dealer dał nam w międzyczasie Grand Cherokee, co przypuszczam. To po tym, jak początkowo powiedzieli: "Nie mamy żadnych samochodów zastępczych", co wydaje się być domyślną odpowiedzią w dzisiejszych czasach, chyba że się naciska. (Moja żona jest prawnikiem i nie była w nastroju.)

2018 Limited, nieco ponad 8 tysięcy na liczniku. Przypuszczam, że jestem jednym z "szczęśliwców".

Miałem dziś pierwszy "trudny bieg". To było stresujące. Skręcałem i samochód nagle stracił moc (lub bieg nie został włączony, a silnik przyspieszył), po czym nastąpiło nagłe szarpnięcie i włączenie biegu. Wszystko wydarzyło się w ciągu sekundy, więc jestem trochę zdezorientowany co do tego, co się naprawdę wydarzyło. Mam 73 tys. mil. Zamierzam pojechać do dealera i sprawdzić, czy mają nowsze oprogramowanie dla ECM i TCM, które mogą zaktualizować. Z nowymi 8-, 9- i 10-biegowymi skrzyniami biegów, ponieważ skrzynie biegów zmieniają biegi bardzo często, myślę, że wszyscy mają problemy z jakością zmiany biegów przy zmianie manewrów. Starsze samochody z 5- i 6-biegowymi automatami utrzymywały swoje biegi w szerokim zakresie prędkości i dlatego wydawały się o wiele bardziej naturalne. Jeśli to możliwe, spróbuję przejechać się Pacy 21MY i zobaczyć, jak wypada w porównaniu z moim 17MY.

Rozumiem, że funkcja ESS nie zawsze działa i że ludzie uważają, że Chrysler powinien to naprawić. Mam Pacificę z 2017 roku z przebiegiem 60 tys. km i od pierwszego dnia zainstalowałem urządzenie smartstopstart. Uwielbiam fakt, że zawsze wyłącza ESS. Inni mogą lubić fakt, że wyłącza silnik i każdy ma swoje zdanie. Moim zdaniem to bezużyteczna funkcja i powinna zostać usunięta. Prawie nie kupiłem vana, kiedy dowiedziałem się, że późna wersja z 2017 roku zaczęła być wyposażona w ESS. Jeśli chcesz naprawić problemy z systemem start/stop, albo wyłączaj go za każdym razem, gdy prowadzisz, albo kup urządzenie stopstart. Dlaczego miałbyś oczekiwać, że wyłączysz silnik, a następnie w ciągu sekundy silnik się uruchomi i nie będzie działał chaotycznie?

Przechodząc do zmiany biegów w skrzyni biegów, używam Pedal Commandera od pierwszego roku, kiedy kupiłem vana. Nie mam żadnych problemów ze zmianą biegów przy lekkim lub mocnym wciśnięciu pedału gazu. City +2 to najwyższa wartość, jakiej używam. Przywróć ustawienia domyślne, a wrażenia z jazdy będą bez zarzutu. Rozumiem, że Chrysler zaprogramował skrzynię biegów tak, aby zmieniała biegi jak w minivanie, ale ta sama skrzynia biegów w innych pojazdach FCA nie ma tego samego problemu. Nie oczekuj, że Chrysler przeprogramuje programowanie skrzyni biegów w ECU i problem zostanie rozwiązany. Chrysler, podobnie jak większość nowych pojazdów, ma adaptacyjną strategię, która z czasem zmienia sposób zmiany biegów w skrzyni biegów. Zresetowanie ECU to sposób na zresetowanie adaptacyjnej strategii, ale nauczy się ona ponownie na podstawie Twojego stylu jazdy.

Zejdę z mojego kaznodziejskiego stanowiska. Dzięki za wysłuchanie

Sprawdzam, ponieważ dostałem swój egzemplarz kilka dni temu i szukałem informacji, dlaczego miałem naprawdę ciężką zmianę, skręcając z bardzo swobodną prędkością. Mam model z 2017 roku, który zakładam, że jest wczesnym modelem, ponieważ nawet nie wiedziałem, że ESS istnieje, a mój pracuje na biegu jałowym na tyle nierówno, że wiadomo, że działa. Zdaję sobie również sprawę, że są chwile, kiedy spodziewam się, że zmieni bieg (ponownie podczas swobodnej jazdy) podczas przyspieszania i faktycznie pochylam się do przodu, ponieważ czuję, że tracę moc, gdy skrzynia biegów staje się niezdecydowana co do użycia biegu. Wygląda na to, że nie tylko ja.
+1 za to, że nie lubię tej skrzyni biegów.

Sprawdzam, ponieważ dostałem swój kilka dni temu i szukałem, dlaczego miałem naprawdę trudną zmianę biegów podczas pokonywania zakrętu z bardzo swobodną prędkością. Dostałem 2017, co zakładam, że jest wczesnym modelem, ponieważ nawet nie wiedziałem, że ESS istnieje, a mój pracuje na biegu jałowym na tyle nierówno, że wiem, że działa. Zdaję sobie również sprawę, że są chwile, kiedy spodziewam się, że zmieni bieg (ponownie podczas swobodnej jazdy) podczas przyspieszania i faktycznie pochylam się do przodu, ponieważ czuję, że tracę moc, gdy skrzynia biegów staje się niezdecydowana co do używanego biegu. Wygląda na to, że nie tylko ja.
+1 za to, że nie lubię tej skrzyni biegów.
@wacoodude

Oto link do posta z linkiem do publikacji, który da ci biuletyn, który możesz zabrać do dealera, jeśli chcesz sprawdzić, czy można coś zrobić w sprawie problemów ze skrzynią biegów.

61 - 71 of 71 Posts