2017+ Chrysler Pacifica Minivan Forums banner

Rytmiczne klikanie z deski rozdzielczej, gdy pojazd jest wyłączony

2 reading
194K views 111 replies 52 participants last post by  ThisSuckersElectrical  
#1 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i pojawia się, gdy wyłączamy vana. Dźwięk wydaje się dochodzić z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. Poza tym pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do serwisu i RRT zakończone bez problemów.

#2 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i pojawia się, gdy wyłączamy vana. Dźwięk wydaje się dochodzić z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. Poza tym pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do naprawy i RRT zakończone bez problemów.
Cześć - zgodnie z instrukcją obsługi dźwięk klikania jest normalny. Załączyłem zdjęcie sekcji, w której jest to wspomniane. Mam nadzieję, że to dźwięk klikania, którego doświadczasz. Mój samochód jest jeszcze u dealera, ale kiedy go dostanę z powrotem, zobaczę, czy też usłyszę ten dźwięk.

Attachments

#7 ·
Być może klapa przepływu powietrza w jednym z otworów wentylacyjnych, która nie działa prawidłowo?
Kilka razy słyszałem dźwięk, gdy samochód był włączony i podejrzewam, że to może być to. Znika, gdy klimatyzacja jest wyłączona. Jak dotąd nie trwało to dłużej niż 10-15 sekund, więc nie ma sensu zabierać go do dealera, dopóki nie będzie trwał wystarczająco długo, aby mogli go odtworzyć.

#8 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i występuje, gdy wyłączamy vana. Dźwięk wydaje się dochodzić z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. W przeciwnym razie pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do serwisu i RRT zakończone bez problemów.
Kilka razy miałem dźwięk, gdy samochód był włączony, który podejrzewam, że może to być to. Znika, gdy klimatyzacja jest wyłączona. Jak dotąd nie trwało to dłużej niż 10-15 sekund, nie ma sensu zabierać go do dealera, dopóki nie potrwa to wystarczająco długo, aby mogli go odtworzyć.
Witaj Jmm11 i ogremustcrush,
Rozumiem, jak to może być niepokojące. Jeśli możesz powtórzyć ten problem i chcesz, aby Twoi dealerzy się tym zajęli, możesz również wysłać do nas prywatną wiadomość, w której możemy zaoferować naszą dodatkową pomoc podczas serwisowania Twoich pojazdów.
Lydia
Specjalista ds. opieki społecznej Chryslera

#17 · (Edited by Moderator)
Cześć Jmm11 i ogremustcrush,
Rozumiem, jak to może być niepokojące. Jeśli możesz powtórzyć ten problem i chcesz, aby Twoi dealerzy się nim zajęli, możesz również wysłać do nas prywatną wiadomość, w której możemy zapewnić dodatkową pomoc podczas serwisowania Twoich pojazdów.
Lydia
Specjalista ds. opieki społecznej Chryslera
Niestety Chrysler nie ponosi żadnej odpowiedzialności w tych i powiązanych sprawach. Miły komentarz „PR” od Lydii jest przyjemny, ale niczym więcej. Współpracuję z Chryslerem od ponad 20 lat i nie wydadzą ani grosza ze swoich pieniędzy na pomoc w naprawach ani żadnych innych usterkach, chyba że zostaną do tego zmuszeni przez BAR (biuro napraw samochodowych). Jedynym sposobem, aby uzyskać od nich pomoc, jest zgłoszenie wszystkiego, z czym masz problem, do https://www.nhtsa.gov Wyszukaj swoje problemy na tej stronie internetowej. To jest Twoja moc! Jeśli masz pieniądze, zapłać za przedłużoną gwarancję, ponieważ Chrysler W OGÓLE NIE POMOŻE.

Powodzenia.

#9 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i pojawia się, gdy wyłączamy vana. Wydaje się, że dochodzi z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. W przeciwnym razie pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do naprawy i RRT zostały zakończone bez problemów.
Ja też mam teraz ten sam problem w moim Pacifica 2018... czy znalazłeś przyczynę tego hałasu?

#11 ·
Ponadto prawe tylne drzwi przesuwne nie zamykają się. Dealer naprawił je nową częścią, stwierdzając, że to problem elektryczny... działało, kiedy odebrałem vana od dealera, ale nie następnego dnia ani później.

#87 ·
Mój PHLimited z 2018 roku robi to samo. Wyłączam zasilanie vana i zaczyna się odgłos klikania/stukania. Trwa to około dwóch minut, jeśli siedzę i słucham. Kiedy otwieram drzwi, znowu zaczyna wydawać dźwięk i kontynuuje wydawanie dźwięku przez około pięć minut. Ponadto moje prawe tylne drzwi przesuwne nie zamykają się. Dealer naprawił je nową częścią, stwierdzając, że to problem elektryczny... działało, kiedy odebrałem vana od dealera, ale nie następnego dnia ani później.
Tak, mam ten sam problem z hałasem/problemem z deską rozdzielczą.

#12 ·
Jeśli Twój van jest hybrydą, zauważysz, że pewne rzeczy się dzieją i usłyszysz je po wyłączeniu. Dzieją się również rzeczy na desce rozdzielczej, które mają miejsce po wyłączeniu samochodu. Jeśli podłączysz swojego vana, otworzysz drzwi i usiądziesz na siedzeniu i poczekasz na panel wskaźników, górną część wskaźnika ładowania, aby rozpocząć ładowanie i posłuchasz, co dzieje się od spodu podłogi.

#13 · (Edited)
Mieliśmy dokładnie to samo klikanie. Jak tylko wyłączyłeś pojazd lub przed "uruchomieniem" po odblokowaniu. Na tym forum było rozwiązanie - coś związanego z klapą recyrkulacji powietrza, która nie zatrzymywała się we właściwej pozycji i "trzepotała" w przód i w tył. Wydrukowaliśmy informacje z tego forum i zanieśliśmy je do naszego dealera, a oni to naprawili, od tamtej pory nie było problemu... To były wszystkie informacje w wątku powyżej, do którego odniósł się m0ebius604. Teraz, gdybyśmy mogli sprawić, by ekran dotykowy pozostał funkcjonalny dłużej niż kilka dni, zanim przestanie reagować na dotyk, bylibyśmy w domu.....

#14 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka, który pojawia się, gdy wyłączamy vana. Brzmi to tak, jakby dochodziło z deski rozdzielczej. Dźwięk wyłącza się po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. W przeciwnym razie pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do naprawy i RRT zakończone bez problemów.
Cześć tak, w ciągu ostatnich kilku miesięcy miałem dokładnie te same problemy w moim hybrydzie z 2018 roku. Dealer mówi, że to normalne... jednak nie zawsze tak było. Bardzo frustrujące, ponieważ wkrótce skończy się gwarancja i nie będzie objęte ubezpieczeniem, jeśli się pogorszy. Nieszczęśliwy 😡

#15 ·
cześć tak, w ciągu ostatnich kilku miesięcy miałem dokładnie te same problemy w moim hybrydzie z 2018 roku. Dealer mówi, że to normalne... jednak nie zawsze tak było. Bardzo frustrujące, ponieważ wkrótce skończy się gwarancja i nie będzie objęte ubezpieczeniem, jeśli się pogorszy. Niezadowolony 😡
To NIE jest normalne i jest znanym problemem. To serwo do selektora recyrkulacji/świeżego powietrza. Mój robi to od ponad roku, gdy pojazd jest po prostu wyłączony lub otwierasz drzwi. Już bym to naprawił, gdyby nie pandemia, ponieważ część była trudna do zdobycia do początku roku. Powiedziałem mojemu dealerowi, żeby wymienił go w tym samym czasie, gdy dostaną części do mojego wezwania do hybrydy. Obecnie nie mogą dostać części do wezwania. :mad:

Napraw to, zanim skończy się gwarancja. W przeciwnym razie zostaniesz obciążony kwotą 200+. Znajdź innego dealera, jeśli musisz.

owns 2021 Chrysler Pacifica Hybrid Pinnacle
#16 · (Edited by Moderator)
Aby łatwo sprawdzić, czy jest to wadliwy siłownik recyrkulacji HVAC, należy przeprowadzić inspekcję filtra powietrza w kabinie (i tak prawdopodobnie trzeba to zrobić). Można łatwo zobaczyć przegrodę recyrkulacji bezpośrednio nad filtrem powietrza w kabinie. Jeśli trzepocze przez kilka minut i kilkaset cykli po otwarciu drzwi lub wyłączeniu samochodu, tak jak u mnie, to znalazłeś problem. Wydaje się, że dotyczy to modelu Pachy z 2018 roku bardziej niż jakiegokolwiek innego. Przegroda to obrotowy zawór o zerowym ciągu, rozciągający się nad i nad filtrem powietrza w kabinie, który obraca się do pozycji przedniej dla recyrkulacji i do pozycji tylnej dla świeżego powietrza. Najwyraźniej jest przesuwany do pozycji środkowej po wyłączeniu samochodu. Uszkodzony siłownik szuka, gdy sygnał sprzężenia zwrotnego pozycji jest niepewny. Kontynuuje szukanie tak długo, jak sygnał jest niepewny, a jego sterownik jest aktywny.

W moim Limited Pachy zajmuje to około 3 minut po wyłączeniu samochodu, zanim obwód sterownika przekroczy limit czasu i zostanie dezaktywowany. Ten sterownik jest reaktywowany po otwarciu drzwi i być może w innych zdarzeniach. Zasugerowano, że niektóre z zdarzeń limitu czasu można manipulować w trybie ustawień. Jeśli ktoś ma wiedzę na temat tej procedury ustawień, dobrze byłoby podzielić się nią w tym wątku.

#18 ·
Aby łatwo sprawdzić, czy jest to wadliwy siłownik recyrkulacji HVAC, należy przeprowadzić kontrolę filtra powietrza w kabinie (i tak prawdopodobnie trzeba to zrobić). Można łatwo zobaczyć przegrodę recyrkulacji bezpośrednio nad filtrem powietrza w kabinie. Jeśli trzepocze przez kilka minut i kilkaset cykli po otwarciu drzwi lub wyłączeniu samochodu, tak jak u mnie, to znalazłeś problem. Wydaje się, że dotyczy to bardziej Pachy 2018 niż jakiegokolwiek innego. Przegroda to zawór obrotowy o zerowym ciągu, rozciągający się w poprzek i nad filtrem powietrza w kabinie, który obraca się do pozycji przedniej dla recyrkulacji i do pozycji tylnej dla świeżego powietrza. Najwyraźniej jest przesuwany do pozycji środkowej po wyłączeniu samochodu. Uszkodzony siłownik szuka, gdy sygnał sprzężenia zwrotnego pozycji jest niepewny. Kontynuuje szukanie tak długo, jak sygnał jest niepewny, a jego sterownik jest aktywny. W moim Limited Pachy zajmuje to około 3 minuty po wyłączeniu samochodu, zanim obwód sterownika przekroczy limit czasu i zostanie dezaktywowany. Ten sterownik jest ponownie aktywowany po otwarciu drzwi i być może przy innych zdarzeniach. Zasugerowano, że niektóre zdarzenia limitu czasu można manipulować w trybie ustawień. Jeśli ktoś ma wiedzę na temat tej procedury ustawień, dobrze byłoby podzielić się nią w tym wątku.
Mam ten sam problem w moim '18 Touring L... Jeśli opuścisz schowek i całkowicie go wyjmiesz (po prostu ściśnij 2 końce u góry, a opadnie), a następnie zdejmij cienką czarną osłonę, gdzie znajduje się filtr kabinowy i wyjmij filtr, możesz wyraźnie zobaczyć, jak drzwi parasolowe trzepoczą się w przód i w tył, jakby były opętane, gdy silnik jest wyłączony i nic nie jest włączone. Nie jestem pewien, dlaczego robi to tak długo po wyłączeniu samochodu, nie powinno być do tego żadnego zasilania, najwyraźniej jest to gorący przewód. Właśnie odłączyłem wtyczkę elektryczną obok, zasilającą prąd i teraz jest cicho (na razie), dopóki nie będę potrzebował ogrzewania lub klimatyzacji, zobaczę, jak to działa wkrótce po odłączeniu.... Jeśli istnieje rozwiązanie lub środek zaradczy, proszę dać mi znać. Dziękuję

#33 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i pojawia się, gdy wyłączamy vana. Wydaje się, że dochodzi z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. W przeciwnym razie pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do naprawy i RRT zakończone bez problemów.
Czy kiedykolwiek dowiedziałeś się, co to może być? Mój van też to robi

#34 ·
Czy kiedykolwiek udało Ci się dowiedzieć, co to może być? Mój van teraz tak robi
To siłownik klapy mieszającej. Tani element, ale trzeba zdjąć schowek i jest po lewej stronie. Są 3 śruby, do których trzeba się dostać w dość ciasnej przestrzeni. Najwyraźniej są one wadliwe od dealera i nadal klikają przez jakiś czas, nawet jeśli kluczyk jest wyłączony, a jeśli otworzysz drzwi, uruchamia się na chwilę. To jest naprawa, którą właśnie zrobiłem w moim 18. Załączyłem zdjęcie poniżej
46113

#38 ·
Czy pozostawione samo sobie, mogłoby to sprawić, że mój van nie będzie chciał odpalić? Bardzo losowo jest tak, jakby decydował się nie odpalać i muszę go odpalać z kabli. Ale innym razem odpala bez problemu. Sprawdziłem akumulator i powiedzieli, że jest w porządku, ale w losowych miejscach zostaję uwięziony bez samochodu, który by odpalił.

#39 · (Edited)
Czy pozostawione same sobie, może to doprowadzić do tego, że mój van nie będzie chciał odpalić? Bardzo losowo jest tak, jakby decydował się nie odpalać i muszę go odpalać z kabli. Ale innym razem odpala bez problemu. Sprawdziłem akumulator i powiedzieli, że jest w porządku, ale w losowych miejscach zostaję uwięziony bez samochodu, który by odpalił.
Hałas dochodzący z klap mieszających w żaden sposób nie jest powiązany z tym, że pojazd nie odpala.

Kiedy pojazd nie chce odpalić, czy próbuje, czy nawet się nie uruchamia? Kiedy sprawdzano Twoje akumulatory, czy odłączono akumulator pomocniczy od głównego, odłączając zacisk ujemny? Jeśli nie, wyniki są błędne. Być może będziesz musiał je ponownie sprawdzić.

Z którego roku jest Twój pojazd? Być może baterie w pilocie zawodzą.

Jeśli możesz dodać szczegóły swojego pojazdu do podpisu na forum, może nam to pomóc w przyszłości.

#40 ·
Wymiana tej części to dokładnie to, czego potrzebowałem również dla tego objawu.

Dla tych, którzy będą to robić sami w przyszłości - upewnijcie się, że wymieniacie siłownik, który wydaje się być prawie połączony z filtrem kabinowym, a NIE ten, który jest połączony z konsolą centralną (to siłownik klimatyzacji/ogrzewania i jeśli przypadkowo go zdemontujecie i nieprawidłowo zamontujecie ponownie, utkniecie z ogrzewaniem lub klimatyzacją i będziecie musieli powtórzyć proces 😢)

#41 ·
Właśnie skończyłem wymieniać swój. To ciasne miejsce do pracy. Nie musisz jednak działać po omacku. Znalazłem bezpośrednią linię wzroku, leżąc na plecach i patrząc prosto w górę pod deską rozdzielczą przy kratce podłogowej. Trudno było wcisnąć rękę między wszystko inne, ale kiedy to zrobiłem, poszło o wiele płynniej. Problem rozwiązany.

Pamiętam również, że niektórzy pytali, czy może to mieć wpływ na coś innego. Może to mieć wpływ na mały akumulator, który obsługuje funkcję automatycznego startu/stop w samochodzie dostawczym. Może to prowadzić do skrócenia żywotności małego akumulatora, co z kolei może zacząć wpływać na główny akumulator.

#42 ·
Pamiętam również, że niektórzy pytali, czy może to mieć wpływ na coś innego. Może to mieć wpływ na mały akumulator, który obsługuje funkcję automatycznego startu/stop w samochodzie dostawczym. Może to prowadzić do skrócenia żywotności małego akumulatora, co z kolei może zacząć wpływać na główny akumulator.
Jedynym momentem, w którym mały akumulator pomocniczy jest wykorzystywany do zasilania, jest moment, gdy silnik został zatrzymany przez ESS. Dostarcza on zasilanie do wentylatorów, świateł itp. do momentu ponownego uruchomienia silnika. Klapa mieszająca próbująca cyklicznie pracować byłaby zasilana z głównego akumulatora.

#53 · (Edited by Moderator)
To ta część, która musi zostać wymieniona (sprawdź, czy działa dla twojego roku, działała świetnie w 2018 roku)

Wymiana jest 'łatwa', jeśli potrafisz się wcisnąć pod deskę rozdzielczą. Ze względu na umiejscowienie, wszystko robi się praktycznie na wyczucie. Ty (ja) możesz zobaczyć tę część i możesz do niej sięgnąć, ale nie możesz robić obu rzeczy jednocześnie. Jest trzymana przez dwie śruby (mogą być trzy, ale myślę, że były tylko dwie), wykręć śruby, część wysuwa się.

Wsuń nową część na miejsce i wkręć z powrotem dwie śruby. Myślę, że cała operacja zajęła mi około 15-20 minut. Włożenie śrub zajęło więcej czasu niż cokolwiek innego, po prostu dlatego, że nie widziałem, jak wyrównać otwory.

Złącze zasilania to po prostu szybkie wsuwanie/wysuwanie - nic trudnego.

#54 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i pojawia się, gdy wyłączamy vana. Brzmi jakby dochodził z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. Poza tym pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do serwisu i RRT zakończone bez problemów.
Czy kiedykolwiek udało Ci się to rozwiązać? Mam ten sam problem. Niedawno musiałem wymienić OBA akumulatory w moim 2018 roku z przebiegiem 79 tys. mil. Dźwięk jest teraz częstszy niż kiedykolwiek wcześniej.

#58 ·
Rozumiem. Nie mogę wypowiadać się za niego, ale na pewno wyleczyło moje. Będziesz wiedział na pewno, jeśli włożysz głowę w przestrzeń na nogi pasażera, gdy pojawi się hałas. Jeśli to to samo, będzie brzmiało, jakby dochodziło zza schowka (co jest dokładnie tym miejscem).

#59 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i pojawia się, gdy wyłączamy vana. Dźwięk wydaje się dochodzić z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. Poza tym pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do naprawy i RRT zakończone bez problemów.
Ja również doświadczam tego w moim Pacifica z 2019 roku. Czy udało Ci się to naprawić i dowiedzieć się, gdzie faktycznie występuje usterka?

#60 ·
Mamy rytmiczny dźwięk klikania, który brzmi prawie jak mała pralka i pojawia się, gdy wyłączamy vana. Brzmi jakby dochodził z deski rozdzielczej. Dźwięk ustaje po około dwóch minutach i występuje tylko wtedy, gdy pojazd jest wyłączony. Jeśli otworzysz drzwi, dźwięk zaczyna się ponownie. Poza tym pojazd działa dobrze. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? 2018 Hybrid 10 000 mil. Wszystkie wezwania do naprawy i RRT zakończone bez problemów.

#61 ·
Przyniosłem nasz i powiedziałem im, że już raz to zrobiło i wymienili, ale twierdzą, że tym razem to nie siłownik, tylko coś innego i otworzyli sprawę gwiazdy. Twierdzą również, że powiedziano im, że kilka spraw gwiazdy zostało otwartych w związku z tym samym problemem. Zaczynam się zastanawiać, czy po prostu nie chcieli tego wymienić w ramach mojej dożywotniej gwarancji (również 3 inne rzeczy są w trakcie realizacji).